• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Jakie żarówki H7?

Podejrzewam, że to jest właśnie ta różnica niespełna 100lx jak w pomiarze Belfra. Różnica kosmetyczna.

Ale popatrz na test wyżej. Mało to, w sieci też jest sporo takich informacji, że te wszystkie +1xx % cale nie świecą lepiej niż zwyczajne żarówki.
Ja nigdy testów luxometrem nie robiłem. Ale już przerobiłem masę żarówek i tak na prawdę poczciwe klasyczne osramy czy tungsramy są najlepsze. Fakt że nightbreakery czy podobne w pierwszych dniach świecenia robią WOW ale kosztują X razy więcej a po tygodniu świecą tak samo.

Różnica jest zauważalna w porównaniu do zwykłych H7. Tylko kupowanie 2 sztuk za np 80 zł, przy ich żywotności rzędu 4-5 miesięcy to droga zabawa. Dlatego uważam, że H18 są tutaj złotym środkiem. Ich zamysł to właśnie dłuższa trwałość i lepsza wydajność. Jeśli miedzy zwykłą H7 a H18 jest prawie 200 Luxów różnicy i będzie świeciła dłużej to już warto dać za żarówkę 10 zł więcej.

- - - Updated - - -

Myślę że ten filmik wystarczy za kompletną odpowiedź :)

Oglądam jego testy i są bardzo rzeczowe.

- - - Updated - - -

Świecą podobnie jak 55W +150% ale, te wzmocnione 55W będą miały czas życia ok 200h, z kolei H18 to zazwyczaj wersje "long life" o deklarowanym czasie pracy na poziomie 1100h.

Dokładnie o to chodzi.

Mała aktualizacja:)

Dziś wziąłem na warsztat 3 żarówki H7 i jedną H18 65W Osram. Tym razem pomiar robiłem w 159. Odbłyśniki w dobrej kondycji, lampy oryginalne, rozebrane i czyszczone prawie 2 lata temu, na reflektorze folia ochronna. Odległość od przyrządu pomiarowego 120 cm ale ustawiłem go w miejscu załamania widma, czyli w zasadzie tam, gdzie światła jest najwięcej. Wyniki są dość ciekawe.

- H7 Wurth PX 26D (nowa) 12200 Lux
- H7 Tungsram MegaLight Ultra +120% (nowa) 12500 Lux
- H7 Osram Night Braker +110% (nowa) 12800 Lux
- H18 Osram 65W (nowa) 15200 Lux

Nie miałem pod ręką żadnych H7 +150% ale, jak tylko dostanę takie, również porównam je w podobny sposób.
Jeśli kogoś dziwią różnice ponad 10 krotne w porównaniu do tamtych wyników to wyjaśniam, że tamten pomiar nie był robiony w najjaśniejszym punkcie widma a do tego była to zwykła lampa a nie soczewka. W zwykłej lampie światło rozprasza się bardziej i strumień świetlny nie jest tak skupiony, jak z reflektora soczewkowego. To w dużym skrócie:)

światła mijania

Banalne pytanie .
Światła mijania w Alfa Romeo 159 sport wagon słabo oświetlaja drogę standardowo mam żarówki H7 55w czy można je zastapic żarówkami H7 70w czy to poprawi jasność i ogólnie jakie żarówki dajecie do swoich włoszek.
Światła długie ok świeca fajnie ale w nocy na mijania prawie nic nie widać słabo.
Odbłysniki w dobrym stanie

Skoro standardowe 55W słabo oświetlają drogę tzn. że odbłyśniki raczej nie są w dobrym stanie.
Zacząłbym od regeneracji odbłyśników, wyczyszczenia soczewki i dobrej żarówki H7.
H7 70W tylko przyspieszy degradację odbłyśników.

Wysłane z mojego moto g(7) plus przy użyciu Tapatalka

a czy u was też jest soczewka taka lekko zmatowiała z taką kreska poziomą czy to normalne jest

a czy u was też jest soczewka taka lekko zmatowiała z taką kreska poziomą czy to normalne jest

Tak, to jest oryginalna soczewka. Jak coś to ona nie jest zmatowiała tylko ma taką specjalną strukturę rozpraszającą światło.

