[159] Jaki akumulator ???

Mocniejszy akumulator poprawia rozruch ale nie eliminuje do końca problemu telepania przy rozruchu - ten typ tak ma...

wiem że ten typ tak ma jak większość diesli z którymi się spotkałem nie oczekuje od tego silnika łagodnego startu jak w benzynowej nówce ale wyraźnie czuć że aku ma dość szczególnie po postoju na mrozie i całkiem inaczej jest jak zrobi się trochę km i odpala ponownie. Obecny aku jest z 2009 r więc chyba się juz powoli kończy i wykańcza go potrzeba większego poboru mocy.

Ja wywaliłem stary Exide z pierwszego montażu a zapakowałem Exide Premium 77ah/760A.Powiem wam ,że poprawa przy rozruchu jest znaczna a telepanie ustąpiło.

Odgrzeję temat :) bo przymierzam się do zakupu nowego akumulatora i mam pytanko czy ktoś posiada w swoim pojeździe akumulator w technologi AGM czyli bez ciekłego elektrolitu, są droższe ale ....

zastanawia mnie oferta bannera - konkretnie 57001 70Ah 760A (EN)

http://www.bannerbatterien.com/bann...g_bull/running_bull_agm/Running-Bull-AGM5.php

nie są wiele droższe od popularnych akumulatorów Varty, Centry itd...więc może warto ??

ja mam kolego zwyklego bannera i jest OK.Chyba takie parametry 72AH 640 A.Z tego co wiem to ludzie chwala ta firme

Oczywiście to że ewentualny Banner powinien być Made in Austria to wiem :) i sprawdziłem wersja w technologii AGM jest z Austrii, pytanie czy ktoś ma, testował, lub posiada wiedzę/doświadczenie odnoście tego typu akumulatora?

Witam
a jaki akumulator polecacie do 2.4JTDM?
pojemność i marka
pozdrawiam

nie wiem czy Ci to pomoże ale ja zakupiłem Centra Futura CA770 77AH / rozruch 760A, myslalem że nie bedzie juz takiego pierdolniecia przy starcie silnika ale dalej to samo. Najgorzej jest na zimnym silniku jak np. postoi 1 dzień, na ciepłym ten wstrzas nie wystepuje.
Gdyby chociaz jedna swieca nie grzała to wyswietlil by sie blad na desce ?

P.s.
Duzo osób poleca takze VARTA SILVER dynamic 77Ah/780A
Waże by prąd rozruchowy był minimum 700 A

Hej
ale w jakim sensie mówisz że jest to uderzenie, na plus czy na minus bo nie kumam

witam

Wcześniej miałem akumulator o prądzie rozruchowym 680 az w końcu padł. czasem przy odpalaniu było "telepnięcie".

Postanowiłem kupić Centra futura 77 760 i odpala cicho i gładko. Aż miło :)

pozdrawiam

Mam na oku nowy akumulator ale niestety ma wysokość 175 a nie 190 i chyba będzie problem z zamocowaniem bo jest pasek i będzie za luźny? Czy ktoś ma na to sposób?

Edit:
Chyba uda się załatwić 190 więc nie będzie kłopotu, czeska Akuma Comfort 74Ah 680A. Do tej pory (z takim kupiłem 2 lata temu) jakiś serwisowy BB Power 54Ah.

Ostatnia edycja:
Ja założyłem Centre Futura 72 720A. W sam raz na krótkie dystanse do pracy. Za mocny mógłby się niedoładowywać. Od zimy ładuje już trasy80%20%miasto i też powinien się sprawdzić idealnie. Nie ma co wstawiać za mocny, w końcu to tylko aku i tak z biegiem czasu klęknie.

Wczoraj wymieniałem aku,po 2 latach Centra futura 72 720A "zdechła",przy odpalaniu na centrze telepało Bellą jak traktorem.
Teraz mam Tudor 77 760A LINK i odpala jak pszczółka:),nawiasem mówiąc szwankuje mi chyba alternator bo nie ładuje prawidłowo(12,60/13V) być może dlatego centra wytrzymała 2 lata.

Ps.
Pozdro ze Szwecji od wczoraj nasypało 50cm śniegu i końca opadów nie widać.CameraZOOM-20121205110925056.jpg

Ostatnia edycja:
To ładowanie masz rzeczywiście słabe. U mnie jest pod obciążeniem jakieś 13,93 V i wydaje mi się słabe. W drugim aucie mam 14,12 V. Więc żebyś za kilka miesięcy nie musiał nowego zakładać.

Amortyzatory
Powrót