[159] Jaki olej do 2.2 jts??

Panowie mam taki dylemat odnośnie oleju. Niedawno stałem się posiadaczem Alfy Romeo 159 z silnikiem 2.2 JTS i zaczęły mi wyskakiwać błędy P0013 i P0016, doczytałem że to są błędy związane z rozrządem, lecz mechanik stwierdził, że rozrząd oraz wszystkie czujniki są OK. Po czym stwierdził że silnik jest bardzo zamulony i nie rozpędza się tak jak 185 konny silnik tylko jakby to był jakiś 1.6 100 kilku konny (wasze 2.2 jts też do 3tys obrotów wolno się rozpędzają, a potem dopiero ożywają ? czy czuć tą moc od samego początku ?). Przyczepił się oleju, bo według niego ten który był zalany przez poprzedniego właściciela (wymiana teoretycznie w maju tego roku na Motul'a 8100 5w40) śmierdzi mu benzyną i jest za rzadki, więc kazał wymienić na półsyntetyk 10w40 (Castrol) bo syntetyk leje się tylko do zadbanego i nowego silnika i powiedział że to prawdopodobnie naprawi problemy, lepsze smarowanie rozrządu, uszczelni silnik i nie będzie już taki mułowaty. W tym momencie końcówki wydechu szybko się "smolą" i jak to stwierdził wszystko jest okopcone, świece, czarne wnętrze silnika. Co o tym myślicie ? boję się trochę zmiany na półsyntetyk bo zalecanym jest Selenia 5w40 i taki planowałem zakupić, a podobno są problemy z powrotem z 10w40 na 5w40 i silnik może różnie zareagować na takie zmiany oleju.
Jaki polecacie olej, co zrobić z wyżej opisanym problemem, wlanie najtańszego oleju a potem jak się silnik wypłucze to wymiana na jakiś porządny ? 5w40 czy posłuchać mechanika i lać 10w40 ? nie chcę zrobić babola z nowym autem i potem się męczyć z silnikiem bo odwaliłem jakiś głupi manewr.
Z góry dzięki za pomoc !

Czy wy też zmieniacie filtr powietrza przy każdej zmianie oleju?

Na lato mam K&N (taki praktycznie dożywotni, tylko czyścić go trzeba), na zimę zmieniam na coś standardowego, co po sezonie zimowym w Krakowie i tak będzie wyglądało koszmarnie i wyląduje w koszu...

- - - Updated - - -

Panowie mam taki dylemat odnośnie oleju. Niedawno stałem się posiadaczem Alfy Romeo 159 z silnikiem 2.2 JTS i zaczęły mi wyskakiwać błędy P0013 i P0016, doczytałem że to są błędy związane z rozrządem, lecz mechanik stwierdził, że rozrząd oraz wszystkie czujniki są OK. Po czym stwierdził że silnik jest bardzo zamulony i nie rozpędza się tak jak 185 konny silnik tylko jakby to był jakiś 1.6 100 kilku konny (wasze 2.2 jts też do 3tys obrotów wolno się rozpędzają, a potem dopiero ożywają ? czy czuć tą moc od samego początku ?). Przyczepił się oleju, bo według niego ten który był zalany przez poprzedniego właściciela (wymiana teoretycznie w maju tego roku na Motul'a 8100 5w40) śmierdzi mu benzyną i jest za rzadki, więc kazał wymienić na półsyntetyk 10w40 (Castrol) bo syntetyk leje się tylko do zadbanego i nowego silnika i powiedział że to prawdopodobnie naprawi problemy, lepsze smarowanie rozrządu, uszczelni silnik i nie będzie już taki mułowaty. W tym momencie końcówki wydechu szybko się "smolą" i jak to stwierdził wszystko jest okopcone, świece, czarne wnętrze silnika. Co o tym myślicie ? boję się trochę zmiany na półsyntetyk bo zalecanym jest Selenia 5w40 i taki planowałem zakupić, a podobno są problemy z powrotem z 10w40 na 5w40 i silnik może różnie zareagować na takie zmiany oleju.
Jaki polecacie olej, co zrobić z wyżej opisanym problemem, wlanie najtańszego oleju a potem jak się silnik wypłucze to wymiana na jakiś porządny ? 5w40 czy posłuchać mechanika i lać 10w40 ? nie chcę zrobić babola z nowym autem i potem się męczyć z silnikiem bo odwaliłem jakiś głupi manewr.
Z góry dzięki za pomoc !

