• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

[159] Interfejsy diagnostyczne

To jest jak najbardziej odpowiedni kabel. Jak będzie zamawiał to nie zapomnij zaznaczyć Viakenowi, że potrzebujesz wersję przerobioną pod FES.

Czyli wezmę ten, który mi sami zapodali.
A co do FESa; czyli za 200 mam full wersję?
To i tak dobrze, żeby zdiagnozować Cytrynę HDI trzeba mieć Lexię, która jest przynajmniej 4x droższa.

Wszystko już wiem. Ten interfejs za 40 zł (np. http://allegro.pl/interfejs-elm327-1-4b-euroscan-2012-v3-1-pl-promo-i1789410651.html ) pozwoli na wykorzystanie większości funkcji FES'a. Nie pozwoli natomiast np. na diagnozowanie ABS'u czy Xeon'ów. Wynika to jasno z opisu na stronie FES'a. W celu diagnozowania ABS należy zastosować przejściówkę "Typ 1" (na stronie FES jest ona nazwana ELM 1). Taką też przejściówkę można dokupić u Viaken'a. Reasumując do 100% wykorzystania FES'a wystarczy ELM327 + przejściówka Typ 1.

Czyli jak zamówiłem VAG KKL i ELM 327 bez adapterów to nie będę mógł w pełni zdiagnozować samochodu? W sumie po co kupować VAG KKL??

To zależy od modelu AR i nawet wersji silnika. Wchodzisz na stronę http://www.fiatecuscan.net/SupportedVehiclesList.aspx . Szukasz swojej 147. Następnie oglądasz listę sterowników występujących w danym modelu. Obok sterownika jest zawsze na "kolorowo" napisane jakie interfejsy go obsługują (np. ELM, ELM 1 itd.).

W twoim przypadku z tego co widzę potrzebny jest ELM327 + Adapter 1

Najlepiej chyba kupować u Viaken'a. Ja kupiłem na jego stronie, bo na allegro nie miał wystawionych adapterów. http://viaken.pl/sklep.php?lang=pl&kat=40

PS. On ma jeszcze w ofercie jakiś taki niebieski kabel z przełącznikami, ale nie wiem czy on jest w pełni OK.

Elm

Cała modyfikacja polega na zlutowaniu wewnątrz PIN-ów 7-1-12. W przypadku AR 147 diagnozujemy silnik,ABS oraz ksenony.

Jutro wybieram sie do Viakena po komplet : interfejs + adapter. Czy ktoś podesłałby link do FES'a z witaminką na PW? Z góry dzięki

n3lly jak będziesz miał tego linka lub namiar będę wdzięczny jeżeli się podzielisz.
w ogóle podziel się potem informacjami jak tam idzie diagnostyka.

Mam pytanie o kilka parametrów które podaje FES:

Hodometr ostatniej wymiany DPF: 30 km
Hodometr od ostatniej regeneracji: 37,7 km
---
Hodometr ostat. wymiany oleju: 0,0 km
Nast. odleg. do 'wymiany oleju': 50 000 km
---
Czy te wartości "hodometru" są w jakiś sposób wiarygodne?
----
Num. proced. 'Wymiana oleju': 7
Ciekawie wygląda ta wartość: czy to oznacza że samochód miał już 7 wymian oleju do tej pory (30 tys km * 7) ?

Samochód wyrzucił też błąd magistrali C-CAN U1601 i immobilisera

Num. proced. 'Wymiana oleju': 7 Ciekawie wygląda ta wartość: czy to oznacza że samochód miał już 7 wymian oleju do tej pory (30 tys km * 7) ?

Dokładkie tak jak myślisz. Oznacza to że samochód miał 7 razy zmieniany olej, ale tak naprawdę nie wiadomo czy to było robione co 30 tyś km czy cześciej (lub rzadziej). Chyba że masz jakieś zapisy w książce serwisowej.
Dziwny jest ten pierwszy parametr który podałeś "Hodometr ostatniej wymiany DPF: 30 km". U mnie wartość jest prawie identyczna z całkowitym przebiegiem. Wydaje mi się że ten parametr mówi o fizycznej wymianie filtra DPF na nowy. Ja mam ten sam filtr od nowości więc hodometr filtra DPF pokazuje taką samą wartość jak przebieg samochodu.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót