• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

[159] Jak sprawdzić EGR

ja nie pisałem, że do 2000 "muli", oczywiście, że auto przyspiesza, ale wyraźny skok mocy jest od 1800 - 1900 obrotów i to jest normalne. Chodziło mi tylko o to, że ten skok mocy jest bardziej wyczuwalny w JTDm niż np w CRDi.

W moim aucie z 1.9JTDm16v jest tak samo jak u Was: do 1800 muł później fajnie. Taka jest jego charakterystyka.
Swoje robi turbodziura, sfazowanie i mapowanie silnika. Konstruktorzy ustalili optymalne wartości dla prędkości obrotowej w przedziale 1800-4600 obr. Moment max. mamy już przy 2200, a moc max. przy 4000 obr. można jeszcze podkręcić silnik do 4600 później następuje drastyczny spadek na wykresach.
Tak trzeba jeździć i nie ma mulenia. A, że nie ma nic za darmo to lepiej nie zaglądać do Tripów.

W moim aucie z 1.9JTDm16v jest tak samo jak u Was: do 1800 muł później fajnie. Taka jest jego charakterystyka.
Swoje robi turbodziura, sfazowanie i mapowanie silnika. Konstruktorzy ustalili optymalne wartości dla prędkości obrotowej w przedziale 1800-4600 obr. Moment max. mamy już przy 2200, a moc max. przy 4000 obr. można jeszcze podkręcić silnik do 4600 później następuje drastyczny spadek na wykresach.
Tak trzeba jeździć i nie ma mulenia. A, że nie ma nic za darmo to lepiej nie zaglądać do Tripów.

A patrzyłeś, czy aby Ci listwa od klap z kolektora nie spadła ? ;)

Powiedzcie mi jakie powinien mieć wskazania w FES prawidłowo pracujący EGR. Niedawno zakupiłem kabel (+FES 2,6 registred) i po podłączeniu wartość jaką pokazuje to 4% niezależnie od obrotów. Pojawił sie też błąd P0401. Nie mogę też przeprowadzić kontroli EGR - zgłasza brak warunków do przeprowadzenia testów. Kontrola EGR mam jako "rozłączony". Co jest nie tak??

Fes nie sprawdzi Egr. Trzeba wykręcić, przeczyścić, sprawdzić trzpień, czy się rusza po naciśnięciu, ewentualnie zaślepić i się przejechać na próbę.
Na forum znajdziesz parę postów odnośnie EGR.

.... wartość jaką pokazuje to 4% niezależnie od obrotów. Pojawił sie też błąd P0401. Nie mogę też przeprowadzić kontroli EGR - zgłasza brak warunków do przeprowadzenia testów. Kontrola EGR mam jako "rozłączony". Co jest nie tak??

wskazuje to na zapieczony EGR, nie pracuje, lub usterkę cewki EGR-u. Powinien pokazywać 50-70% otwarcia przy wolnych obrotach i właśnie ok.4% -zamknięty- przy dodaniu gazu.

Witam
ja mam na wolnych 4% czyli EGR nie działa??? zapieczony? a czemu nie mam błędu P0401 ???
czy mogę zaślepić EGR w tym przypadku? co się powinno zmienić??? auto obecnie odpala tak jakby jeden cylinder nie palił? czy zaslepienie EGR może mieć wpływ na odpalanie?
jak sprawdzić cewkę? bo tam chyba jest 4 piny w EGR? których pinów zmierzyć rezystancję?

pozdrawiam

Panowie w sobotę regenerowałem oraz zaślepiałem swojego egra i polecam wszystkim przeprowadzenie takiej operacji na naszych stronach są doskonałe manuale dotyczące właśnie tej sprawy, a dla człowieka o przeciętnych zdolnościach manualnych przeprowadzenie takiej operacji nie zajmie więcej niż 4 godz. Po zaślepieniu i zregenerowaniu nie ma mulenia w zakresie 1500-2000 silnik pięknie się wkręca od samego dołu i ciągnie równo również wydaje mi się że na wolnych obrotach kultura pracy R5 poprawia się silnik pracuje równiej i chyba ciszej. Kiedy będziecie przystępować do regeneracji wcześniej kupcie zaślepkę jest na allegro za 9 zł ja ją musiałem wycinać piłką włosową i to zajęło mi najwięcej czasu i jeszcze jedno samo czyszczenie ogra to zamało należy także wyczyścić elektromagnes manual też jest w dziale zrób to sam.

Na zimnym czy cieplym silniku masz 4%?

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

U mnie jest ok, na zimnym jest 4 % i tak powinno być natomiast jak sie zagrożenie to np 35% jest na wolnych i tak tez powinno być.
pozdrawiam

Czy zdarzyło się Wam przekręcić gwint przy montażu EGR-a? Niestety u mnie wydaje się być zerwany gwint na jednej śrubie. Na pozostałych 3 trzyma się bardzo dobrze. Macie jakiś pomysł na mało inwazyjne nagwintowanie, wklejenie, itp.?

