• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Jakie amortyzatory wybrać?

• Autor wątku Autor wątku peep20
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
tak, jak pisałem, oni to robią w obie strony, aczkolwiek na pewno są jakieś fizyczne granice wyznaczone grubością i gęstością zwojów :)

a czy warto przy okazji wymiany amorow z tylu zmienic sprezyny, czy jesli sa cale to nie ma sensu??

Hmm u mnie zarówno amory jak i sprężyny z tyłu są ok, amory mają 70 kilka %. ale planuje robić z tyłu zawiechę na sicher i wydaje mi się że wymieniając amory, koszt sprężyn jest na tyle niski że warto je wymienić. Sprężyny mogą być całe, ale jeśli mają swoje lata, są pordzewiałe, to nie mają już tej sprężystości, ugięcia, przy każdej większej hopce, dziurze mogą pęknąć a wtedy koszta mogą być większe niż ok. 120zl/szt spręzyny Lesjoförsen. A te są chwalone.

wiem ze 166 ma niska ladownosc ale mnie martwi to ze jak ktos z tylu usiadzie plus jakis znikomy bagaz to zaraz alfa siedzi.. amory pewnie mam do wymiany bo nigdy ich nie ruszalem ale czy sprezyny cos pomoga?? boje sie ze podniesie sie tyl przy pustym aucie bo tak jak teraz wisi nad gleba mi sie podoba

Na pewno sprężyny Lesjofors czy jak im tam stoją wysoko (patrz zdjęcia mojej 2.5).

Feuerland: jak mi już jeden amor wyciekał, a oba były na 100% do wymiany, to na maszynie pokazało na jednym 70 kilka %, a na drugim nieco gorzej - ogólnie oba w normie były :D
i nawet trzymały tolerancję rozbieżności lewo-prawo!
tyle warte te maszyny do testów...

w przyszlym tygodniu mam zamiar rozebrac caly tyl i zobaczy co tam ma luzy (napewno delikatny luz maja juz tuleje plywajace ale kola jeszcze sa prosto), rozebrac amora i organoleptycznie zobaczyc ile te amory sa warte , maszyny do testowania rzeczywiscie malo kiedy sie sprawdzaja..

jesli mowisz ze sie podniesie na nowych sprezynach to jednak ich chyba nie wymienie bo nie chce miec terenowki, teraz na ori 18 z lifta wisi idealnie...

napisz jak sie prowadzi taka podniesiona alfa i jakie masz opony na 17

Ostatnia edycja:
napisz jak sie prowadzi taka podniesiona alfa i jakie masz opony na 17

Opony na 17 miałem 225/45 i Alfa prowadziła się... bezstresowo :)
Żadnych problemów z uciekającym tyłem, komfortowo, dobrze trzymała w zakrętach, nie bałem się dziur i hopków.

Teraz na obniżonym/usztywnionym zawieszeniu jest jakby lepiej w zakrętach, ale zdecydowanie gorszy komfort, jak jest kiepska droga to mam stres czy nie przytrę (już kilka razy słyszałem lekkie otarcie osłony, np. o garb wzdłużny na naszej zajeb..tej "obwodnicy"), wolniej biorę hopki.
+ nie nurkuje przód
+ odrobinę lepiej trzyma na prostej i zakrętach na równej drodze
- gorszy komfort
- głośna praca zawieszenia na dziurach (i tu i tu nowe amory, więc to nie przez amory)
- stres na wielu odcinkach dróg

* teraz mam sprężyny Eibach (czerwone)

Ostatnia edycja:
tsy zawsze tak wysoko wisza i nigdy mi sie to nie podobalo ale wiadomo ze glowa wtedy spokojna na jakies nierownosci..

a na tych nowych sprezynach jak ktos usiadzie z tylu to tez zaraz tyl siedzi czy trzyma poziom??

Jakie TSy?? No wiesz! 2.5V6! :)

W nowej Belli na pewno lepiej trzyma poziom i mniej się ugina niż w starej. Ale to dlatego, że strasznie sztywne są te eibachy..

wysokość AR 166 to chyba kolejny temat rzeka. Ja sam nieraz przeglądam allegro by zobaczyć jak wysoko stoją różne belle. Myślę, że wina w sprężynach i może też w amorkach po trochu. Bo mimo, że "pasują" do wszystkich wersji to mogą różnić się twardością na przykład. O ile pamiętam wersja super, miała fabrycznie -30mm, więc może warto dobierać sprężyny/amory pod tą wersję?

No właśnie pytanie, co kto woli. Ja po jeździe różnymi konfiguracjami szczerze powiem, że najlepiej dla mnie wypada zestawienie zwykłych (nie utwardzanych i wysokich) sprężyn z maksymalnie twardymi amorami (i tu pewnie Bilstein jest the best). W takiej konfiguracji mamy jednocześnie komfort i bardzo dobrą kontrolę nad trakcją, poza tym nie ma problemu żeby jeździć na 17", a nawet przypuszczam że na 18" przy odpowiednich oponach byłoby OK.
Niektórzy narzekają, że na 17" nie da się jeździć (gdzieś na forum czytane) - może właśnie kwestia sprężyn? (i zapewne opon..)

Obniżane i utwardzone sprężyny sprawdzają się na autostradach, zapewne na torze oraz przy szybkiej i ostrej jeździe. Jaki udział macie takiej jazdy w stosunku do ogólnego wykorzystania auta? U mnie to pewnie z 10% :)

Jakbym miał nieograniczony budżet to kupiłbym sobie normalne seryjne sprężyny (nie obniżane) + Bilsteiny + koła 18" :)

rozebralem tyl i sprezyny jednak sa do wymiany, sa pewnie jeszcze oryginalne i straszne skorodowane na tym ostatnim zwoju pod ta oslona gumowa dziwne ze zadna jeszcze nie pekla, czekam jeszcze na sciagacze co zdejme je z amora i zobacze amora jak trzyma, chyba tez oryginaly jeszcze ale suche..

tudgumy maja delikatny luz wiec do wymiany, male plywajace byly lemfordera zakladane i sa jeszcze sztywne smialo mozna je polecic..

banany jeszcze polataja, piony tez ok..

zastanawiam sie tylko jakie sprezyny kupic zeby alfa stala jak z fabryki nie za wysoko nie za nisko..

aha napiszcie jeszcze gdzie szukac srub od gornego mocowania amora bo jakos ich nie widze w bagazniku

Ostatnia edycja:
musisz niestety zdemontować kanapę i tylną półkę...
amory tylne są po 99zł/szt. Magneti Marelli, więc polecam wymienić :)

chyba tez oryginaly jeszcze ale suche..

nic dziwnego, przecież w 166 tylko gazówki są

aha napiszcie jeszcze gdzie szukac srub od gornego mocowania amora bo jakos ich nie widze w bagazniku

no i tu masz prze...ne. Musisz ściągnąć tylną pólkę i mocowania pasów bezpieczeństwa. Pod nimi jest owe mocowanie. A żeby zdjąć półkę musisz najpierw wyjąć kanapę i boczki na tylnych słupkach. Jest gdzieś manual, poszukaj.

- - - Updated - - -

rozebralem tyl i sprezyny jednak sa do wymiany, sa pewnie jeszcze oryginalne i straszne skorodowane na tym ostatnim zwoju pod ta oslona gumowa

Nastaw się na to, że górne mocowanie będzie do wymiany. U mnie rozlatywało się w rękach, tak było przeżarte. Kupisz je w dobrej cenie jedynie na allegro od tanifiat. W ASO różnica pomiędzy stronami L i P to 100zł a od tanifiat różnicy nie ma, choć to też ASO.

No innych nie ma, są tylko olejowe lub gazowo-olejowe. "Gazowe" to skrót myślowy/językowy od "gazowo-olejowe". Gaz daje ci ciśnienie w amorze, czyli stały efekt wypychania do góry. A tłumienie drgań zawsze "zapewnia" olej.

kurde jakas masakra wyjac ta polke z tylu ale wkoncu sie udalo. Banany jednak tez sie okazaly wybite, sworznie zupelnie luzne.. ma ktos moze dobre uzywki? bo nie usmiecha mi sie 500zl na nie wydawac..

gorne mocowanie amorow tak jak ktos juz napisal skorodowane, ogolnie niewesolo.. chyba zaczne maraton po szrotach moze sie trafi jakas po remoncie zawiechy na czesci..

sworznie zupelnie luzne

jak nie ma luzu góra-dól i nie stukają to są jeszcze dobre. Każdy sworzeń po jakimś czasie będzie luźno chodził na boki. ale jakby co masz po 180zł nówki na allegro. Co prawda zamiennik ale lepsze to niż używka.

Te mocowania raczej będziesz miał trudno znaleść w używce. Ja widziałem jedno na allegro swego czasu a cena coś około 100zł więc nie warto tracić czas i szukać.

- - - Updated - - -

No innych nie ma, są tylko olejowe lub gazowo-olejowe. "Gazowe" to skrót myślowy/językowy od "gazowo-olejowe". Gaz daje ci ciśnienie w amorze, czyli stały efekt wypychania do góry. A tłumienie drgań zawsze "zapewnia" olej.

Przyznam, że nie wiedziałem. Miło czasem dowiedzieć się czegoś sensownego. :D

Amortyzatory
Powrót