• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Interfejsy diagnostyczne

VGate działa bez problemu, choinka na desce to mi się zrobiła, jak go nie wpiąłem do końca - wystarczyło docisnąć w gniazdo i wszystko wróciło do normy.

Zamówiłem ten zielony kabel od viakena plus adapter typ1. Ponoć ma 100% działać na win8. Zobaczymy jak przyjdzie

Tak, łącząc się z silnikiem, i potem zakładka ,,Regulacje". Tylko silnik musi być wyłączony.

Wszystko fajnie działa ale aby usunąć inspekcję potrzeba pełnej wersji. Jest jakaś witaminka czy cuś?

Jest jakiś jeden dobry do wszystkiego intefejs, którym zrobie co chcę?
Mam ELM327 na bt i np. kodować wtrysków w nim nie mogę. Osiować proxy też nie. Połączyć się z czymś poza ENGINE, też nie mogę.
Używam programu AlfaOBD na srajfonie z Androidem. Program może być przyczyną? Czy raczej sterownik? Program wersja pełna.
Macie jakieś rady co kupić, żeby wszystko działało? Nie chcę na chybił trafił, bo dwa razy nie trafiłem, a kumpel też raz do swojego auta, więc szkoda kasy na takie loterie.

wprogramowanie kodow wtryskiwaczy podobno da sie zrobic tylko kkl-em, a nim zas ponad silnik niewiele da sie ogarnac.

a z elma rezystor wywalony? adaptery rozumiem masz do innych kompow?

Właśnie usunąłem rezystor i wszystko działa. Wtrysków co prawda nie zaprogramuję, ale tak to wszystko co AlfaOBD oferuje mogę włączyć. Dzięki za pomoc.

Witam. To co polecacie żeby usunąć inspekcje i do ogólnej diagnostyki ? Najlepiej jakiś link z allegro lub prywatnego sprzedawcy. Z góry dzięki

jaki program polecacia do połączenia się interfejsem ELM327 z 159 1.8 MPI. Tutaj mamy sterownik siemensa, mam zainstalowany program FES i niestety nie łączy. Program SMART OBD łączy ale to tylko podgląd.

dzięki, próbowałem MES, ale na kablu ELM327 (zakup z aliexpress) niestety nie działa. Mam stary kabel z fiata (viaken niebieski VAG KLL) i udało mi się podłączyć do silnika. Niestety inne opcje wymagają ELM327. Ten chiński chyba nie ma obsługi CAN. Jaki kabel możecie polecic?

Witam, mam taki problem i nie wiem gdzie szukać przyczyny. Od dłuższego czasu używałem kabelka Viaken z przełącznikiem. Ostatnio chciałem skasować inspekcję olejową (serwisową) w AR 159 1,9JTDm 2008r lecz bez powodzenia, używam MES-a. Łączy się z autem (ECU) bez problemu, przy próbie wykonania "skasowania inspekcji" w zakładce Regulację pojawia się błąd jak na zdjeciu.Bez tytułu.jpg
Natomiast nie chce się połączyć z opcją "Przegląd" gdzie też trzeba wejść, pokazuje komunikat że potrzebny jest kabel ELM327. Po zakupie takiego kabla nie mogę połączyć się z żadnym modułem. W teście w MES pokazuje, że wszystko jest ok. Po podłączeniu do auta świeci się tylko jedna dioda czerwona.Bez tytułu2.jpgBez tytułu3.jpg Gdzie na początek szukać przyczyny. System to Windows 10 64-bit.
Z góry dziękuję za każdą podpowiedź.

Witam, mam taki problem i nie wiem gdzie szukać przyczyny. Od dłuższego czasu używałem kabelka Viaken z przełącznikiem. Ostatnio chciałem skasować inspekcję olejową (serwisową) w AR 159 1,9JTDm 2008r lecz bez powodzenia, używam MES-a. Łączy się z autem (ECU) bez problemu, przy próbie wykonania "skasowania inspekcji" w zakładce Regulację pojawia się błąd jak na zdjeciu.Pokaż załącznik 251072
Natomiast nie chce się połączyć z opcją "Przegląd" gdzie też trzeba wejść, pokazuje komunikat że potrzebny jest kabel ELM327. Po zakupie takiego kabla nie mogę połączyć się z żadnym modułem. W teście w MES pokazuje, że wszystko jest ok. Po podłączeniu do auta świeci się tylko jedna dioda czerwona.Pokaż załącznik 251073Pokaż załącznik 251074 Gdzie na początek szukać przyczyny. System to Windows 10 64-bit.
Z góry dziękuję za każdą podpowiedź.

Kolego mam ten sam problem i za cholere nie moge dojsc czemu nie chce sie polaczyc z autem tylko ja ma windows 7

[MENTION=33531]kamel85[/MENTION] pamietam że też raz to kiedyś robiłem i miałem problem z kasowaniem inspekcji olejowej w 1.9JTDm z MESa, a wcześniej mechanik który miał FESa też nie mógł skasować. Jakoś za którymś razem się udało, nie pamiętam dokładnie ale coś mi się wydaje że i on i ja robiliśmy w końcu na uruchomionym silniku i wtedy zadziałało. moze ktoś inny podpowie kto jest na bieżąco z tym.

co do problemu z nowym kablem. rozumiem że rezystor usunięty? jak nie to poczytaj sobie wcześniej o co chodzi, sprawdź miernikiem czy jest (piny 6 i 14 w interfejsie) i w razie czego usuń. ogólnie pod Win10 miałęm problem z interfasami które śmigały na Win7 - niestabilnie działały, mes się wywalał - dlatego od paru lat korzystam z interfaców na BT. Przy Giulii niestety będę musiał się przeprosić z USB, bo np proxi tam wymaga szybszej transmisji niż te na BT oferują, ale to inna sprawa - w różnych 159 wszystko ogarniałem po BT różnymi chińczykami.

Czy pelna wersja Alfa Obd na androida mozna skasowac inspekcje serwisowa?

w Instrument panel widze ze jest Reset service data dla pelnej wersji (moze i dla free tez?), ale nigdy nie robiłem z AlfaOBD

Amortyzatory
Powrót