• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Jaki olej do 2.2 jts??

Oleje na bazach HC -syntetycznych nie muszą być wcale złe i w normalnym użytkowaniu większość z nich dobrze spełnia swoje zadanie pod warunkiem, że trzymamy się rozsądnego interwału wymiany oleju. W przypadku wtrysku bezpośredniego nie jest wskazane aby olej zawierał zbyt dużą ilość popiołów dlatego często producenci zalecają olej z normą C3 a taki olej prawie nigdy nie jest na bazie syntetycznej z grupy IV (IV/V). Niektóre oleje z C3 zawierają większe lub mniejsze domieszki baz PAO-synetycznych i te oleje sa szczególnie warte uwagi.

Przez 6 ostatnich lat jeździłem na LM 5w 40, najpierw synthoil, później top tec 4100, od jakiegoś miesiąca jeżdżę na shell helix ultra 5w40 i mam wrażenie jakby było ciszej. Oleju nie ubywa, wczoraj wróciłem z trasy 800+ km prędkości momentami były "spore" ładnie trzyma temperaturę. Na ten moment uważam zmianę na + szczególnie, że cenowo też wychodzi korzystnie.

Przez 6 ostatnich lat jeździłem na LM 5w 40, najpierw synthoil, później top tec 4100, od jakiegoś miesiąca jeżdżę na shell helix ultra 5w40 i mam wrażenie jakby było ciszej. Oleju nie ubywa, wczoraj wróciłem z trasy 800+ km prędkości momentami były "spore" ładnie trzyma temperaturę. Na ten moment uważam zmianę na + szczególnie, że cenowo też wychodzi korzystnie.

Ja także zalałem Shell Helix i jestem zadowolony.

Witam
taka sytuacja alfa 159 2.2 jts przebieg 177 000 tys, stała 5 - 6 lat, jaki wlać olej,(wcześniej prawdopodobnie castrol 5W40 znalazłem butelkę w bagażniku). robić płukankę? przy 172 tys wymieniony rozrząd. Wcześniej olej wymieniany co 10-12 tys.

jakieś sugestie co zrobić przed pierwsza trasą.
silnik pracuje równo bez falowania.

Na pewno wymienić olej przed trasą, skoro tyle stała. W poprzednich postach pisaliśmy na jakim oleju jeździmy od lat :)

Witam
taka sytuacja alfa 159 2.2 jts przebieg 177 000 tys, stała 5 - 6 lat, jaki wlać olej,(wcześniej prawdopodobnie castrol 5W40 znalazłem butelkę w bagażniku). robić płukankę? przy 172 tys wymieniony rozrząd. Wcześniej olej wymieniany co 10-12 tys.

jakieś sugestie co zrobić przed pierwsza trasą.
silnik pracuje równo bez falowania.

Rozgrzać, zalać płukankę, wymiana oleju z filtrem i w trasę

Większość tych oleji które tu są polecane maja ta specyfikację a3/a4 o co z tym chodzi czy szukać takich co mają c3/C4?

Szukaj A3/B4 jak nakazuje producent. Dobre 5W40 da radę.

Amortyzatory
Powrót