• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Jaki akumulator ???

YonasH a to rozumiem dopasowany do V6 a czy do 1,9JTDM 16V to będzie ok?
Ja olałem parametry obecnego oraz zalecane w katalogach (~65Ah 550A) i dopasowałem do rozmiarów fizycznych.
Obecny (90Ah 440A) ma wymiary 310x175x195mm. Większy nie wejdzie. Poszukałem więc takiego samego o najlepszych parametrach :) Padło na 2cm niższą Vartę.

Odpowiadając wprost: jeśli wejdzie w "korytko" to będzie ok :)

rozumiem, czyli całkowicie nie istotne są parametry akumulatora? a nic się nie sfajczy jak zapodam aku o wyższych parametrach? :)

Może być większy. Aku nie wpycha swojego prądu na siłę ;) - to urządzenia go pobierają, tyle ile potrzebują.

plecam Centra Futura 77Ah
Również polecam ten akumulator.. w przeciwieństwie do rocznego aku 65Ah jaki miałem wcześniej.. ten nigdy mnie nie zawiódł zimą.. Tamtemu niestety nie starczało prądu na obsługę webasto i rozruch przy dużych mrozach..

No ja będę mógł się ustosunkować za jakies 3,5 roku.. bo dobry aku powinien wytrzymac 4 lata mysle.. tyle ile fabryczny, który wyrzuciłem.. :) ..a opinie sprzedawców często nie są zbyt obiektywne.

Wierzę mu, bo generalnie robił dużo bym wydał u niego... jak najmniej ;) A poświęcił mi w sumie z pól godziny czasu.

akumulator

Czy ktoś z Was wymieniał już aku w 1.9 JTDM 16V? jaką daliście pojemność i jakiego producenta polecacie?

W moim aucie wymieniany był akumulator przez poprzedniego właściciela niedawno przed sprzedażą. Mam Magneti Marelli z prądem rozruchowym 61 o ile się nie mylę. Z tym że dużo ludzi poleca do tego auta akumulator z większym prądem rozruchowym - np. 70, gdyż podobno wpływa to na lepsze odpalanie auta (bez telepnięć, bez dłuższego wduszania przycisku start/stop). Pisał o tym m.in. buli668, który robi w akumulatorach i zna się na tym dobrze.

To jaki aku polecacie, tak żeby był zbliżony wymiarami do oryginalnego i nie było problemów z zamontowaniem.
Prąd rozruchowy jaki mnie interesuje to minimum 700A.

wartości 61, 70, 80 itp.to nie prąd rozruchu, tylko pojemność akumulatora w Ah...

Jasne. Chodzi mi o wymiary zamiennika. Jeśli już ktoś kupował i zna temat niech powie jaki kupić żeby najlepiej pasował, a prąd rozruchowy jaki mnie interesuje to minimum 700A.

Pytanie.
Mogę wymiany dokonać sam ? Robić jakieś podtrzymanie zasilania? Czy po prostu wyjąć stary, włożyć nowy i wszystko będzie ok?

Witam!Jestem przed decyzją co do wymiany akumulatora.Samochód jak w profilu.Chciałbym się dowiedzieć, który z akumulatorów byłby korzystniejszy dla mojego samochodu: Varta Silver Dynamic E44 czy Centra Futura CA852.Samochód przez większą część czasu stoi pod chmurką:-( a jeśli jeździ to raczej krótkie dystanse (jak na Warszawę) + korki.Raz na jakiś czas dłuższa trasa (ok 200-300km).Biorąc pod uwagę powyższe założenia co byście zaproponowali z tych dwóch baterii czy może jeszcze coś innego.Pzdr.

Witam!Jestem przed decyzją co do wymiany akumulatora.Samochód jak w profilu.Chciałbym się dowiedzieć, który z akumulatorów byłby korzystniejszy dla mojego samochodu: Varta Silver Dynamic E44 czy Centra Futura CA852.Samochód przez większą część czasu stoi pod chmurką:-( a jeśli jeździ to raczej krótkie dystanse (jak na Warszawę) + korki.Raz na jakiś czas dłuższa trasa (ok 200-300km).Biorąc pod uwagę powyższe założenia co byście zaproponowali z tych dwóch baterii czy może jeszcze coś innego.Pzdr.
Kilka postów wcześniej pisałem jaka jest opinia o w/w bateriach. Ja za jakieś 2 miesiące biorę Vartę.
Jeśli boisz się o kondycję aku, kup miernik za kilkanaście zł. Posprawdzasz kilka razy i się dowiesz czy inwestować w ładowarkę.

Dobra ale abstrahując tu od nazw firm. Mi chodzi o konkretne parametry czy 700 A i 74 Ah będzie OK?

dziś sprawdziłem z ciekawości jaki mam akumulator i dostrzegłem tylko 540A :( czyli tutaj chyba leży przyczyna takiego trochę telepania i szarpania przy rozruchu i słychać że rozrusznik ma ciężko...

Szczerze, miałem fabryczny o takiej pojemności ale to zjawisko rzekomego telepania było mi obce.

Amortyzatory
Powrót