• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Jak sprawdzić EGR

Do każdego silnika może być z dziurami lub bez. Kwestia czy chcesz zatkać egr czy tylko go przydławić.

Jeśli masz problem z zaworem, to ta z dziurkami nie pomoże.

reasumując: zaślepka z dziurkami sprawdzi się jeśli wymienię EGR na nowy, a pełna blach przy obecnym stanie i wywalenie błędu z kompa przez elektricomagico fachowca

Jak dla mnie, to ta z dziurkami nie ma w ogóle sensu gdziekolwiek.

Jako że jest to chyba najobszerniejszy temat o EGR, zapytam tutaj. Tylko proszę się nie śmiać :) pytanie które mnie nurtuje brzmi: czy wyłączony programowo EGR (180tys km temu, profilaktycznie) może po takim przebiegu, lub po prostu z czasem i tak się zapchac / przytkac / popsuć? Cokolwiek? Czy jest to już na zawsze problem z głowy?

Pytam, bo nie potrafię znaleźć przyczyny słabego dołu. Silnik po remoncie kapitalnym. Nowe turbo, walki, dwumas, sprzęgło.. itp itd. Wczesniej kiedyś tam głowica, po drodze wycięty też DPF. Probleny z mocą były już przed tymi poważnymi awariami. Całkiem ostatnio wleciały nowa przepływka, czujnik ciśnienia i zawór overboost. Wszystko strata kasy - bez zmian. Na sam koniec w akcie desperacji zmieniłem węże podciśnienia na piękne niebieskie :) Też nic. I tak myślę o tym EGR, który już od dawna jest teoretycznie wyłączony, i w sumie nie miałem potrzeby go ruszać. Jest sens o nim myśleć? Na czym polega te owe wyłączenie?

A czy jest również zaślepiony pełną blachą?

Sprawdzę jutro. Dodam jeszcze, że wskazania ciśnienia doladowania są bardzo dziwne. Na postoju 0,7 (a więc poniżej atm które wynosi 1 :) W zakresie do 2500obr występuje przeładowanie o ok 0,4, a powyżej 2600 obr wartości już zaczynają się w miarę pokrywać.. tzn nie ma już aż takich dużych różnic.
Czy są to obawy typowe dla problemow z EGR?

Wracamy do tematu. Sprawdzałem, EGR zaślepiony też fizycznie. Szukam zatem dalej. I kolejne pytanie - czy po zaślepieniu zaworu nadal występuje problem z nagarem w kolektorze? Czy można już wtedy o temacie zapomnieć?

Jeśli po zaslepieniu EGR kolektor został wyczyszczony to wtedy możesz zapomnieć :)

- - - Updated - - -

A kolektor dolotowy szczelny?

Panowie mam pytanie. Jak sprawdzić czy egr został wcześniej zaslepiony/wywalony czy też nie?

Nie zmieniają się tylko stoi na chyba 13 proc i niżej pisze ze wył to znaczy że jest zaslepiony i wyłączony w kompie?

Koledzy sympatyczni ile mniej więcej teraz kosztuje usuniecie EGR programowe i zaslepienie go? I jak jeszcze chciałbym zmienić soft ze 136KM na 150KM?

Witam
Ja dwa lata temu płaciłem 200 za wywalenie programowo egru.
Robił mi to @sdero z Krakowa, fachura pełna gębą polecam napisz do niego jeśli jeszcze jest na tym fofum.
Pozdro

Mam tylko pytanie. Zmieniać zaślepke na pełną czy niekoniecznie? Mam tą z 4 dziurami. Ramzes mówi, że niekoniecznie bo egr będzie zamkniety

Mam tylko pytanie. Zmieniać zaślepke na pełną czy niekoniecznie? Mam tą z 4 dziurami. Ramzes mówi, że niekoniecznie bo egr będzie zamkniety
Jeśli EGR jest czysty to nie musisz montować zaślepki. Ale jeśli jest brudny to nie ma pewności co do jego 100% zamknięcia i wtedy lepiej dać pełną zaślepkę.

Jeśli EGR jest czysty to nie musisz montować zaślepki. Ale jeśli jest brudny to nie ma pewności co do jego 100% zamknięcia i wtedy lepiej dać pełną zaślepkę.

Był czyszczony miesiąc temu. Nie chce go troche ruszac bo na 2 górnych śrubach musiałem przegwintowywac gwinty na większe śruby tzn. nie ja tylko super spec������

Mam pytanie. U mnie na biegu jałowym pokazuje otwarcie zaworu EGR na poziomie 128% i wyłączony EGR. Wywala mi dwa błędy P0490- Sterowanie zaworu EGR - brak sygnału i P0402 sterowanie ilością powietrza - wysoki sygnał. Silnik 2.0 JTDm 170KM. CZy to oznacza, że EGR cały czas otwarty na maxa? Kontrolka silnika gaśnie po zapaleniu auta. Nie zauważyłem jakichś szczególnych objawów, ale posiadam auto od niedawna, więc nie mam porównania???

Amortyzatory
Powrót