• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Jakie amortyzatory wybrać?

• Autor wątku Autor wątku peep20
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
ja i tak teraz alfy nie potrzebuje bo jezdze innym autem ale powoli juz bym chcial zbierac czesci i narazie wyglada na to ze najbardziej oplaca sie kupic nowe klamoty. Tak sobie studiowałem allegro i ciezko cokolwiek znaleźć do tylnego zawieszenia w dobrym stanie, chyba ludzie jezdza tymi alfami az wszystko sie rozleci z tylu i wtedy zlom albo sprzedaz i nastepny katuje alfe do konca.. Fakt faktem ze jak ktos sie nie zna to mechanik go zje za naprawe tego wszystkiego...

Tak sobie studiowałem allegro i ciezko cokolwiek znaleźć do tylnego zawieszenia w dobrym stanie, chyba ludzie jezdza tymi alfami az wszystko sie rozleci z tylu i wtedy zlom albo sprzedaz i nastepny katuje alfe do konca..

Bo ludzie w większości są głupi.. no niestety, ale taka prawda. Kupują tylko oczami (blacha + lakier) i "jak najtaniej". Jak wystawiłem moją 166 z calutkim zawieszeniem zrobionym, łącznie z amorami Kayaba, to brak zainteresowania. Czemu? Bo blacha i lakier nieco do ogarnięcia + można znaleźć taką 2tys taniej na aukcjach. Nie ważne, że do takiej 5tys zaraz włoży żeby mieć zrobioną, albo będzie jeździł trupem i udawał że jest git.

A wiecie jeszcze po czym poznać zużycie tuleji tylnej belki? Czy jak ja odkrece bedzie można wyczuć na nich luz??

Chyba najlepiej znaleźć zakręt z dziurami/uskokami i sprawdzić czy ucieka ci tył ;)

Wejdź pod auto, wsadź łom pomiędzy belkę i podwozie i sprawdź. Poruszaj sobie góra dół i patrz na tulejki. Nie wiem czy bak nie będzie przeszkadzał ale nawet delikatnie o bak tez możesz zaprzeć. Jak masz wybite tulejki to dużej siły nie trzeba by to sprawdzić. Jak nie były jeszcze wymieniane a masz około 200 tkm przebiegu to raczej będą do wymiany.

- - - Updated - - -

....oczywiście najpierw podnieś auto na lewarku..... :P

Udało mi sie mcpersony nie pognite od lifta dorwac. Sa w bardzo ładnym stanie, mocowania idealne ale chyba i tak rozbiore je i jeszcze wszystko umocze w jakies farbie antykorozyjnej. Banany tez ładne bez luzow, nawet dolne wahacze maja oryginalne tulejki trw niezuzyte przynajmniej tych smieci od tedguma nie będę musiał kupować

Ostatnia edycja:
No nie gadaj? Sprezyny sa ladne bez korozji i uwazasz ze będzie nizej siedzieć?? To moze jeszcze przod od lifta zalozyc??

no rzeczywiscie dzisiaj polozylem obie kolumny obok siebie i sa roznice. lift ma o jeden zwoj mniej i zwoje sa grubsze. Kropki to na lifcie zolta/czerwona-brazowa nie wiem dokladnie a na moich starych 99 zolto/niebieski.

Co do dlugosci to nie zdejmowalem jeszcze ich z amora bo czekam na sciagacze ale bede je zdejmowal zeby wszystko oczyscic i czyms zakonserowac..

amor (monroe) tez jest grubszy powyzej tego kieliszka od sprezyny no ale to juz moze zalezy od producenta...

Złożyłem w koncu wszystko i jest pięknie. Samochod ładnie z tylu stoi nie zawysoko nie za nisko, troche wyzej niz na starych sprezynach 99 ale najważniejsze to pod obciążeniem tylek juz tak nie siada i dobrze się prowadzi, przedtem byla masakra.. jedynie 18tki teraz troche czuc:/

To ja poproszę jakieś foto. Jestem ciekawy jak na tych liftowych sprężynach się to prezentuje.....:P

ja też bardzo proszę o foto! na dniach będę musiał coś zrobić ze sprężynami z tyłu, więc bardzo mi się przyda :)

no trochę wysoko ta pupa w porównaniu do przodu.... ale wiem, są tacy (o dziwo) co tak wolą :P
Ale ogólnie ładnie to wygląda...

troche wyzej tyl stoi ale fotka tez tak od tylu zrobiona i jeszcze bardziej ta roznice widac.. moze przy przednich mcpersonach tez powinienem sie pochylic bo wahacze sa nowe ale najwazniejsze ze efektu kozy nie ma :)

Jak dla mnie ideał - właśnie do tego dążę!
Alfista, czy możesz mi podać grubość sprężyny? 11, 12 czy może 13mm?

Ciekawe te 11.5mm :)
Dzięki za info!

Moje sprężyny się dorabiają, grubość 12mm. Chciałem 13mm, ale mieli tylko 12, a potem 14. 14 byłoby już za dużo, więc stanęło na 12.
Bardzo jestem ciekaw efektu :)

No roznica znikoma ale autko fajnie teraz jezdzi. Jak chcesz to mam jeszcze namiar na kompletne mcpersony 2005. Koles 200zl za pare krzyczal alfa raczej po nieduzym przebiegu.

Amortyzatory
Powrót