• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Jaki akumulator ???

Witam.
Mam w AR 159 1,9 8V 120km
Nowy aku kupiony miesiąc temu przez poprzedniego właściciela
o paramatrach 61Ah 600A

Nie za mały?

Ogólnie - za mały. Ale póki nie sprawia problemów to chyba nie warto go na razie ruszać.

Ja bym wybrał coś w przedziale 74-85 Ah. Zależy w jaki sposób użytkujesz auto.

Wg Varty wystarczy, za to ASO twierdzi co innego ;) Do mojej, ze względu na klimat wschodniej Polski, zalecali nawet 88 Ah.

Hej.
Ostatnio temperatura w nocy spadla ponizej zera i bella rano dluzej kreci i w zwiazku z tym mam pytanie czy moze byc to wina aku,mam roczna Centre Plus CB740 74AH 680AP+ i zastanawiam sie czy nie jest za slaba do 2.4 JTD-m?

Wysłane z mojego Nexus 4

Hej.
Ostatnio temperatura w nocy spadla ponizej zera i bella rano dluzej kreci i w zwiazku z tym mam pytanie czy moze byc to wina aku,mam roczna Centre Plus CB740 74AH 680AP+ i zastanawiam sie czy nie jest za slaba do 2.4 JTD-m?

Wysłane z mojego Nexus 4

To że dłuzej kreci to bym obstawiał rozrusznik albo nienagrzane świece a nie akumulator. I przy niższych temperaturach to normalka ze bedzie dłuzej odpalał niż w lato.

Witam. Z racji, że dzisiaj padł mi akumulator muszę kupić nowy, lecz nie wiem jaki.
Parametry starego akumulatora
DSC_1029.jpg

Natomiast na nim przykręcona jest jakaś płyta z bezpiecznikami
DSC_1053.jpg

Doradźcie mi jaki akumulator mam kupić, żeby samochodzik ładnie palił w zimę i na dodatek te bezpieczniki nie przeszkadzały w zamontowaniu :)

Możesz smialo brac 74ah P+ (88 to troche sporo, wiec jak nie jezdzisz duzych tras jest ryzyko niedoladowania aku). Ja w dwoch autach mam aku Bannera i moge go smialo polecic.

Ostatnia edycja:
Ja polecam boscha 74ah /750 dobra cena i tak jak szewi pisze na małych odcinkach w zimie może niedoladowywac..jak weźmiesz większy.Tez moze byc Varta o tych samych parametrach w sumie to jest to samo:)chyba ze polska centra future:) tez jest oki i ma aststance na dwa lata:) wiec jak by cos nie tak dzwonisz i przyjeżdżają aby uruchomić auto a jezeli wina aku to na ich koszt naprawiają:)

Wystukano na Commodore c64

Ja kupiłem Fiamm titanium plus 80Ah i jestem mega zadowolony, auto pali na dotyk, wcześniej miałem rocznego Kagera i to była totalna padaka.
Fiamm jest montowany na pierwszy montaż między innymi w Mercedesach i Ferrari

Dzięki, zastanowię się na tymi propozycjami :)

Ew Exide Premium - taki wrzucałem u siebie i mogę polecić :-)

Dzięki, zastanowię się na tymi propozycjami :)
Polecam CENTRA FUTURA - kupowałem co prawda do mondeo TDCi ale ma assistance na dwukrotne uruchomienie auta na drodze. Sam korzystałem kiedy w fordzie alternator padł - podładowali na trasie i uruchomili "za dziękuję" co pozwoliło mi dojechać do warsztatu. To chyba jedyny producent z taką usługą. EXIDE choć też produkowane przez Centrę i akumulatory są identyczne tej usługi już nie oferuje.

Ostatnia edycja:
Polecam CENTRA FUTURA - kupowałem co prawda do mondeo TDCi ale ma assistance na dwukrotne uruchomienie auta na drodze. Sam korzystałem kiedy w fordzie alternator padł - podładowali na trasie i uruchomili "za dziękuję" co pozwoliło mi dojechać do warsztatu. To chyba jedyny producent z taką usługą. EXIDE choć też produkowane przez Centrę i akumulatory są identyczne tej usługi już nie oferuje.

Jest na odwrot. To exide produkuje centre.

Jest na odwrot. To exide produkuje centre.

Tak, zgadza się Exide wykupił Centrę ale akumulatory są produkowane w Poznaniu pod markami CENTRA i EXIDE.
Gdzie faktycznie produkuje się dany model ? to podobnie jak w przypadku opon może być różnie.
Mnie chodziło o to że Futura ma ciekawą opcję assistance - warto wziąć to pod uwagę przy zakupie nowej baterii

Zastanówcie się nad Topla - naprawdę rozsądne baterie, nie są przereklamowane - design też ciekawy - czerwone :P

Amortyzatory
Powrót