[159] Interfejsy diagnostyczne

Myślę, że najbardziej uniwersalnym będzie ELM327, oczywiście w wersji przerobionej pod FES'a (trzeba to zaznaczyć z zamówieniu, jeżeli kupujesz od Viakena):
http://allegro.pl/interfejs-elm-327-euroscan-2011-usb-elm327-v1-4b-i1582508126.html

Ja takiego używam i póki co nie natknąłem się na nic, co wymagałoby np. KKL, ale zaznaczam, że nie "grzebię" w aucie i kabla używam sporadycznie do kasowania inspekcji, sprawdzenia parametrów silnika, stopnia zapełnienia DPF (ew. wymuszenia wypalania filtra, jeżeli zaszłaby taka potrzeba) itp.
Do pełnej diagnostyki (jak to nazwałeś "pełnych dobrodziejstw FES'a") prawdopodobnie należałoby rozbudować zestaw kabli o KKL i/lub przejściówki do ELM'a - jednak niech to dokładnie wyjaśnią koledzy, którzy lepiej się znają na rzeczy. Mogę się w tej kwestii mylić.

Z własnego doświadczenia wiem, że wszystko czego potrzebujesz do "zwykłej" obsługi/diagnostyki samochodu osiągniesz poprzez ELM327 (przerobionego pod FES'a).

Witajcie !

Zanim zacznę przygodę z interfacem i FES'em prośba do Was o podpowiedź na co zwrócić szczególną uwagę aby czegoś nie zepsuć używająca FES'a.Z góry dzięki za wszelkie wskazówki.

Witam ponownie, kupiłem INTERFEJS ELM 327 1.4a OBD2 za pomocą FIAT ECU SCAN nie mogę skasować inspekcji olejowej ani połączyć się z układem ABS ani AIRBAG. Niestety nie przeczytałem waszych postów przed zakupem i wychodzi na to że trzeba kupić kabel od Viekena przystosowany do FIAT ECU SCAN i 40zł poszło w las :). W takim razie dziś go zakupię i zobaczymy jak to będzie.

Pod ABS potrzebujesz dodatkowo adapter nr 1.

U Viekena też można się naciąć - jak kupiłem właśnie ELM-a i dzisiaj odesłałem bo trup, do tej pory badałem starym KKL od VAG-a który mi został po grupie VW ale nim można jedynie silnik zdiagnozować - oczywiście nie interesuje gościa że przysłał mi złom i kazał mi odesłać na mój koszt - pieniądze żadne ale zawsze to jakoś byle jak wygląda z jego strony.

Witam mam pytanie do kogoś kto sie naprawde zna na diagnostyce ktory kabel ma byc do FES do wszystkich opcji. Jak mozna to podajcie link z allegro.
Wielkie dzieki.

U mnie wszystko śmiga na witaminie w wersji 2.6. Dzisiaj zmieniałem olej i ustawiłem service na kolejne 30tys. :o. Po wykonaniu dostałem komunikat FAILED ale bez przejęcia to wina programu. Poziom degradacji oleju zeruje się po podłączeniu z Engine, następnie ostatnia zakładka ADJUSTMENT i wybiera pierwszą opcję OIL replacement for FAP, Execute, Yes i znowu degradacja na 100% (czytaj. świeżutki). W razie draki służę pomocą.

Ostatnia edycja:
Witam, czy któryś z kolegów ma problem z podłączeniem FES za pomocą elm-a + adapter1 do ABS? Za każdym razem jak się łącze dostaje komunikat EBD failure i potem choinka związana z hamulcami: ABS/ASR/VDC/HH kaput. Co ciekawe błędy czyta, kasuje, a po odłączeniu wszystko wraca do normy. Jest powód do zmartwień? Reklamować dziada (adapter)?

Na stronie FES-a jest wszystko opisane przecież: jaki kabel, do jakich opcji jakie auta obsługuje, jakie przejściówki/wyprowadzenia styków. Zamiast przejściówek można zrobić sobie przełącznik.

Za każdym razem jak się łącze dostaje komunikat EBD failure i potem choinka związana z hamulcami: ABS/ASR/VDC/HH kaput. Co ciekawe błędy czyta, kasuje, a po odłączeniu wszystko wraca do normy
- tak działa diagnostyka ABS w alfach i tak ma być ta cała choinka.

a o co chodzi z tymi adapterami??? bo tam pisze ze można jakieś 3 typy wybrac i nie wiem czy ma to jakieś straszne znaczenie...a jeśli ma to który typ najlepiej wybrać?? Z góry dzięki:)
Chodzi o to, że każdy adapter pozwoli na realizację innych czynności. Jeśli np. chcesz zdiagnozować FESem ABS to musisz mieć kabel z przełącznikiem albo właśnie adapter 1. Kwestia przełączania pinów. Wszystko jest opisane na stronie głównej FES i stronie aukcji adapterów.

Podpowiedzcie o co chodzi, FES-a ściągnąłem ze strony i przy instalacji wyskakuje taki błąd

Załączniki

• bez tytułu.JPG
    bez tytułu.JPG
    33.8 KB · Wyświetleń: 277
To prawdopodobnie błąd Windowsa (jakiegoś archiwum CAB).
Spróbuj zainstalować FES'a na innym komputerze.

Na moje masz uszkodzoną instalkę (plik/pliki ściągnęły się z błędami). Pobierz program jeszcze raz.

Amortyzatory
Powrót