[159] Jak sprawdzić EGR

mam nie sprawny egr i w związku z tym kilka pytań:

czy całkowite zaślepienie EGR w 1.9 16v pełną blaszką spowoduje że silnik przejdzie w tryb awaryjny ? czy jedynie wyświetli kontrolkę CE?
zauważyłem też że jedna ze śrub trzymających EGR przy kolektorze ma urwany gwint i słabo trzyma, czy ew "lewe powietrze" z tamtego miejsca może mieć wpływ na pracę silnika i słaby dół?

jaka powinna być poprawna reakcja 1.9 16v z niesprawnym EGR po jego zaślepieniu ? oprócz kontrolki CE? u mnie po całkowitym zaślepieniu nie widzę poprawy w pracy silnika a uważam nawet iż jest gorzej...

czy całkowite zaślepienie EGR w 1.9 16v pełną blaszką spowoduje że silnik przejdzie w tryb awaryjny ? czy jedynie wyświetli kontrolkę CE?
Nie przejdzie w tryb awaryjny, po trzech uruchomieniach silnika wyświetli się kontrolka silnika.

jaka powinna być poprawna reakcja 1.9 16v z niesprawnym EGR po jego zaślepieniu ? oprócz kontrolki CE? u mnie po całkowitym zaślepieniu nie widzę poprawy w pracy silnika a uważam nawet iż jest gorzej...
Powinno być normalnie tzn. Alfa powinna mieć normalne przyspieszenie.

zauważyłem też że jedna ze śrub trzymających EGR przy kolektorze ma urwany gwint i słabo trzyma, czy ew "lewe powietrze" z tamtego miejsca może mieć wpływ na pracę silnika i słaby dół?
Może mieć wpływ.

Ostatnia edycja:
Temat rzeka, mam problem z EGR'em, pokazuje prawidłowe wartości na postoju i w czasie jazdy, przeczyściłem go, mimo to sporadycznie pojawia się Żółty Engine Check i w FES'ie pojawia się poniższy błąd:
123.jpg

Nie chciałem zakładać nowego tematu, więc mam nadzieję, że podpiąłem się pod właściwy.

Sytuacja u mnie wygląda tak: posiadam alfę 159 1.9jtdm 8V. Kupiłem dzisiaj zaślepkę do EGRa i razem z nią dostałem instrukcję jej montażu. Różni się ona od tego, co znalazłem tutaj w innym temacie. Na instrukcji miejsce montażu było wskazane tam, gdzie zaznaczono na zielono, natomiast wg. instrukcji z forum powinna się ona znajdować w miejscu zaznaczonym na czerwono.
egrw.jpg
Jak jest naprawdę? czy ma to jakieś znaczenie?

tak też wczoraj założyłem, jednak na chłopski rozum, wtedy EGR cały czas zostaje zawalany sadzą tak, jak wcześniej. Czy jakby założyć tę zaślepkę tam, gdzie zaznaczono na czerwono, utrzymałoby się większą czystość na zaworze? w końcu i tak przez te dziurki spaliny się przedostają... Jednak wtedy jest większa szansa na check, bo EGR dostaje mniej powietrza...

to tylko moje osobiste przemyślenia, ale może skłonią kogoś do refleksji i podzielenia się fachową wiedzą z zakresu dynamiki i cyrkulacji spalin :)

Witam
3 miesiące temu miałem(podobno) regenerowany EGR, jeden dzień brak mocy do około 2 tys obrotów potem szła jak przeciąg.
Zapalił mi się "check engine" ale obyło się bez trybu awaryjnego.
Po naprawie wszystko elegancko, aż do wczoraj, znowu to samo.
Jest to możliwe żeby w trzy miesiące tak się zasyfił ze przestał działać?
Bella z odpaloną kontrolką silnika odzyskała moc od samego dołu.
Rozumiem ,że trzeba jednak go zregenerować lub kupić nowy i chyba z częściowym zaślepieniem.
Powiedzcie czy prawidłowo naprawiony zawór może sie zajechać w trzy miesiące, w których przejechałem ok 3 tyś km.

Ja już jeżdżę rok na zregenerowanym Egr, i nic się nie dzieje. Niemożliwe, żeby się uszkodził po 3 miesiącach. Do sprawdzenia:
-egr
-turbo, zmienna geometria
-dpf

Witam serdecznie. Kolego mialem to samo pojechalem do ASO i panowie EGR EGR wiec do sklepu 470PLN wkrecilem i dupa zbita to samo. Poczytalem na forum i znalazlem temat owerbosta nie wiem czy tak to sie pisze. Wiec rozebralem poczyscilem pozakladalem spinki na wszystkie wezyki i traalaaa trafiony dziala nic nie zmula. Mam go wyczyszczonego ale zamierzam kupic nowy bo zawsze lepsze niz stary. Powiem ci ze po otwarciu tego zaworu szok nie wiem jak tam sie dostal ten syf ale bulo go sporo "piach" do tego stopnia ze tloczek byl porysowany i zero smaru. Nie wiem czy to ci pomoze ale zawsze to tansze od EGR. Ja mam teraz dwa nowy i nowszy hehe:) pozdrawiam

Ja już jeżdżę rok na zregenerowanym Egr, i nic się nie dzieje. Niemożliwe, żeby się uszkodził po 3 miesiącach. Do sprawdzenia:
-egr
-turbo, zmienna geometria
-dpf

Możliwe, możliwe. Mój zregenerowany działał tylko poprawnie przez kilka tygodni. Później powróciło dziwne zamulanie, poszarpywanie itp.
Po całkowitym zaślepieniu przy okazji wizyty w Cinsofcie - jak ręką odjął. Niestety w moim egzemplarzu przez 3 lata użytkowania miałem
wyłącznie problemy z powodu EGRa - czyszczenie, regenerowanie, wymiana cewki. Na szczęście to już historia.

Możliwe, możliwe. Mój zregenerowany działał tylko poprawnie przez kilka tygodni. Później powróciło dziwne zamulanie, poszarpywanie itp.
Po całkowitym zaślepieniu przy okazji wizyty w Cinsofcie - jak ręką odjął. Niestety w moim egzemplarzu przez 3 lata użytkowania miałem
wyłącznie problemy z powodu EGRa - czyszczenie, regenerowanie, wymiana cewki. Na szczęście to już historia.

Więc, wychodzi na to, że ktoś spierdzielił robotę (regenerację).
Mój Egr jest od Tomka z Krakowa.

mi tez zregenerowal Tomek_KRK tzn.napewno czyscil nie wiem czy cos wiecej ale chyba nie i narazie nie mam problemow.Zrobilem jak dotad 11 tys km.przez rok czasu

Witam
Sprawdzałem FES silnik po zapaleniu się check i wyskoczyły dwa błędy
P0401
P1206
pierwszy egr drugi dpf sprawdzałem zapchanie filtra i .. pokazuje 49%.
Da się coś tym zrobić czy serwis zostaje.
EGR jak już pisałem prawdopodobnie podczas regeneracji spartaczony.
poradźcie coś.

sprawdzić rurki biegnące od czujnika do wtyków we filtrze, sprawdzić czujnik różnicowy ciśnienia od dpf (podmiana?), wypalić 'serwisowo' dziada i zobaczyć czy nadal pojawiać się będzie błąd..nie wiem czy pomogłoby czyszczenie chemiczne dpf-a, zawsze to tańsze niż ostateczne rozwiązanie, czyli - usunięcie dpf.

Błąd P0401

Koledzy możecie mi udzielić porady, czy jazda z niesprawnym zaworem EGR może powodować jakieś skutki uboczne?
Zawór po wykręceniu jest w pozycji zamkniętej. Auto nie traci mocy, dobrze się zbiera, nie muli. Na desce świeci się silniczek.
Słyszałem o zatarciu turbiny, nie wypalaniu się dpf-u. Czy to są tylko mity?

Ostatnia edycja:
soltys zrobiłem już prawie 30 tys z zaślepionym całkowicie egr, wszystko gra, poza irytującą kontrolką na desce :P

Odkupuję temat, bo też mam problem z P0401.
Po pojawieniu się "Have Engine Checked" odczytałem błędy w MES i wyskoczył właśnie P0401. Auto zbiera się jak wcześniej i w sumie żadnych oznak poza "marchewą" na desce nie ma. Wymieniłem po kolei EGR na nowy i czujnik ciśnienia doładowania (od jakiegoś czasu pokazywał jedną kreskę ponad 0 więc i tak nadawał się do wymiany). Niestety, błąd powraca.

Sprawdzałem parametry EGR'a w MES'ie i generalnie pokazuje 3,998% przy OFF i duże wartości procentowe (nawet 95%) przy ON. Jednak wczoraj zauważyłem w trakcie jazdy testowej z podłączonym interfejsem, że czasami po wyłączeniu i ponownym włączeniu silnika MES nie potrafił odczytać wartości procentowej i otwarcia/zamknięcia zaworu - wtedy też pojawiał się "Have Engine Checked" i P0401.

Jakieś pomysły?

Witam,

Ostatnio jechałem z "młodym" (mam nadzieję alfaholikiem) do lekarza gdy nagle wyskoczył "check", a alfa złapała muła.
Pierwsza myśl, przepływka! (jednak tą wymieniałem w listopadzie 2016) . Po wizycie u lekarza i powrocie do auta maska w górę, odłączyłem przepływkę. Droga powrotna wyglądała już lepiej. Auto zbierało się "prawie" jak zawsze, może mały dół do 2000 obr. W domu podłączyłem przepływkę i kompa :)
FES wywalił błąd P0401. Na zimym silniku brak reakcji wskazówki doładowania turbo do 2000obr. i gwizd przy odpuszczaniu gazu.
EGR 4% (wolne obroty) po dodaniu gazu +/-2500obr. EGR wzkazuje 70-77%. Odpuszczenie gazu powoduje wskazanie w zakresie 60-40% przez jakieś 20 sekund, następnie wskazania spadają do 4%.
Na rozgrzanym silniku zdecydowanie mniejszy "muł" jak i gwizd turbiny. Dotychczas nie miałem większego problemu z turbosprężarką, ładowała do 1,5bar. gwizd był praktycznie nie do usłyszenia. Auto przejechało 270k. Silnik 1,9 8V.

Moje pytanie więc brzmi następująco: Czy to uwalony EGR? Czy przez uszkodzony EGR Turbina może się zachowywać niestandardowo (praktycznie brak reakcji do 2000obr. i gwizd)

EGR. Zaślep pełną blachą.

Amortyzatory
Powrót