• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

[159] Interfejsy diagnostyczne

Witam! Czy interfejs OBD II + FES którego używam do AR 156 nada sie tez do AR 159 + FES? Czy jest potrzebny inny interfejs?

---------- Post added at 14:14 ---------- Previous post was at 13:59 ----------

Mam tez Interfejs ELM 327 v.1.3a czy ten sie nada do połączenia AR 159+FES?

Witam! Czy interfejs OBD II + FES którego używam do AR 156 nada sie tez do AR 159 + FES? Czy jest potrzebny inny interfejs?

---------- Post added at 14:14 ---------- Previous post was at 13:59 ----------

Mam tez Interfejs ELM 327 v.1.3a czy ten sie nada do połączenia AR 159+FES?
Z całym szacunkiem ale było juz wyraźnie napisane że wszystkiego się dowiesz na stronie FES. Są różne silniki, różne centralki i różne roczniki nie każ zgadywać tylko sobie sprawdź twój wariant.

Za każdym razem jak się łącze dostaje komunikat EBD failure i potem choinka związana z hamulcami: ABS/ASR/VDC/HH kaput.

Nie masz się czym przejmować, to standardowe zachowanie. Miałem też tak w Stilo. Jako ciekawostka to tak samo jest w grupie VAG - też choinka błędów w trakcie podpinania.

Czy ten kabel od Viakena będzie dobry do Alfy 159 - chodzi mi o wykorzystywanie tej pełnej funkcjonalności (ABS, inspekcje olejowe)

http://allegro.pl/interfejs-fiat-alfa-romeo-lancia-airbag-abs-silnik-i1678617867.html

Pytam dlatego, że w temacie przewija się kabel ELM 327. Patrzyłem na aukcje Viakena i w tej chwili nie ma on takiego kabla. Jest tylko ten, do którego linka wkleiłem. Nigdzie nie pisze tam, że jest to ELM 327 ale pisze, że przerobiony pod Fiat ecuscan. Czy ten kabel będzie zatem dobry ?

Witam! Czy ktos mógłby mi "łopatologicznie" opisac w jaki sposób interfejsem ELM i programem FES moge skasowac inspekcje olejowa o wypalic filtr DPF w AR 159 1,9 JTDm chodzi o to w jakie zakładki wejsc i co kliknąć? Z góry dziekuje!

Re

Nie rozumiem po co samemu wypalać. Możesz narobić sobie tylko szkód. DPF ma być wypalany podczas jazdy, a nie na postoju sztucznie.Muszą być spełnione określone warunki. Jeżeli chcesz zaraz wymieniać olej( być może jesteś dopiero po wymianie)to wypalaj.Poczytaj w necie jakie mogą być konsekwencje takiego wypalania.Mam Bravo z DPF 1,9 MJet 150 kM. Przebieg 150000 km i za pomocą fejsu przeglądam historię wypalania. U mnie jak na razie nie ma żadnych problemów z tym urządzeniem.

Ostatnia edycja:
tylko Viaken aktualnie nie ma na stanie tego kabla ELM327 przerobionego pod FES. Będą mieli w najbliższym czasie ale na razie nie jest dostępny. Ja sam chciałem go kupić to powiedzieli mi żeby pytać na bieżąco bo mają dostać. Póki co kupiłem kabel KKL, ale przy jego użyciu nie da się podłączyć pod CAN.

Podobno w Viakenie w przyszłym tygodniu mają mieć.
A jak kwestia innych softów, nie FESa?

tylko Viaken aktualnie nie ma na stanie tego kabla ELM327 przerobionego pod FES. Będą mieli w najbliższym czasie ale na razie nie jest dostępny. Ja sam chciałem go kupić to powiedzieli mi żeby pytać na bieżąco bo mają dostać. Póki co kupiłem kabel KKL, ale przy jego użyciu nie da się podłączyć pod CAN.

http://allegro.pl/diagnostyka-can-2-0-full-fiat-alfa-lancia-pl-01-11-i1727174904.html

przedstawiciel FES na Polskę
da radę kupić kabelki z licencją na FES z rabatem

korzystał ktoś z innych softów diagnostycznych w stylu scantool, albo scanmaster, czy tylko FESa polecacie?

i co myślicie o ELM na bluetooth?
http://allegro.pl/elm327-bluetooth-bt-bezprzewodowy-elm-327-obd2-i1733811807.html

scantool i scanmaster to badziew, można tylko błędy kasować nic więcej.

do FES pasuje każdy kabel na ELM - oczywiście do diagnostyki tylko po szynie CAN, nie potrzeba żadnych przełączników jak w VAG KKL.

---------- Post added at 08:25 ---------- Previous post was at 08:24 ----------

http://allegro.pl/diagnostyka-can-2-0-full-fiat-alfa-lancia-pl-01-11-i1727174904.html

przedstawiciel FES na Polskę
da radę kupić kabelki z licencją na FES z rabatem

cena dotyczy samego kabelka z darmowym FES, pełna wersja kosztuje dodatkowo 210 zł...

Najlepiej poczekać aż te kable będą u Viakena dostępne. Z tego co pamiętam kabel specjalnie przerobiony pod FES-a był w cenie ok. 60-70 zł. I przynajmniej jest pewność, że kabel będzie taki jak ma być.

Dzięki za info, poczekam na ten kabelek aż będzie dostępny i pobawię się FESem.

a napisz jak moge skasowac inspekcje olejową w FESie?

Dwie strony wcześniej Lukasz28 dokładnie opisał....

"U mnie wszystko śmiga na witaminie w wersji 2.6. Dzisiaj zmieniałem olej i ustawiłem service na kolejne 30tys. :o. Po wykonaniu dostałem komunikat FAILED ale bez przejęcia to wina programu. Poziom degradacji oleju zeruje się po podłączeniu z Engine, następnie ostatnia zakładka ADJUSTMENT i wybiera pierwszą opcję OIL replacement for FAP, Execute, Yes i znowu degradacja na 100% (czytaj. świeżutki)"

Przegląd serwisowy (nie-olejowy) masz zakładkę "Service" -> i dajesz "Service Interval Reset" (jesli pojawi się bład trzeba spróbować jeszcze raz - przynajmniej mnie za drugim razem wykonał bez problemowo)

Amortyzatory
Powrót