• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Jaki olej do 2.2 jts??

Masz rację. Jednak PAO to nie wszystko ;-)

Wysłane z mojego HTC One_M8 dual sim przy użyciu Tapatalka

Znalazłem coś ciekawego Panowie

http://www.wykop.pl/ramka/2367418/b...jow-silnikowych-zdjecia-mowia-same-za-siebie/

apropo Wojtek jak tam ENEOS ?? bo na allegro można zakupić już 4l za 200 z groszami

Ten test to już ma długa brodę i już o nim rozmawialiśmy :)

Eneos dobrze, nie mam na co narzekać. Przy silnych mrozach w grudniu było trochę klekotu o poranku, ale generalnie jest ciszej niż na Liqui Moly (na ucho, nie chce mi się szukać miernika).
Cena oficjalna też spadła, chociaż cena z allegro to nie wiem skąd jest... Kradną? Dostają wypłatę w oleju? :P

Nie, "produkują" w "rozlewni" pod Moskwą :P

Ostatnia edycja:
Witam. Mam taki problem. Brera jeździła na 5w30 2 lata, ponieważ z takim kupiłem (silnik oczywiście 2.2 jts). Była 1 wymiana też na 5w30. Teraz postanowiłem zalać właściwym, czyli 5w40 syntetyk oczywiście. Wybrałem PENRITE ENVIRO+ 5w40. Po wymianie silnik zaczął pracować jak disel. Na wolnych obrotach terkocze w okolicy dolotów i pokrywy zaworów, tak jakby popychacze??? Po dodaniu gazu trochę cichnie. Wymieniał mój znajomy mechanik i Brercia została u niego, ma coś jeszcze popatrzeć. Dodam tylko, że wymieniał jeszcze linki od ręcznego bo zacinały się.
Proszę o pomoc, może ktoś ma pomysł. Czy olej mógł to spowodować????
Proszę o pilną odpowiedź.
Pozdrawiam: Martinez71

Spróbuję załączyć nagranie za moment.

Dołącz.
Co mogę stwierdzić od razu, wlałeś olej do diesla. Dla JTS lepszy byłby HPR5.

Czy wystarczy wymiana oleju? Czy trzeba płukać? O tym oleju przeczytałem w tym temacie i właśnie ENVIRO (któraś z początkowych stron)
Spróbuje załączyć filmik.
Muszę mieć 10 postów aby dodać filmik.
Będę pisał na pałę - sorry.

- - - Updated - - -

- - - Updated - - -

Witam.

- - - Updated - - -

Ten test to już ma długa brodę i już o nim rozmawialiśmy :)

Eneos dobrze, nie mam na co narzekać. Przy silnych mrozach w grudniu było trochę klekotu o poranku, ale generalnie jest ciszej niż na Liqui Moly (na ucho, nie chce mi się szukać miernika).
Cena oficjalna też spadła, chociaż cena z allegro to nie wiem skąd jest... Kradną? Dostają wypłatę w oleju? :P
Masz jakiegoś sprawdzonego i pewnego dostawcę na eneosa?

Proszę o odpowiedzi. O enviro pisze na 6 stronie w 8 poście. Cytuje:

Przecież napisałem.
Ale ok. Od początku:
Selenia Star/PE dobrze,
Motul ekologiczny 5w40 x-clean lepiej
Amsoil 5w40 mid saps najlepiej
Penrite eviro 5w40 c2/c3 z dodatkami od archoila rzekomo jeszcze bardziej najlepiej.

Tyle z mojej strony. Ale zrobisz jak chcesz. Ja jestem tylko teoretykiem w zakresie jts

Żeby nie zanudzać kolegów

Read more: http://www.forum.alfaholicy.org/159_brera_brera_spider/109448-jaki_olej_2_2_jts_.html#ixzz4087v1i4Y

Masz jakiegoś sprawdzonego i pewnego dostawcę na eneosa?

Oficjalny kanał dystrybucji w Polsce (sklep internetowy). Oczywiście na allegro będzie taniej, ale z olejami jakoś nie mam zaufania do allegro.

- - - Updated - - -

Proszę o odpowiedzi. O enviro pisze na 6 stronie w 8 poście.

No i pieta narozrabiał ;)
Motul 5w40 X-clean – nie polecam, raz mi zalali nim wbrew temu co ustaliliśmy i nie byłem szczęśliwy, żaden olej mi tak szybko nie znikał. X-cess prędzej (zgodnie z konfiguratorem Motula, o ile mnie pamięć nie myli), jak kupowałem auto, to było zalane X-cessem właśnie i ja potem powtórzyłem X-cessa co najmniej raz.
Nie wiem skąd pieta wziął rekomendację Penrite Enviro... ;)

Faktem jest, że olej zdecydowanie wpływa na hałaśliwość silnika. Jak wymieniłem Motula na Liqui Moly, to miałem wrażenie, że zrobiło się głośniej, teraz mam wrażenie, że jest dużo ciszej – ale zdaję sobie sprawę, że to jest wszystko subiektywne.

Rozumiem, że błędów żadnych nie ma?

- - - Updated - - -

Krzywdy pewnie nie zrobisz wielkiej silnikowi, bo to nadal jest przecież dobre 5w40. Ja bym spróbował dolać Archoila i zobaczyć, czy się uciszy ;)

Wojtek napisal.

((((((.No i pieta narozrabiał ;)
Motul 5w40 X-clean – nie polecam, raz mi zalali nim wbrew temu co ustaliliśmy i nie byłem szczęśliwy, żaden olej mi tak szybko nie znikał. )))))))

Mnie jakos x.clean plus archoil nie znika po 5tys. Sprawdzam caly czas a tez czesto naciskam mocniej na gaz. Wczesniej była selenia star i ona juz po 3tys bylo widać ubytek o 1kreske.

Mnie jakos x.clean plus archoil nie znika po 5tys.

U mnie był bez archoila, za to trasy były dość wymagające – północne Włochy przez Szwajcarię. I niestety, ale znikał. Teoretycznie źródło raczej pewne, ale prawda jest taka, że gwarancji nie mam co tam wlali... LM na podobnych trasach nie wykazywał ubytków.

Może nie na miejscu pytanie, ale co to jest "dolać archoil"??
Dziękuję za rady i zainteresowanie. Prawdopodobnie zakupię Selenia STAR PE a Penrite Enviro do spuszczenia i wylania.

Raczej AR9100.
klusiobos, x-clean to też olej do Diesla z DPF.

Jeszcze raz dzięki za porady. Jednak wyleje enviro i dam selenia star 5w40, nie będę eksperymentował z tymi dodatkami. Zobaczymy jaki będzie efekt. Dalej zastanawiam się czy zmiana oleju może mieć, aż taki wpływ na kulturę pracy silnika. Filmik zamieściłem na poprzedniej stronie, wcześniej na oleju 5w30 pracował silniczek jak "pszczółka" a teraz tłucze się prawie tak jak moje Mitshubisi Grandis 2.0 did na pompowtryskiwaczach. Napiszę jak wymienię olej. Błędów nie ma żadnych.
Pozdrawiam.

Amortyzatory
Powrót