• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Jaki olej do 2.2 jts??

Nie mam czasu auta nawet pooglądać, bo taki zapier w robocie mam :-P
I nie wiem zupełnie dlaczego mam mentalny uraz do tanich olejów :-D na pierwszy ogień pójdzie HPR5 5W40, jak się okaże że silnik zdrowy i nie bierze oleju to kolejnym razem wleję 0W40 - to rada od Pablo.:-)

Wysłane z mojego HTC One_M8 dual sim przy użyciu Tapatalka

Radzia,
Przecież pisze że ma uraz do tanich olejów ;)

Który to Mobil1 taki dobry?

Nazwa
CAS#
WE#
Rejestracja#
Zawartość*
Klasyfikacja GHS/CLP
Dec-1-en, homopolimer, uwodorniony dec-1-en, oligomery, uwodornione
68037-01-4

01-2119486452-34
50 - < 60%
Asp. Tox. 1 H304
POLIOLEFINY, POLIAMINY, IMID KWASU BURSZTYNOWEGO
147880-09-9

NU
1 - < 5%
Aquatic Chronic 4 H413
BIS(O,O-DIIZOOKTYLO) BIS(DITIOFOSFORAN) CYNKU
28629-66-5
249-109-7
NU
0.1 - < 1%
Skin Irrit. 2 H315,
Eye Dam. 1 H318,
[Aquatic Acute 2 H401],
Aquatic Chronic 2 H411

Chemikiem nie jestem, ale syntetyk to to chyba nie jest? PAO tam jak na lekarstwo?
Stąd taka atrakcyjna cena :)

Castrol Magnatec 5W40. Taki wlałem. Dobrze czy błąd? Olej zmieniam co 10-12K

Zmieniaj co 8-10 tys. km + płukanka i będzie lepiej ;)
Jak tam się Selespeed sprawuje? Takiego rodzyna wyhaczyłeś :D

Wydaje mi sie ze tylko ze 2 takie jezdza w polsce, ale moge sie mylic.
Sprawuje sie dobrze, ale zmienilbym olej. Tylko ze cena mnie blokuje. Okolo 900

Faktycznie sporo. Ale biorąc pod uwagę ogólne koszty utrzymania tej przekładni to chyba warto.

Czy ten wątek jest aktualny również dla 3.2 jts czy powinien byc jeszcze inny wątek o nazwie "jaki olej do 3.2?"
Ja mam zalanego Millersa 5w40 EE w 3.2..

Dobry millers nie jest zly, wymiana co 10k i będzie cacy :P

NazwaCAS#WE#Rejestracja#Zawartość*Klasyfikacja GHS/CLP
Dec-1-en, homopolimer, uwodorniony dec-1-en, oligomery, uwodornione68037-01-401-2119486452-34 50 - < 60%Asp. Tox. 1 H304
POLIOLEFINY, POLIAMINY, IMID KWASU BURSZTYNOWEGO147880-09-9NU 1 - < 5%Aquatic Chronic 4 H413
BIS(O,O-DIIZOOKTYLO) BIS(DITIOFOSFORAN) CYNKU28629-66-5249-109-7NU 0.1 - < 1%Skin Irrit. 2 H315,
Eye Dam. 1 H318,
[Aquatic Acute 2 H401],
Aquatic Chronic 2 H411

Chemikiem nie jestem, ale syntetyk to to chyba nie jest? PAO tam jak na lekarstwo?
Stąd taka atrakcyjna cena :)

50 - 60% PAO to dla Ciebie "jak na lekarstwo"?

Napisałem, że chemikiem nie jestem i tak skojarzyłem po nazwach tych związków, że to może być HC. Ale dobrze się czasem upewnić ;)

Napisałem, że chemikiem nie jestem i tak skojarzyłem po nazwach tych związków, że to może być HC. Ale dobrze się czasem upewnić ;)

Ja tam się nie znam ale samego pao to jest chyba mniej niż 5%, te 50-60% to chyba HC ale nie tylko, coś tam syntetycznego jest. Co nie zmienia faktu że nie jest to zły olej :P Niech się ewentualnie ktoś mądrzejszy wypowie :P

To jest baza - której producentem jest Exxon. Który jest największym na świecie producentem PAO. I producentem Mobil1. Teraz sobie sami odpowiedzcie na pytanie, ile PAO kosztuje Exxon, a ile kosztuje np. Amsoila, który go nie produkuje sam i na 95% kupuje go od Exxona. Dodajcie do tego efekt skali (+ oczywiście pewnie trochę lepsze pozostałe komponenty, które stosuje Amsoil) i macie odpowiedź, dlaczego jest 2 razy tańszy :).

Jeszcze lepiej na tym tle wypada Shell Helix Ultra 5W-40, który ma parametry bardzo blisko wszelakich syntetyków, a kosztuje śmieszne pieniądze.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót