[159] Interfejsy diagnostyczne

wklej tu albo zasugeruj pmfactory żeby dołączyli info do wysyłanych interfejsów bo za chwile następny będzie pytał

http://ftp.pmfactory.nazwa.pl/paczki/elm327/elm327.exe
login : elm hasło: ELM2000p

Są trzy rodzaje sterowników w zależności jaki emulator com jest zastosowany. Ja mam pl2303 i win10, instalujemy sterownik. Potem w menadżerze urządzeń, klikamy na emulowany port com prawym myszy i dajemy aktualizuj sterownik --> przeglądaj mój komputer -->pozwól mi wybrać z listy, wybieramy ten sterownik z 2008 r. domyślnie jest inny. potem jeszcze zmieniamy com na jakiś z zakresu od 1-4.

Ostatnia edycja:
I w przypadku Win10, jeśli za jakiś czas przestanie działać to trzeba sprawdzić czy Win sobie nie zmienił sterownika na ten nowszy.

z tym od pmfactory nic mi nie podmienilo, ale faktycznie kiedys mialem chinczyka od viakena i z nim byl taki problem - sterownik trzeba bylo zainstalować w specjalnym trybie uruchomienia windowsa (juz nie pamietam szczegółów bo dawno temu to robilem, ale w necie pelno instrukcji)

Jeśli ktoś ma Win8/Win10 to te od PMFactory też trzeba zainstalować wyłączając uprzednio wymuszanie podpisów cyfrowych sterowników.

Cześć. Posiadam alfę 159 1.9 16v 150 KM. Chciałbym zakupić jakiś zestaw do diagnostyki auta. Chodzi mi głównie o wyświetlenie i kasowanie błędów, sprawdzanie korekt wtrysków, sprawdzenie dpf itp. Nigdy nie obsługiwałem wcześniej takich programów i szczerze to nie mogę się zdecydować co kupić. Pisałem do pewnego sprzedawcy i polecił mi to :

https://allegro.pl/zestaw-do-diagnozy-fiat-alfa-lancia-multiecuscan-i5075625151.html

Czy to nie jest zbyt rozbudowany zestaw? Nie wiem czy jest mi potrzebny i czy będę go wykorzystywał w pełni, nie mając o tym jeszcze zbyt dużej wiedzy. Wiem że jest wiele wątków odnośnie tego tematu, ale chciałbym wiedzieć, co polecacie na tą chwilę dla laika.
Teraz chciałbym skontrolować wtryski, bo mam wrażenie, że zaczęły głośniej pracować, a mój mechanik ma mnie już dosyć :D

Proszę o wyrozumiałość i o polecenie konkretnego sprzętu, który warto zamówić. Z góry dzięki, pozdrawiam

Cena tak bo płacisz za licencję pełnego MESa, a czy potrzebne Ci to? Darmowy w 1.9 pozwala na wejście do ECU tylko, więc to taka opcja minimum. Jeśli masz jakąś komórkę albo tablet z Androidem to zrób tak: od tego sprzedawcy kup interfejs na blootooth (40zł), taki sam jak ten z zestawu który Ci zaproponował (z usuniętym rezystorem pod Fiat/Alfa), ale nie na USB tylko BT. Do tego do 159 potrzeba Ci tylko przejściówkę Adapter typ 1 zielony (15zł). Instalujesz sobie darmowego AlfaOBD na komórkę ii masz wejście do każdego modułu w aucie. Nie jestem pewien jak jest obecnie (mam wersję pełną 150zł) czy da się z Demo kasować błędy. Jeśli nie, to darmowa wersja MESa dla Twojego ECU ma kasowanie błędów (podłączysz się z laptopa przez BT - znacznie wygodniej niż USB), więc jakoś tam uzupełnisz sobie zestaw. Jak stwierdzisz że chcesz pełną wersje AlfaOBD czy MESa to zawsze możesz dokupić.

Witam alfaobd żąda takiego adapteraalfaobd.PNG czy to bedzie to adapter.PNG

Było viaken z przełącznikiem i będzie działać

Wysłane z mojego P2 przy użyciu Tapatalka

Nie ma ktoś moze jakiejś ,, witaminki'' do Multiecusan 4.3 do full wersji ? ;)

250zl kosztuje licencja. majątek? a za free masz alfaobddemo na androida ktorym zrobisz całkiem sporo

Ostatnia edycja:
Jak za usunięcie inspekcji serwis i olej to owszem dużo. Moja Alfa nie wymaga non stop podłączania kompa zeby mi się to opłacało. A tym ze sklepu play się nie da.

Kasowanie inspekcji przy wymianie oleju to chyba standart w warsztacie

adapter typ 1 tzw zielony np do xenonow czy abs

nie bardzo kumam o co pytasz. kup elm327 bt w pmfactory wersje z usunietym rezystorem, adapter i z komorki zcandoidem po zainstalowaniu alfaobd demo ogarniesz praktycznie wszystko

Czy ktoś mógłby polecić jaki konkretnie interfejs BT z PT Digital byłby dobry (do Giulietty, ale wątek w 159 jest tak olbrzymi, że pomyślałem, że zapytam)? Najlepiej na BT. Żółty kabel już mam (od PT Digital). Miałęm ELMa, ale nie chce mi się go przerabiać (już mam ten nowszy ze sporo gorzej dostępnymi/mniejszymi elementami) no i mam na androida pełną wersję AlfaOBD. Dlaczego PT Digital - bez problemu mogą mi zorganizować wysyłkę poza Polskę.

Amortyzatory
Powrót