[159] Jakie żarówki H7?

Ogólnie zwrócę uwagę na trochę inną kwestię w przypadku LED - normalna żarówka oddaje ciepło do przodu, przez co topnieje m.in. śnieg, lód... Led oddaje je natomiast do tyłu... Ciekawe czy powrót nocą podczas śnieżycy może nie być jedną z większych przygód w życiu przy ledowym oświetleniu... :/ :|

Zresztą... nie była mową o tym co mi pozwala kodeks... i do czego może mi się smerf przywalić..... Przywali to się przywali Jeśli ma to komuś w nocy uratować życie, lub mnie przed wypadkiem , to mam chyba w dupie nasz durne przepisy
Więc chciałbym opinie o ledach
Po tym co tu wypisujesz jestem pewien że nie masz o tym pojęcia. To w jaki sposób jest realizowane odcięcie odpowiada przysłona. Nie żarówka, led, hid czy świeczka. Zrozum to wreszcie..... problem o który może ci chodzić to złe ogniskowanie. A dokładniej o złą geometrię źródła światła co powoduje nie umieszczanie go w ogniskowej odbłyśnika. Ale to akurat właśnie ledy bardziej skreśla bo diody led z natury nie mają geometrii i rozpraszania nawet zbliżonego do żarówki czyli źródła do którego jest dopasowana budowa optyczna lampy. Ale to i tak nie ma wpływu na odcięcie a po prostu na rozłożenie światła. Lepiej właśnie wypada hid bo on przynajmniej jest kopią źródła jakie fabrycznie jest przewidziane do tej optyki. Oczywiście z hidami jak i ze wszystkimi śmieciami bywa różnie. Bywają i złe. Ale mnogość i dopracowanie tej technologi od lat powoduje ze prawdopodobieństwo trafienia na badziew jest znikome. Więc jeżeli nawet miałeś z tym problem to był jednostkowy przypadek. Przy ledach jest odwrotnie. Trudno kupić coś co ma w ogóle sens i rację bytu. W zasadzie od niedawna dopiero się zaczynają pojawiać pojedyncze produkty mogące choć nadążyć za starszymi technologiami. A wybrać ten odpowiedni nie jest łatwo.
Oczywiście trzeba wziąć pod uwagę że wiele wypowiedzi jest stronniczych na zasadzie "ale jestem kozak bo mam led i ratuję życie" a brak takim ludziom w ogóle podstaw wiedzy do rzetelnej oceny sytuacji..... wkłada bo na wsi moda. Większość z nich jak mijam to lepiej mi świecą moje zwykłe H7 nawet bez soczewki. Ale "jemu świeci niebiesko" więc jest dumny z siebie i nie dopuszcza nawet do mózgu informacji że wcale lepiej nie jest a często i gorzej.

Cała ta sytuacja nie oznacz że nie można. Pomijając fakt że jest to karalne to trzeba to z głową dobrać i użytkować. A niestety świadomość społeczeństwa jest nikła. Co można niestety stwierdzić czytając co ludzie w internecie wypisują i patrząc na drogach. A przecież teraz dzień jest jeden z najkrótszych.

Odnośnie odprowadzenia ciepła to słuszna uwaga. Sam jestem ciekaw. Co prawda to nie jest tak że nic ciepła z przodu się nie wydziela ale ciekawy jestem czy wystarczająco dużo aby na bieżąco podgrzać klosz. Bo z odmrożeniem lamp na pewno będzie ciężko :)
Ma to też jednak plusy. Nie niszczeją lampy :)

Ostatnia edycja:
Ogólnie zwrócę uwagę na trochę inną kwestię w przypadku LED - normalna żarówka oddaje ciepło do przodu, przez co topnieje m.in. śnieg, lód... Led oddaje je natomiast do tyłu... Ciekawe czy powrót nocą podczas śnieżycy może nie być jedną z większych przygód w życiu przy ledowym oświetleniu... :/ :|

Nie będzie. Każdy Led ma albo radiator z wentylatorem albo inny alu. Osiąga on taką temperaturę, że spokojnie ogrzewa wnętrze lampy klosz. To z autopsji.

Ale klosz nie jest taki ciepły jak przy żarówce?