No tak, bo jak wyskakują błędy od rozrządu, to to nie jest rozrząd...
A jak producent zaleca wyraźnie olej syntetyczny 5W-40, to się leje półsyntetyka 10W-40.
Zmień mechanika, bo za chwilę będziesz zmieniał silnik.

Possible causes of OBD code P0016
Timing chain stretched, or timing belt skipped a tooth due to wear Misalignment of timing belt/chain Tone ring on crankshaft slipped/broken Tone ring on camshaft slipped/broken Bad crank sensor Bad cam sensor Damaged wiring to crank/cam sensor Timing belt/chain tensioner damaged

Na lato mam K&N (taki praktycznie dożywotni, tylko czyścić go trzeba)
Kojarzę :) Wyczuwasz różnicę w porównaniu do zwykłego papierowego filtra?
Z góry dzięki za pomoc !
P0016 wiąże się z rozciągniętym łańuchem i na podstawie tego forum jak i alfaowners można stwierdzić, że to jest najczęstsza przyczyna tego błędu.
Na pierwszym miejscu zmieniłbym mechanika :)
Potem rozrząd, przepłukał dobrze silnik, wlał porządny 5W40 lub odpowiednik (podział olejów na syntetyki 5W i półsyntetyki 10W to mit, pod żadnym pozorem nie wlewaj do tego silnika 10W40!) i cieszył się jazdą. Wieloletnie zaniedbania poprzedniego właściciela mogły również doprowadzić do zanieczyszczenia zaworów nagarem - to kolejna cegiełka w kwestii brakujących KM.

Kojarzę :) Wyczuwasz różnicę w porównaniu do zwykłego papierowego filtra?

Podejrzewam, że różnica jest niewielka w tej chwili. To powinno zacząć mieć znaczenie w momencie jak zmienię wydech na coś lepszego niż seria – może w przyszłym roku się uda.

- - - Updated - - -

P0016 wiąże się z rozciągniętym łańuchem i na podstawie tego forum jak i alfaowners można stwierdzić, że to jest najczęstsza przyczyna tego błędu.

Można jeszcze mieć szczęście i walnięty czujnik :P Ale bez solidnej diagnozy nie ma co debatować.

Tak jeszcze wracając do tematu – czarne wnętrze silnika? Kolektor dolotowy do wyczyszczenia, bo pewnie tam też się kolega nagar usadził i robi krecią robotę.
I nie zapominaj, że to jest wolnossąca benzyna, ten silnik ma swoją charakterystykę, do 3 tysięcy obrotów są dość nudne dialogi, dopiero potem zaczyna się coś dziać...

Ok dzięki za opinię, jednak odpuszczę rady mechanika i wymienię na 5w40 tak jak pisze ksiązka, na początek jakiś najtańszy żeby przepłukać silnik bo rzeczywiście nawet mi coś śmierdzi ten olej benzyną i jest czarny - mam nadzieję że tylko ze starości i zaniedbania poprzedniego właściciela, a potem wleję planowaną Selenie. Poczytałem też o problemach z elektrozaworami, które mogą powodować brak mocy i błąd P0013 więc wyciągnę je i wyczyszczę, może coś pomoże, na koniec pozostanie wymiana rozrządu jak poprzednie czary nie pomogą.

Olej przy jeździe na małych trasach np w mieście i niskich temperaturach będzie śmierdział benzyną.

Taniej niż tani olej może wyjść płukanka... Efekt pewnie będzie zbliżony albo i lepszy...

Jeszcze zapytam odnośnie olei, Selenia stAR 5W40 czy może Selenia K 5W40 MultiAir lub Selenia stAR P.E 5W40 ? do autka z przebiegiem 120tys km, rocznik 2007.