Co do zerwanego gwintu http://www.moto-akcesoria.pl/sprezynki-do-naprawy-gwintu-m6-x-9mm-20-szt,p,37460

Moze ktos sprawdzic w FES wskazania EGR na postoju i podczas jazdy?
-u mnie na postoju mam np 35% po dodaniu gazu wartosc zwieksza sie i w momecie odjecia gazu zamyka czyli 4% povzym na wolnych otwiera +-35%
-natomiast podczas jazdy jest normalnie czyli otwarty +-35% przy stalej predkosci a podzas przyspieszania i hamowania silnikiem zamyka czyli 4%

Pozdrawiam
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

Ostatnia edycja:
Moze ktos sprawdzic w FES wskazania EGR na postoju i podczas jazdy?
-u mnie na postoju mam np 35% po dodaniu gazu wartosc zwieksza sie i w momecie odjecia gazu zamyka czyli 4% povzym na wolnych otwiera +-35%
-natomiast podczas jazdy jest normalnie czyli otwarty +-35% przy stalej predkosci a podzas przyspieszania i hamowania silnikiem zamyka czyli 4%

Pozdrawiam

Ja sprawdzalem u siebie pierwszy raz dzisiaj i mam podobnie tzn.
- silnik cieply na postoju 40%
- po dodaniu gazu maksymalnie skoczyl na chyba 72% i po odjeciu gazu wraca na 40%

A moze mi ktos powiedziec jakie powinny byc obroty biegu jalowego i jakie wy macie bo u mnie na rozgrzanym silniku jest dokladnie 800rpm

Pozdrawiam:)

Ja sprawdzalem u siebie pierwszy raz dzisiaj i mam podobnie tzn.
- silnik cieply na postoju 40%
- po dodaniu gazu maksymalnie skoczyl na chyba 72% i po odjeciu gazu wraca na 40%

Dziwnie. Na postoju powinien mieć w okolicach 35-42% otwarcia. Po dodaniu gazu powinien zejść do 4% (FES chyba nie pokazuje 0%), po odjęciu i zejściu na wolne obroty - z powrotem 35-42%.
Obroty biegu jałowego to lekko powyżej 800 obr/min.

troche to zle napisalem, mialem na mysli, ze jak dodaje gazu to z 40% spada na 4% a jak tylko puszcze gaz to z chyba max 72% spada na 40% i tak zostaje....
jakos tak to chyba bylo...:)

Będzie pasował. Do 159 na pewno.

Jeśli nie wie, jak to dokładnie zrobić i nie ma prasy do wyciśnięcia tulei z EGR-a - nie zrobi tego dobrze. Jak zatrze się tuleja w kominie EGR-a, to możesz go czyścić ile chcesz - i tak się będzie zawieszał. Ale wtedy komp zgłasza błąd. Można zrobić prosty eksperyment. Zaślepić na chwilę EGR na stałe (blaszką z puszki z piwa) i zobaczyć, czy objawy o których pisze kolega znikną. Jeśli znikną - EGR do naprawy. Jeśli nie - nie ruszać go. Szkoda kasy.

Nawet nie tyle sam zawór, ale zjawisko cofania cięgna tłoczka po odpaleniu samochodu. Zmienna geometria działa w ten sposób, że po uruchomieniu samochodu i nim ciśnienie turbiny nie przekroczy odpowiedniej wartości - cięgno wychodzące od bączka przy turbinie powinno być zassane do wewnątrz bączka. Potrzebne są do tego 2 osoby - jedna patrzy na cięgno, druga uruchamia samochód. Ruch cięgna to ok. 1 cm do wewnątrz bączka.

Rozbieram go na części pierwsze i doprowadzam do takiego stanu, że działa jak nowy ;) Potem składam tak, jak składany jest przy procesie produkcji i gotowe.

Dziś zabrałem się za czyszczenie EGRa, ale najpierw zgodnie z radą Tomka KRK zaślepiłem go całkowicie i rzeczywiście auto jechało trochę lepiej(przejechałem na całkowitym zaślepieniu może ze 2 km), poterm odkręciłem elektrozawór od komina i ten trzpień chodził jak należy, w kominie było troszeczke suchej sadzy ale trzpień też chodził bardzo lekko. Po wymyciu komina w benzynie ekstrakcyjnej i zamontowaniu wszystkiego w aucie wywaliło mi checka...

Co sie stało? , Musze jechać do serwisu na kasowanie za stówe?

Apropo czyszczenia EGR. Kupiłem już zaślepkę, czekam na lepszą aurę i trochę czasu. Wiem że manuale są super w dziale "zrób to sam", sam mam zamiar z nich skorzystać ale wujek google wypluł mi taki środek : http://www.valvolinepolska.pl/pr,16...gr_oraz_turbosprezarki_egr_turbo_cleaner.html Zaraz pewnie się znajdą głosy że po co mi to za 30PLN jak można benzynką za kilka groszy wszystko wymyć. Ale pojawia się tu klub mondeo : http://www.mondeoklubpolska.pl/archive/index.php/t-72102.html? i tam koleś pisze że oprócz czyszczenia tym środkiem EGRa po wyjęciu z auta resztę na rozgrzanym silniku powoli psikał do układu.... Zastanawia mnie to. Teoretycznie ma to sens ;) a co wy sądzicie ?

Amortyzatory
Powrót