Jeżeli jest zmatowiała i jakby przymglona to jest na niej kurz i syf, który należałoby wyczyścić.

Zrozumiałem pytanie w taki sposób, że chodziło o strukturę soczewki jak na zdjęciu poniżej.
7BDDF967-B787-457E-B199-9C69752E1F04.jpg
To jest oryginalna soczewka H7 i nie jest gładka.

Jeżeli jest brudna to oczywiście trzeba wyczyścić.

Można to interpretować dwojako.
Najlepiej gdyby kolega wrzucił foto w dobrym świetle tej soczewki (bez lampy błyskowej rzecz jasna). Jednak skoro kolega pisze o słabych światłach to to pytając o zmatowienie chodzi o brud, który po latach się tam zgromadził.

Do autora tematu - demontowałeś wnętrze lampy, skoro stwierdzasz, że odbłyśniki są dobre?

Skoro oświetlenie jest już niewystarczające to zapewne odbłyśniki są wypalone i lampy zakurzone. Regeneracja rozwiąże sprawę.

Stosował ktoś OSRAM Cool Blue hyper boost 5000K? Jakieś opinie?

W dodatku niebieskie światło jest bardzo niebezpieczne, powoduje totalny brak widoczności po deszczu.

W dodatku niebieskie światło jest bardzo niebezpieczne, powoduje totalny brak widoczności po deszczu.

Bez przesady z tym niebieskim, CBI dobija maksymalnie do 5000k wiec niewiele wyżej niż "normalny" ksenon mający 4300k, co nie zmienia faktu że jazda na 6000-6500k w deszczu do przyjemnych nie należy (przynajmniej w moim odczuciu)

To jeszcze jedno pytanie, bo nie jestem doświadczony w kwestii żarówek. Cool Blue Intense 4200K, jak te wypadają i które lepsze by był Cool Blue Intense 4200K czy Night Breaker Laser? Zależy mi też trochę na bielszej barwie tego światła.

"Przerabiałem" temat żarówek - czytałem recenzje, oglądałem testy i następnie wybulałem kasę na żarówy. Różnice pomiędzy nimi są mocno sugestywne - czyli jak sobie wmówisz, że widzisz wyraźnie różnice, to tak będzie. W praktyce lekkie zabrudzenie kloszy i znowu przecierasz oczy bo mało widać, a im fajniej wygląda, a rozumiemy to "bardziej ksenonowo", tym gorzej widać w deszczu i to fakt. Okazji do testowania żarówek miałem sporo, bo całkiem często musiałem je zmieniać. Potem zacząłem się przyglądać jakie są określane przez producentów żywotności tych żarówek (nie ważne czy Philips czy Osram) i przerzuciłem się na H7 z Orlenu. O 3 lat może ze dwie wymieniłem, auto nie zbrzydło, a kilka stówek w kieszeni zostało.

v.

przerzuciłem się na H7 z Orlenu

Zaciekawiłeś mnie, możesz opisać jakie to są konkretnie? Asortyment Orlenu jest zależny od stacji, jedni sprzedają Osram, drudzy Bosmę, trzeci Ring i nie wiem co jeszcze.

W każdym samochodzie, w którym miałem zwykłe żarówki, wkładałem Tungsramy - światło porównywalne do droższych Philipsów czy Osramów, a żywotność nieporównywalnie lepsza.
Na Orlenie w 3City jakiś czas temu widziałem H7 właśnie Tungsrama tyle, że zwykłe w najtańszej wersji.

Po pierwsze nie idzie się w niebieskie bo zostało wyżej uzasadnione. I nie porównujcie barwy żarówki do ksenonu bo to bez sensu. Ksenon emituje ponad dwa razy mocniejszy strumień świetlny. Dlatego wszystkie żarówki "a`la" niebieskie to strata czasu i oczu.
A odnośnie super żarówek (jakichkolwiek) trwałych "tyle lat" to chciałem przypomnieć że żarówki powinno się zmieniać co najmniej raz w roku. A jak ktoś jeździ więcej to nawet zmieniać trzeba więcej. Włókno się wypala i traci swoje właściwości (geometrię, moc). Wyciągnijcie żarówkę po 10kkm i zobaczcie jak wygląda w stosunku do nowej.

Amortyzatory
Powrót