• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Jaki akumulator ???

Nie ma czegoś takiego jak "za duży" akumulator do diesla. Im większa pojemność i większy prąd tym lepiej. Mity o niedoładowaniu takiego "za dużego" akumulatora włóż między bajki, to bzdury.

Witam ponownie.
Właśnie jestem już po zakupie akumulatora do Alfy Romeo 159 2.4 JTDm. Ja wstawiłem 77Ah i 780 rozruchu, a marka to BOSCH S5 SILVER. Pytałem o możliwości w ASO i dostałem takie wytyczne:
1. 60Ah
2. 70 Ah
3. 88Ah
4. 90Ah
Wszystko to zależne jest od rynku, na jaki auto poszło. Dodam, że dwa pierwsze, to akumulatory o mniejszych wymiarach, a te dwa pozostałe mają większy wymiar ale pasują na fabryczną podstawę. Jako, że te większe są droższe o jakieś 70 -150 zł wybrałem pośredni. Tak mi doradzono. Po co przepłacać, jak i tak wytrzyma ok.3 lat. Akumulatory mają określona liczbę cykli i rozruchów i po tych rozruchach już traci diametralnie swoje właściwości, a że czasem u nas zima lubi zaskoczyć, to trzeba być przygotowanym na wszystko.
Dodam, że wcześniej miałem założony nieoryginalny tylko 65Ah zwykły CENTRA i jak przez ten czas nie miałem w zimie problemów z rozruchem a samochód stoi pod chmurką. Dlatego uważam więc, że 77Ah w zupełności wystarczy.
Pozdrawiam wszystkich.

Witam,

dzis rano nie moglem mojej Alfy odpalic. Jakie parametry powinien miec akumulator do alfy 159 1.8 MPI. Dodam ze dosc czesto jezdze krotkie odcinki 2-5 km.

Ja mam u siebie VARTa SILVER DYNAMIC 77 Ah i prąd rozruchu 780 A i nigdy nie zawiodl, a mam mocny sprzet grajacy

Tylko, że masz diesla, chyba do benzyniaka nie potrzeba az takich mocy :)?

No i mam problem z akumulatorem. Podczas ostatniej wizycie w serwisie stwierdzono, że jest już na wykończeniu a ma niecałe 2 lata! Do tej pory nie byłem świadom problemu bo z samochodem nic konkretnego się nie działo. Akumulator to Varta Silver Dynamic E44. Zareklamowałem produkt (a do końca gwarancji zostało 3 dni:P) ale stoję przed dylematem wybory następcy. Czy pozostać przy tej samej firmie czy zmienić na coś innego? A jeśli coś innego to co? Mam nadzieję, że reklamacja będzie uznana ale nie zmienia to faktu, że na dniach muszę zakupić nowy:(

ja wybrałem akumulator w technologii AGM (trwalszy, szybciej się ładuje, i lepiej znosi mrozy) 80Ah 800A lub 70Ah 760A

Tylko z tego co gdzieś przeczytałem akumulatory w tej technologii są wrażliwie na wysokie temperatury i powinny być montowane w bagażniku. Nie wiem ile w tym prawdy (o ile nie pomyliłem i chodzi o żelowe). A tak z ciekawości jakiej firmy akumulator w tej technologii byłby korzystny? Pzdr.

Witam. Jestem tu nowy tak samo jak moje autko oczywiście pozdrawiam wszystkich na dzień dobry. Wcześniej jeździłem Oplem Astrą 1,4 lecz strasznie spodobała mi się Alfa Romeo 156 1,8ccm TS 99r. Pomimo obiegowej opinii iż jest to pudło a nie samochód postanowiłem ją kupić. Radość z jazdy ogromna 145 koni też potrafi sprawić by pojawił się uśmiech na mordce. Jednak mam dość upierdliwy problem z immo jak i z kontrolką poduszki powietrznej. Dość często gubi kod kluczyka i pojawia się żółta lampka kluczyka z podpisem "code" lecz po kilku próbach przekręcenia kluczyka tam i z powrotem gaśnie i można jechać dalej. Niestety problem pojawia się co jakiś czas. Diagnosta podpowiedział mi że jest zbyt słabe napięcie i nie wiem czy jest to spowodowane akumulatorem który jak na chwilę obecną mam 12V 360A 41Ah. Niestety w rozmowach wcześniejszych nie potrafiłem dobrać akumulatora gdyż większość kolegów na forum ma 2,0ccm lub diesla a ponoć zwykły akumulator potrafi sprawić iż kontrolka poduszki i problemy z kodem kluczyka od immo przestana dokuczać. Przyjmuje wszelkie sugestie i porady. Mój @ to dawid2311@interia.eu

