[159] Jakie żarówki H7?

W testach masz profesjonalny pomiar natężenia światła i wynika z nich wyraźnie że super drogie +XXX% dają w rzeczywistości góra kilka procent więcej światła niż standardowe odpowiedniki
Marek też kiedyś tak myślałem.
Generalnie to totalna głupota wydawać 2 razy więcej za te lepsze żarówki no i możesz stwierdzić ,że to placebo.
Ale sprawdż najlepiej sam.
Było kiedyś wielkie wow na Hidy kupiłem testowałem i wróciłem do dobrych żarówek .Teraz na tapecie są ledy i niestety ja nie trafiłem na takie które przekonały mnie do zmiany .

Sam miałem Osram Nightbreaker laser cos tam, wytrzymały pół roku, padły w odstepie tygodnia, teraz mam zwykle Narva. Szczerze? Nie widzę różnicy. Gdyby ktoś mi je podmienił bez mojej wiedzy to bym nawet sie nie zorientował.

Jak zrobiłem regeneracje soczewek przy okazji malowania zderzaka przód - nie było, źle, ale po umyciu klosza w środku i daniu nowego odbłyśnika byłem w szoku jak potrafią świecić te designerskie lampy ;) u mnie świeciły żarówki Philips H7 +30% -> http://www.motochemia.pl/zarowka-samochodowa-h7-philips-premium-vision-12v-55w-30-px26d-p-565.html , bardzo dobra żarówka, dawała radę u mnie ponad rok i wymieniłem tylko z ciekawości jak świeci mocniejszy konkurent ;) W od miesiąca siedzą Ringi +120% https://autochemia.pl/product-pol-5337-Zarowka-samochodowa-H7-Ring-Xenon-Ultima-Plus-120-2szt.html i bez ściemy mogę powiedzieć że nawet długich teraz nie włączam... żadne ledy i hidy są mi zbędne... Ale jak to mówią "wolnoć Tomku w swoim domku" ;-) P.S. tak wyglądały odbłyśniki w oryginalnych lampach po nieco ponad 200 tys. km przebiegu(udokumentowanego)...

witam,
pytanie mam takie gdzie kupowałeś nowy odbłyśnik?

Sam miałem Osram Nightbreaker laser cos tam, wytrzymały pół roku, padły w odstepie tygodnia, teraz mam zwykle Narva. Szczerze? Nie widzę różnicy. Gdyby ktoś mi je podmienił bez mojej wiedzy to bym nawet sie nie zorientował.

Miałem podobnie. Założyłem tungsramy 90% i byłem pod wrażeniem jak to świeciło, ale jak jedna padła to w jej miejsce włożyłem zwykłą marketową h7 i sie okazało, że świeci tak samo lub nawet lepiej niż ta druga 90%
Teraz włożyłem tungsramy 120% i świeci o wiele lepiej niż poprzednie marketowa i 90%.
Wniosek z tego taki, że żarówki pełną mocą świecą tylko z początku, pozniej nawet nie wiemy kiedy zużywają się i dają może 60-70% tego co było na początku, dlatego pozniej ten efekt, że zwykle żarówki (ale nowe) swieca tak samo jak te xxx% tak mi sie wydaje.

A co sądzicie o żarówkach LED H7?
np. Takich : http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6725765508
Wiadomo że pewnie homologacji nie mają ale hid-y też nie.

Czy miał ktoś okazję potestowac te ledy? Świeci to jakoś?
Podobno można je ustawiać więc może nie będą oślepiać innych. Cena dobra,
Co o tym sądzicie?

W tym jak i innych tematach (a jest ich kilka) jest sporo o tym. Poczytaj zamiast od razu zadawać pytania na które milion razy były odpowiedzi.

U mnie przygoda z żarówkami wygląda następująco. Po przepaleniu kupiłem zestaw o barwie a'la xenon. W nazwie miały coś w stylu "Galaxy 50% Blue Filter 5000K" i kosztowały ok 40 zł komplet. Zakup okazał się nietrafiony. Co prawa niektórzy mogliby się nabrać, że to xenon, ale z punktu widzenia kierowcy totalna klapa. Światło może i było "niebieskawe", ale oświetlenie drogi kompletnie niewystarczające. Jak popadał deszcz i było mokro, musiałem nieźle oczy wytrzeszczać by cokolwiek widzieć... Masakra.

Kolejnym zakupem był zestaw żarówek GE Megalight Ultra 130 za cenę ok 60 zł. Świecą klasycznie, tzn. pomiędzy barwą żółtą a białą, ale przyjemnie. Nareszcie widzę drogę.

A jakie żarówki kupić, żeby nie ...wypalały odbłyśników?

Normalne. Zwykłe osramy, tungsramy. Ale i tak żarówka halogenowa emituje najwięcej ciepła i wypalania nie unikniesz.

W przypadku żarówek H7 z marek premium mamy chyba do wyboru jedynie Philips i Osram. Zwłaszcza żarkówki marki Philips mają mocną pozycję na rynku, wg statystyk co drugie auto jeżdżące w Europie korzysta z żarówek philipsa właśnie.
Z popularnych modeli można wymienić np Philips H7 Racing Vision które dają średnio 150% jaśniejsze światło. Następne w kolejce jest Philips longer life które wg zapewnień producenta są w stanie wytrzymac do 100 tys km. Proponuję jeszcze sprawdzić tutaj https://nocar.pl/blog/zarowki-h7-firmy-philips-co-je-wyroznia/ - witryna na której można znaleźć trochę więcej informacji na ten temat.

Na tej stronie są informacje bez pokrycia. Ja jeszcze nie widziałem (ani chyba żaden test nie widział) żarówki która by świeciła mocniej niż kilkanaście procent. 150% to senne marzenie producentów (reklama) i mrzonki bez pokrycia.

Dużo daje sama barwa światła i rozkład wiązki. Racing vision są bardzo przyjemne, chociaż ja byłem fanem White Vision.

Sądząc po grubosci trzpienia na ktorym są diody to swieci beznadziejnie. Cała idea reflektora jest w tym ze swieci swiatlem odbitym a zrodlo tego swiatla powinno byc w określonym miejscu.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Ring 120 Xenon Ultima, żarówki które ze wzmacnianych wytrzymały mi najkrócej to jest 5 tys km i padła jedna.
Zamontowane w styczniu.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

A właśnie nad nimi się zastanawiałem po spaleniu Night Brakerów Laser, ale jeśli palą się aż tak szybko to chyba odpuszczę.

A jak świeciły? Z czym możesz porównać?

A właśnie nad nimi się zastanawiałem po spaleniu Night Brakerów Laser, ale jeśli palą się aż tak szybko to chyba odpuszczę.

Podobne światło, tylko mniej białe dają Tungsram :).

Wczoraj założyłem u siebie Philips White Vision, za kilka dni napiszę coś więcej bo na razie testowałem tylko w garażu ;)

Swiecily daleko, ale jeżdżąc przeważnie po oswietlonym mieście to nie mialo to aż takiego znaczenia.
Jeslu chodzi o barwe najlepsze byly Osram NBU. Tunsgram i Ring chyba podobnie.
Czyli stwierdzam ze Thunsgram 120 % maja najlepszy stosunek ceny do jakości.
Teraz chyba kupie komplet żarówek Unitec H7 za jakies 25 zł, które w tescie auto swiata okazały się dobre. Barwa pewnie będzie bardziej żółta.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Najfajniejsze moim zdaniem są Narva Range Power White. Dają fajny efekt światła ksenonowego. Już ponad rok na nich jeżdżę więc są trwałe

Amortyzatory
Powrót