• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Jaki akumulator ???

To ładowanie masz rzeczywiście słabe. U mnie jest pod obciążeniem jakieś 13,93 V i wydaje mi się słabe. W drugim aucie mam 14,12 V. Więc żebyś za kilka miesięcy nie musiał nowego zakładać.
Na święta będę w kraju to zajmę się alternatorem.

Witam, mam tą Alfę od niedawna i zastanawia mnie czy przy wymianie kody wysypią się od radia , czy czego innego?. Coś na zimę lenia podłapałem :) Obecnie siedzi tam oryginalny pokurcz, zamienie go na Exide premium 77Ah. Cena 350zł. Mam takiego w Renówce i praktycznie można jeździć na rozruszniku.

http://webshop-cs.tecdoc.net/exide/?language=EN&country=GB#

Co za szybka odpowiedź :cool:, mam zwykłe radio zobaczę czy dorówna Twojej navi. Dodam że navi lata mi po głowie, ale czy prawdą jest że nie można ustawić punktów pośrednich?
Aku jutro zamawiam, podziele się infem w sprawie szarpania silnikiem. Jak odpalicie link który umieściłem, w lewym dolnym rogu okna co wam wyskoczy proszę wcisnąć Simplifield Search i wybrać posiadaną Alfę. Tam są propozycje Exida. Centra ma też swoje sugestie i jest po polsku.

o za szybka odpowiedź , mam zwykłe radio zobaczę czy dorówna Twojej navi. Dodam że navi lata mi po głowie, ale czy prawdą jest że nie można ustawić punktów pośrednich?
Aku jutro zamawiam, podziele się infem w sprawie szarpania silnikiem. Jak odpalicie link który umieściłem, w lewym dolnym rogu okna co wam wyskoczy proszę wcisnąć Simplifield Search i wybrać posiadaną Alfę. Tam są propozycje Exida. Centra ma też swoje sugestie i jest po polsku.

Nie odpowiem koledze na pytanie czy nie można wybrać pkt pośrednich. Nie sprawdzałem jeszcze ;D

jedyną zaletą oryginalnej navi jest.. chyba tylko wygląd pasujący do reszty konsoli..

Jestem innego zdania ;) mnie odpowiada navi.Ale jak mówią gust jest jak... ;)

Co za szybka odpowiedź :cool:, mam zwykłe radio zobaczę czy dorówna Twojej navi.
Dorówna...
Podstawowe radio też pamięta wszystko (stacje, ustawienia) po odpięciu od akumulatora. Nie wiem jak długo co prawda, jeśli to jest podtrzymywane bateryjnie ale jedną dobę testowałem i radio nie zapomniało. :)

No to widzę że lipa z tą navi, Chyba że ta nowsza (z mniejszą ilością przycisków) ma możliwość zadawania punktów pośrednich. Dodam że trzeba zmienić konsole pod navi, większy otwór. Wczoraj Alfa napisała że nie raczy używać świec żarowych, stała z 2tyg w ogrzewanym garażu. Drugim razem już nie odpaliła. Wspomogłem się rozruchowym boosterem, to po odpaleniu zaświecił mi akumulator na komputerze/wyswietlaczu. Zmanierowane auto :P

- - - Updated - - -

Dorówna...
Podstawowe radio też pamięta wszystko (stacje, ustawienia) po odpięciu od akumulatora. Nie wiem jak długo co prawda, jeśli to jest podtrzymywane bateryjnie ale jedną dobę testowałem i radio nie zapomniało. :)

Rekord bez akumulatora to miałem na VW T5, po 4 miesiącach wszystko odpaliło bez problemu, silnik, komfort, radio. Radio to gamma czy delta, te co zgrywa trafiki na sekretarke.

Nie sądzę że alternator, bo by wcześniej świecił. Pewnie sapie że ma mały prąd z aku. A świeci na komputerze w lewym dolnym rogu, na przemian ze śnierzynką. Dodam że to nie chodzi o kontrolkę na zegarach, tam jest czysto. Z braku navi wożę się ze smartfonem, a tam mam program do pomiarów parametrów samochodu. Łączy się z autem poprzez bluta. Ładowanie było na 14,1V. Po wyłaczeniu powoli spadło na 13,31V i utrzymywało się na tyle że sobie poszedłem. Przed włożeniem nowego aku ponownie sprawdze ile jest na starym.