Jak kupisz chinszczyznę to Ci tyle wytrzyma (albo i nie). Srednio akumulator wytrzymuje 5-6 lat, renomowanych producentów zaś 8-10 lat.

to kup mi 100 takich akumulatorow co wytrzymuia 8-10 lat chetnie takimi pohandluje ........ chyba sie kolego zatrzymales na etapie akumulatorow 10 lat temu........... teraz juz nie produkuja takich akumulatorow......... chinczyki wytrzymuja max 3-4 lata a czasami 3-4 dni zalezy jak trafisz ....................a najlepsze od 2- do max 6 lat w zaleznosci od uzytkowania stanu reszty elektryki i gdzie auto jest parkowane ( pod chmurka czy garaz).......... akumulatorow co wytrzymuja 10 lat juz niema i pewnie nie bedzie trzeba nakręcac sprzedaz a nie produkowac cos co tak dlugo wytrzymuje producenci chca zarabiac.

Warto jednak dodać, że żeby akumulator wytrzymał 5 lat to stan instalacji elektrycznej musi być bardzo dobry (alternator, rozrusznik, kable plusowe i masowe). Jeśli zawodzi któryś z elementów to akumulator ma trudniejsze warunki działania i potrafi szybko się skończyć. Jeśli rozrusznik ma zużyte szczotki, to potrzebuje na każde odpalanie więcej prądu, jeśli alternator niedomaga to akumulator jest niedoładowany, itd. I często słyszy się opinie "wsadziłem akumulator marki XYZ i po roku był zajechany". Wina niekoniecznie musi być w niskiej jakości akumulatora. Ja mam w drugim aucie od 6 lat akumulator Centra Futura, o którym różne złe opinie słychać, i samochód zawsze pali od strzała. Ale w tym czasie musiałem raz ściągnąć rozrusznik i oddać do regeneracji, poprawić połączenia itd.

Czy ktoś wie jaki powinien być prawidłowy akumulator do Alfy 156 1,8ccm 16V 99r ?? Bo mam 360A 41Ah a diagnosta zwrócił mi uwagę na akumulator przez który mam słabe napięcie dlatego też świeci mi się co jakiś czas kontrolka "CODE" i poduszka powietrzna...

Po przeczytaniu tematu wynika że tak ale dla pewności prosze o potwierdzenie. Akumulator o długości 278 mm mieści się bezproblemowo do Alfa Romeo 159 gdyż producenci podają 242mm?
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Ja mam 278mm z tego co pamiętam i wszedł bez problemu, idealnie wpasował się na podstawie. Nota bene na stronie np. Intercarsu też podaje Ci aku z 278mm

Wysłane z mojego LT22i przy użyciu Tapatalka

Jedyne co, to jeśli masz ten org pokrowiec na akumulator, to będzie trochę przykrótki - ale i tak da się tak zakombinować, że nieco zabezpieczy i 'ogrzeje' akumulator ;-)

Nota bene sprawdziłem też aku dedykowane przez Batcar (żeby nie mieć wątpliwości, że ktoś coś pokręcił na stronce Intercarsu) i też jest to samo - nawet proponują coś włoskiego w wymiarze 278x175x175, czy w identycznym różne Varty.

Grunt, żebyś nie wziął za słabego aku - długość to drugorzędna sprawa (może akurat ten 242mm będzie mieć odpowiedni zapas mocy)

Różnica mocy pomiędzy 242mm a 278mm jest duża. Jednak za pewne jak piszesz powyżej, z akumulatora o szerokości 242mm jest wystarczająca.

Oby - inaczej będzie Ci np. pluć błędami (u mnie przy słabszym aku co start był błąd ABS, po wstawieniu mocniejszego wszystkie problemy znikły)

Amortyzatory
Powrót