• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Interfejsy diagnostyczne

do sekcji przeglad trzeba miec elm327 z obsługa CAN - lub modyfikowany elm bez rezystora.

najlepiej sprawdzić kabel na wersji FREE MESa - można połączyć się z każdym modułem, ale nic nie można zmienić - mamy pewność ze kabel, sterowniki, ustawienia ok.

u mnie był też ten problem, po potwierdzeniu powyższego zadania spróbowałem inna wersje MESa - teraz mam 3.0, ale nie crackowana, a z dołączonym serialem. teraz wszystko działa

w Instrument panel widze ze jest Reset service data dla pelnej wersji (moze i dla free tez?), ale nigdy nie robiłem z AlfaOBD

Kupilem pelna wersje na androida i da sie skasowac ,tak jak wyzej pisales.Dzieki

Witam, potrzebuje pilnie dorwać jakiś bezproblemowy interfejs na ios'a, więc wskazany jest bluetooth. Co za tym idzie oczywiście jakąś apkę, która to ogarnie, czy ktoś może coś polecić? Sprawa dość pilna, więc nie bardzo jest czas na przeglądanie 150 stron wątku. Z góry dzięki

do sekcji przeglad trzeba miec elm327 z obsługa CAN - lub modyfikowany elm bez rezystora.

najlepiej sprawdzić kabel na wersji FREE MESa - można połączyć się z każdym modułem, ale nic nie można zmienić - mamy pewność ze kabel, sterowniki, ustawienia ok.

u mnie był też ten problem, po potwierdzeniu powyższego zadania spróbowałem inna wersje MESa - teraz mam 3.0, ale nie crackowana, a z dołączonym serialem. teraz wszystko działa

Podeślij na PW linka do programu kolego.

Może ktoś podpowiedzieć jaki kabel muszę kupić i jaki program ogarnąć, żeby sprawnie się połączyć z moją Alfą 159 2.4 jtdm. Obecnie mam problemy z wtryskami - pożyczałem od kolegi jego komputer z jakimś programem i o ile z odczytaniem korekt nie było problemu to już z odczytaniem kodów wtryskiwaczy był problem (o zmianie kodów to można wgl zapomnieć). Podsumowując szukam sprawdzonego połączenia kabel + program za pomocą którego spokojnie będę mógł sprawdzać wtryski, zmieniać kody itp. Najlepiej, żeby był dostęp do wszystkiego, nie tylko do wtrysków, bo: "co tydzień coś nowego" ;) i w niedalekiej przyszłości pewnie inne parametry trzeba będzie wziąć na warsztat.
PS. Przeczytałem wiele stron z tego wątku, ale już się gubię w tych wszystkich kablach/programach - stąd ten post, więc proszę nie odsyłać mnie do poprzednich stron. Pozdro

Może ktoś podpowiedzieć jaki kabel muszę kupić i jaki program ogarnąć, żeby sprawnie się połączyć z moją Alfą 159 2.4 jtdm. Obecnie mam problemy z wtryskami - pożyczałem od kolegi jego komputer z jakimś programem i o ile z odczytaniem korekt nie było problemu to już z odczytaniem kodów wtryskiwaczy był problem (o zmianie kodów to można wgl zapomnieć). Podsumowując szukam sprawdzonego połączenia kabel + program za pomocą którego spokojnie będę mógł sprawdzać wtryski, zmieniać kody itp. Najlepiej, żeby był dostęp do wszystkiego, nie tylko do wtrysków, bo: "co tydzień coś nowego" ;) i w niedalekiej przyszłości pewnie inne parametry trzeba będzie wziąć na warsztat.
PS. Przeczytałem wiele stron z tego wątku, ale już się gubię w tych wszystkich kablach/programach - stąd ten post, więc proszę nie odsyłać mnie do poprzednich stron. Pozdro

elm327 + multi ecu scan
Przetestowane i polecane.

z dobrych interfejsów slyszalem o ds150e, sam nie testowale, ale w japoncacg czesto jest to jedyne remedium na bledy dpfu.

elm327 + multi ecu scan
Przetestowane i polecane.

z dobrych interfejsów slyszalem o ds150e, sam nie testowale, ale w japoncacg czesto jest to jedyne remedium na bledy dpfu.

Tylko że ELM z tego co tu pisano na forum nie zmieni kodów IMA wtryskiwaczy - na to trzeba kupić (znów wiedza z forum) jeszcze KKL (którym za to prawie nic innego się nie zrobi boza ECU i chyba ABS).

Generalnie zwykłe Chińczyki ELM dają radę (tylko musi być usunięty rezystor - kupić w PMFactory przygotowany pod Fiat/Alfa), może do tego dokupić KKLa? Kabelki kosztują po parę groszy. ELMa wziąźć na bluetooth żeby można było sobie też z komórki z Androidem pogrzebać jeśli coś by się przytrafiło np w czasie jazdy (AlfaOBD Demo jest bardzo fajny i wystarcza w wersji free praktycznie do wszystkiego)

Tylko że ELM z tego co tu pisano na forum nie zmieni kodów IMA wtryskiwaczy - na to trzeba kupić (znów wiedza z forum) jeszcze KKL (którym za to prawie nic innego się nie zrobi boza ECU i chyba ABS).