Ostatnia edycja:
Jeszcze zapytam odnośnie olei, Selenia stAR 5W40 czy może Selenia K 5W40 MultiAir lub Selenia stAR P.E 5W40 ? do autka z przebiegiem 120tys km, rocznik 2007.
Jeśli musi być Selenia to wg instrukcji jest to StAR 5W40.

Jeśli musi być Selenia to wg instrukcji jest to StAR 5W40.
Co to znaczy "Jeśli musi być Selenia" ? Selenia to zły wybór ? to co innego ? Motul 8100 X-Clean ? (kolejny olej jaki kojarzę pod względem popularności w tym temacie)
Tak strzeliłem z tą Selenią bo wydaje mi się być dobrym olejem, wiele osób czytając ten topic go leje i nie narzeka. Poza tym rekomendowany przez Alfę do tego silnika i dość drogi (w porównaniu do Mobila którego lałem w AR 156 2.0 TS za 100zł z wymianą i filtrem)

Są oleje OK, są też lepsze. Możesz lać Selenię, w przypadku JTS-a najważniejsze aby odpowiednio często ten olej wymieniać.
Najpierw jednak trzeba przyjrzeć się usterkom, żebyś nie musiał po wymianie rozrządu drugi raz oleju wymieniać.

Ile rzeczywiście wchodzi oleju do 2.2 podczas wymiany?

Dolewacie coś między wymianami? Jeśli tak, to jaki olej macie. Takie małe rozeznanie :)

Ile rzeczywiście wchodzi oleju do 2.2 podczas wymiany?

Dolewacie coś między wymianami? Jeśli tak, to jaki olej macie. Takie małe rozeznanie :)

wg mojego rozeznania to wchodzi jakieś 5,4 czy 5,6 litra. Jaki olej ? Bierz specola 5w40 c3 I nie rób scen :P W takiej cenie możesz co 8k zmieniać :P

Wchodzi 5.4 według instrukcji. Ja do swojej lałem selenie star. Teraz wlalem motul xclean plus Archoil 9200 i jak na 10tys na selenii dolewalem od 0.5 do 1l oleju tak jak narazie po 3tys olej bez zmian zobaczymy co dalej bo widocznie modyfikator tarcia zostawia efekty. Silnik chodzi ciszej o dziwo.

5,4 litra. Na 10 tysięcy zdarzało mi się dolać 300-400 ml. O oleju się nie wypowiadam, bo ostatnio poszedłem po bandzie...

Eneos ;-)
Ja też myślę o bandzie, ale jednak nieco tańszej :-D
Hmm a pytałem ile wchodzi rzeczywiście, bo do JTDm wlewałem ok 4.2 zamiast 4.6 w instrukcji. Tak się zastanawiałem czy na początek wystarczy bańka 5 l czy trzeba będzie drugą otwierać.

Wysłane z mojego HTC One_M8 dual sim przy użyciu Tapatalka

Eneos ;-)
Ja też myślę o bandzie, ale jednak nieco tańszej :-D
Hmm a pytałem ile wchodzi rzeczywiście, bo do JTDm wlewałem ok 4.2 zamiast 4.6 w instrukcji. Tak się zastanawiałem czy na początek wystarczy bańka 5 l czy trzeba będzie drugą otwierać.

Wysłane z mojego HTC One_M8 dual sim przy użyciu Tapatalka

Możesz lać mniej, ale nie wiem czy zaoszczędzone środki na oleju wystarczą na wymianę zębatek z wariatorami (nawet po cenach z Ebaya ;) Empirycznie udowodniono że dopuszczalny poziom do 3/4 :P Jak już mówiłem nie rób scen, lej pod max kreskę, specol tani jak barszcz.
Jak masz mentalny problem z nową bańką to mogę Ci podesłać pól kwarty amsa 5w40 full saps :P Ja już zszedłem z tej lepkości ale nie wiem czy full saps jest rzeczywiście wskazany do jtsa :P
btw oglądałeś już dolot u siebie ? Jakiś nagar występuje ? :P

Amortyzatory
Powrót