Ostatnia edycja:
nie wiem mi jak zaswiecila kontrolka aku to padl mi altek.Tez mi nie swiecil wczesniej.Zaswiecilo i od razu wiedzialem ze altek bo troche o tym czytalem tu na forum.Zazwyczaj jak zaswieci kontrolka aku pada altek.Sprawdz sobie to dobrze.Ja nie mowie ze na 100% to jest to ale lepiej dmuchac na zimne

Akumulator już dawno wymieniony, muszę przyznać że kultura uruchomienia silnika poprawiła się. Już tak nie trzepie, ale chciałbym osobiście sprawdzić jaki ma rozruch 2,4 i 2,0. Aku jest dłuższy ale w podstawie akumulatora zostaje spory zapas, dodam że z drugiej strony też jest trochę luzu. Dokładnie tyle co na poprzednim, nie chciałem naginać "przyzwyczajonych" kabli plusowych. Załączam parę zdjęć dla oceny miejsca w podstawie i gabarytów baterii

20121218_195831.jpg20121218_195842.jpg20121218_195807.jpg20121218_200351.jpg20121218_201445.jpg20121218_201542.jpg20121218_204744.jpg20121218_205008.jpg20121218_210145.jpg20121218_210007.jpg

Ostatnia edycja:
nie wiem mi jak zaswiecila kontrolka aku to padl mi altek.Tez mi nie swiecil wczesniej.Zaswiecilo i od razu wiedzialem ze altek bo troche o tym czytalem tu na forum.Zazwyczaj jak zaswieci kontrolka aku pada altek.Sprawdz sobie to dobrze.Ja nie mowie ze na 100% to jest to ale lepiej dmuchac na zimne

Trochę mnie z alternatorem zaniepokoiłeś, ale po wymianie akumulatora nie mam żadnych komunikatów o braku ładowania. Tu mam kilka zrzutów z komórki odnośnie parametrów auta. Akumulator ma napięcie 12,3V po kluczyku. W czasie rozruchu silnika napiecie spada do 10,9V, a napięcie ładowania bez względu na obroty wynosi 14,1V (tu ekrany podczas jazdy)

Screenshot_2013-01-02-17-13-36.jpgScreenshot_2013-01-02-17-13-59.jpgScreenshot_2013-01-02-17-16-00.jpgScreenshot_2013-01-02-17-16-44.jpgScreenshot_2013-01-02-17-19-44.jpg

Czarny, ty jesteś niesamowity w reagowaniu na odpowiedzi. Jasnowidz czy jakaś opcja w ustawieniach forum? :confused: Nie świeci, ale na wszelki monitoruje sobie napięcie. Dzięki za troskę.

jak jestem i cos tam wiem to odpisuje.Czasami udaje sie ze szybko.To jak nie ma kontrolki to jest OK.U mnie jak sie zaswiecila to akurat byl alternator bo aku mialem nowke wiec to od razu wykluczylem.Pozdrawiam

jak jestem i cos tam wiem to odpisuje.Czasami udaje sie ze szybko.To jak nie ma kontrolki to jest OK.U mnie jak sie zaswiecila to akurat byl alternator bo aku mialem nowke wiec to od razu wykluczylem.Pozdrawiam

Witam koledzy
Nikt nie odpowiedział na pytanko jaki akumulator nadaje się do 2.4 JTDm??? Jestem też na wymianie i poszukuję właściwego. Czy 85Ah i 800 rozruchu nie będzie za dużo??? Czy może wybrać 77Ah i 780 rozruchu??? Dodam, że autko jest wyposażone full i ma w sobie tej elektroniki.
Zaproponujcie coś ???
Pozd

A do AR 159 1.9 JTS nie będzie za słaby aku 12V 64ah 640a ? Akumulator firmy Centra Futura.

Witam koledzy
Nikt nie odpowiedział na pytanko jaki akumulator nadaje się do 2.4 JTDm??? Jestem też na wymianie i poszukuję właściwego. Czy 85Ah i 800 rozruchu nie będzie za dużo???

Nie ma czegoś takiego jak "za duży" akumulator do diesla. Im większa pojemność i większy prąd tym lepiej. Mity o niedoładowaniu takiego "za dużego" akumulatora włóż między bajki, to bzdury.

Amortyzatory
Powrót