Zgadza się. Sprawdzone.
Mam i ELM'a i KKL'a. Tylko ten drugi odczyta i zakoduje nowy wtryskiwacz. Na szczęście interfejsu jest znikomy.

Czesc, mam pytanie odnosnie programu Multiecuscan. W jaki modul trzeba wejsc zeby ustawic czas na zegarze w aucie? Mam Alfe 159 1.8 MPI. Chcialbym rowniez wylaczyc swiatla pozycyjne, ktore swieca sie zawsze przy wlaczonym zaplonie, ale nigdzie nie moge znalezc takiej funkcji. Ogolnie kabel ktory posiadam dziala z wieloma modulami, dziala osiowanie proxi itp itd, natomiast tych konkretnych funkcji nie moge znalezc.

Do tego jest potrzebna specjalna przystawka do programu. 300$ na iTunes. Ale zanim ją zakupisz, musisz dodatkowo zakupić interfejs pośredniczący (inaczej przystawka nie będzie poprawnie skorelowana), tez na iTunes, 660 dolców. Po zakupie instaluje się samo, i voila.

Jaja se robię, ale ty też :). Przecież do ustawienia zegara czy tam świateł nie trzeba MESa, co najwyżej przeczytać instrukcję od Alfy :).
http://dukiewicz.pl/wp-content/uploads/2016/06/159.pdf - strona 33/34, i 72/73.

Ostatnia edycja:
Do tego jest potrzebna specjalna przystawka do programu. 300$ na iTunes. Ale zanim ją zakupisz, musisz dodatkowo zakupić interfejs pośredniczący (inaczej przystawka nie będzie poprawnie skorelowana), tez na iTunes, 660 dolców. Po zakupie instaluje się samo, i voila.

Jaja se robię, ale ty też :). Przecież do ustawienia zegara czy tam świateł nie trzeba MESa, co najwyżej przeczytać instrukcję od Alfy :).
http://dukiewicz.pl/wp-content/uploads/2016/06/159.pdf - strona 33/34, i 72/73.

Nie dziala mi przycisk menu. Kiedys w jednym zakladzie przy okazji wymiany oleju pan ustawial mi zagar, dlatego wiem ze mozna.

A, chyba, że tak :). Z tego, co pamiętam, to to jest chyba w Body.

w body albo w liczniku, wez poszukaj.

co do swiatel pozycyjnych, nie ma na to raczej ustawienia, a skoro nie dziala ci przycisk menu w manetce to moze i cos jest nie tak z dzialaniem swiatel - moze by sprawdzic wiazki ewentualnie wymienic manetke? jeszcze sie upewnij ze masz wlasciwa manetke do swojej wersji (w eper), moze poprzedni wlasciciel wymienial np po awarii i zalozyl jakis inny typ (auto swiatla lub bez) - kto wie czy nie robiloby to jakis jaj?

Czy aby usunąć ispekcję olejową i serwis muszę mieć MES w wersji Registred , mam Free 3.1 i za cholewkę nie potrafię.

Załączniki

• IMG_20181114_202304_HDR.jpg
    IMG_20181114_202304_HDR.jpg
    173.2 KB · Wyświetleń: 21
  • IMG_20181114_202353_HDR.jpg
    IMG_20181114_202353_HDR.jpg
    164.3 KB · Wyświetleń: 20
Ostatnia edycja:
Hej, potrzebuje sterowników do elm327 od PMfactory ( https://allegro.pl/oferta/elm-327-a...ultiecuscan-5946769979?fromVariant=5075625151 ), dostałem płytkę CD ale nie mam w domu nigdzie napędu, dostęp do takowego będę miał dopiero w poniedziałek, a zabawka nowa i chciałbym ją przetestować.
tu masz na ich stronie download:
http://pmfactory.nazwa.pl/www/pomoc.html
też mam taki interfejs od nich kupiony, nie pamiętam który z tych 3 instalowałem, ale możesz zainstalować wszystkie a po podłączeniu kabla odpowiedni zagada.

faktycznie. Jeśli Ci się spieszy to daj znać, wykopię starego laptopa w którym mam napęd optyczny, tam korzystam z MESa i tego kabla, pewnie już mam zgrane te sterowniki gdzieś w jakimś folderze to podeślę (nie wiem czy jeszcze mam nawet płytkę). Hasła tam raczej nie było - odpalała się nakładka z której instalowało się te 3 rodzaje sterowników.
A jak nie spieszy Ci się to w poniedziałek możesz zadzwonić do PMFactory ich zapytać (+ zasugerować żeby dawali link/login z przesyłką bo dziś już prawie nikt nie ma CD)

wklej tu albo zasugeruj pmfactory żeby dołączyli info do wysyłanych interfejsów bo za chwile następny będzie pytał

Amortyzatory
Powrót