Po tym co tu wypisujesz jestem pewien że nie masz o tym pojęcia. To w jaki sposób jest realizowane odcięcie odpowiada przysłona. Nie żarówka, led, hid czy świeczka. Zrozum to wreszcie..... problem o który może ci chodzić to złe ogniskowanie. A dokładniej o złą geometrię źródła światła co powoduje nie umieszczanie go w ogniskowej odbłyśnika. Ale to akurat właśnie ledy bardziej skreśla bo diody led z natury nie mają geometrii i rozpraszania nawet zbliżonego do żarówki czyli źródła do którego jest dopasowana budowa optyczna lampy. Ale to i tak nie ma wpływu na odcięcie a po prostu na rozłożenie światła. Lepiej właśnie wypada hid bo on przynajmniej jest kopią źródła jakie fabrycznie jest przewidziane do tej optyki. Oczywiście z hidami jak i ze wszystkimi śmieciami bywa różnie. Bywają i złe. Ale mnogość i dopracowanie tej technologi od lat powoduje ze prawdopodobieństwo trafienia na badziew jest znikome. Więc jeżeli nawet miałeś z tym problem to był jednostkowy przypadek. Przy ledach jest odwrotnie. Trudno kupić coś co ma w ogóle sens i rację bytu. W zasadzie od niedawna dopiero się zaczynają pojawiać pojedyncze produkty mogące choć nadążyć za starszymi technologiami. A wybrać ten odpowiedni nie jest łatwo.
Oczywiście trzeba wziąć pod uwagę że wiele wypowiedzi jest stronniczych na zasadzie "ale jestem kozak bo mam led i ratuję życie" a brak takim ludziom w ogóle podstaw wiedzy do rzetelnej oceny sytuacji..... wkłada bo na wsi moda. Większość z nich jak mijam to lepiej mi świecą moje zwykłe H7 nawet bez soczewki. Ale "jemu świeci niebiesko" więc jest dumny z siebie i nie dopuszcza nawet do mózgu informacji że wcale lepiej nie jest a często i gorzej.

Cała ta sytuacja nie oznacz że nie można. Pomijając fakt że jest to karalne to trzeba to z głową dobrać i użytkować. A niestety świadomość społeczeństwa jest nikła. Co można niestety stwierdzić czytając co ludzie w internecie wypisują i patrząc na drogach. A przecież teraz dzień jest jeden z najkrótszych.

Odnośnie odprowadzenia ciepła to słuszna uwaga. Sam jestem ciekaw. Co prawda to nie jest tak że nic ciepła z przodu się nie wydziela ale ciekawy jestem czy wystarczająco dużo aby na bieżąco podgrzać klosz. Bo z odmrożeniem lamp na pewno będzie ciężko :)
Ma to też jednak plusy. Nie niszczeją lampy :)

No tak nigdzie nie napisałem że jestem w tym znawcą ;) Dziękuje za wyjaśnienie tematu , człowiek się uczy cały czas .

Skoro masz tak dużą wiedze to może byś mógł coś doradzić jaki zestaw wybrac,, badź może jakiś zamiennik ledów ? Cos??

Regeneracja reflektorow i dobre zarowki.

Nie sadzicie, ze gdyby te wszystkie hidy i LEDy bylby takie super to kierowcy ciezarowek i firmy transportowe odrazu by sie na to rzucili?
Poki co ani hidy ani ledy nie uwiodly transportu. Dlaczego? Ci ludzie za kolkiem rozumieja, ze to oslepia bo sami przez idiotow z osobowek sa oslepiani.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Nie sadzicie, ze gdyby te wszystkie hidy i LEDy bylby takie super to kierowcy ciezarowek i firmy transportowe odrazu by sie na to rzucili?
Poki co ani hidy ani ledy nie uwiodly transportu. Dlaczego? Ci ludzie za kolkiem rozumieja, ze to oslepia bo sami przez idiotow z osobowek sa oslepiani.

Regeneracje i tak zrobie , a jakie żarówki polecasz ?

Testów żarówek w necie jest mnóstwo. Wystarczy przeczytać i zamówić. Bez regeneracji odbłyśników to nigdy nie bedzie świecić jak powinno. 159 ma relatywnie dobrą i trwałą optykę ale u mnie po regeneracji lampy świeciły spokojnie 2x lepiej. DO wszystkich aut praktycznie robię lampy na nowo i wstawiam dobre żarówki (chyba że jest ksenon). I nikt mi nie wmówi że jakieś światła źle świecą. Ze względu na problemy z legalnością nie pcham się już w przeróbki na hid/led. I tak te zestawy nie świecą tak dobrze jak fabryczny ksenon. A ryzykować za półśrodki uznałem że nie ma sensu

Ostatnia edycja:
Jak zrobiłem regeneracje soczewek przy okazji malowania zderzaka przód - nie było, źle, ale po umyciu klosza w środku i daniu nowego odbłyśnika byłem w szoku jak potrafią świecić te designerskie lampy ;) u mnie świeciły żarówki Philips H7 +30% -> http://www.motochemia.pl/zarowka-samochodowa-h7-philips-premium-vision-12v-55w-30-px26d-p-565.html , bardzo dobra żarówka, dawała radę u mnie ponad rok i wymieniłem tylko z ciekawości jak świeci mocniejszy konkurent ;) W od miesiąca siedzą Ringi +120% https://autochemia.pl/product-pol-5337-Zarowka-samochodowa-H7-Ring-Xenon-Ultima-Plus-120-2szt.html i bez ściemy mogę powiedzieć że nawet długich teraz nie włączam... żadne ledy i hidy są mi zbędne... Ale jak to mówią "wolnoć Tomku w swoim domku" ;-) P.S. tak wyglądały odbłyśniki w oryginalnych lampach po nieco ponad 200 tys. km przebiegu(udokumentowanego)...

Załączniki

• IMG_20170815_144450.jpg
    IMG_20170815_144450.jpg
    123.3 KB · Wyświetleń: 20
  • IMG_20170815_144437.jpg
    IMG_20170815_144437.jpg
    147.7 KB · Wyświetleń: 18
  • IMG_20170815_144418.jpg
    IMG_20170815_144418.jpg
    67.5 KB · Wyświetleń: 18
Zastanawiające jest to, jak rzadko w przypadku dyskusji o alternatywnych (nielegalnych) źródłach światła w samochodach pojawia się inny wątek prawny - konsekwencji dla posiadacza takich wynalazków ze strony ubezpieczyciela. Sądzę, że posiadanie w aucie źródła światła bez homologacji może być podstawą do odmowy przez ubezpieczalnię wypłaty odszkodowania - jakie konsekwencje finansowe oznacza to w przypadku spowodowania kalectwa lub śmierci uczestnika wypadku trudno sobie wyobrazić. Można tylko domniemywać, że są to kwoty astronomiczne.
A w temacie oślepienia - ja niemal codziennie mijam starsze auta świecące jaskrawo na niebiesko w każdą stronę - nie jest to przyjemne doświadczenie.

Nie sądzimy tak bo wiemy, jak to świeci...
Led nie ma problemu z oślepianiem, jeśli lampa była uprzednio dobrze ustawiona to nie będzie problemu z dobrze zamontowanym LED'em. On nie razi sam z siebie. Problem jest inny i wiele osób o tym pisało. Mianowicie chodzi o słabe skupienie w miejscu, gdzie widmo halogenowej H7 jest mocne i wyraźne. Poza tym żadna flota nie pozwoli sobie na ryzyko montażu oświetlenia bez homologacji.

Jak ich żywotność, bo inne wzmacniane dość długo u mnie nie pracują. I tak cena do jakości to na razie najlepiej to Thunsgram +120%.
Nie wiem czy nie wypróbować tych żarówek w Auchan komplet z 20 zł.
http://www.auto-swiat.pl/eksploatac...dzilismy-ktore-zarowki-swieca-najlepiej/dd66v

Jak ich żywotność, bo inne wzmacniane dość długo u mnie nie pracują.

I nie będą pracować. Cudów nie ma. Przy tej samej mocy i tej samej konstrukcji albo grubszy żarnik (mniej światła, większa żywotność), albo cieńszy żarnik (więcej światła, mniejsza żywotność).

Ja wole częściej zmieniać niz na żółtych jeździć [emoji4]

Weź sobie poczytaj testy...... żadne nie świecą wcale lepiej od standardowych lepszej marki. Tak więc wyrzucasz pieniądze w błoto :)

Ale czego te testy w tej gazecie dowodzą?
Guzik mnie obchodzi ile to ma lumenów.Ja chcę dużo światła na 45 m.
Od lat kupuję https://nightbreaker.osram.info/pl/ i jak na razie nic lepszego nie kupiłem.

W testach masz profesjonalny pomiar natężenia światła i wynika z nich wyraźnie że super drogie +XXX% dają w rzeczywistości góra kilka procent więcej światła niż standardowe odpowiedniki. Dajmy na to "osram nightbreaker" vs "osram oryginal". A różnica w barwie nie przekłada się na ilość natężenia światła a jedynie na efekt wizualny.

Guzik mnie obchodzi ile to ma lumenów.Ja chcę dużo światła na 45 m.

Tekst miesiąca...
Tak się akurat składa, że ilość lumenów ma bezpośrednie przełożenie na to "ile jest światła". Pomiary pozwalają to ocenić w sposób obiektywny, bez efektu "wow" i placebo towarzyszącego domorosłym tunerom.

Weź sobie poczytaj testy...... żadne nie świecą wcale lepiej od standardowych lepszej marki. Tak więc wyrzucasz pieniądze w błoto :)

Albo po prostu wydaję na estetykę. Nawet jeżeli nie świecą mocniej niz zwykle żarówki, to tak czy inaczej standardowe żarówki nie dawały tak białej barwy
14.jpg
15.jpg
16.jpg
17.jpg
18.jpg

Tak się akurat składa, że ilość lumenów ma bezpośrednie przełożenie na to "ile jest światła"
Nie do końca tak jest.Ledy dają ogrom lumenów ale już na 45 m niewiele więcej lub tyle samo co zwykła dobra h7.
Sama konstrukcja żarnika ma ogromny wpływ na jakość oświetlenia na wspomnianym 45 m.
Przerobiłem już te zwykłe żarówki po taniości i te średnie itd.
i wolę dopłacić za te lepsze i częściej je wymieniać i mieć dobrze oświetlony wspomniany 45m
A testy z AŚ są tak daremne jak i ta gazeta

Amortyzatory
Powrót