• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Interfejsy diagnostyczne

Tak,
ale żeby wykorzystać wszystkie możliwości pełnej wersji FES potrzebujesz jeszcze ELM327 (kpl. interfejsów masz np. tutaj - z tym że z tego zestawu nie potrzebujesz tego adaptera na 3 piny).
dzięki dla laika jest jakis problem z podłączeniem czy nie

dzięki dla laika jest jakis problem z podłączeniem czy nie

Z podłączeniem/instalacją problem żaden - manuale są napisane w sposób jasny i czytelny.
A co do samej obsługi FES to już byłbym bardziej ostrożny - przy pewnej dozie beztroski w obsłudze pewnie można wyrządzić nim więcej szkód niż pożytku.

Wypalałem dzis DPF FiatEcuScanem z interfejsem ELM, wszystko z programem jest ok do momentu zakończenia ale pokoleii włączam regeneracej DPf progrma pyta czy na pewno chcę to zrobic potwierdzam, nastepnie wiadomo samochodzik wchodzi na obroty i kilka minut tak pracuje (obiawy jak u wszystkich czyli lekki dymek a potem na koncu morskie powietrze :) ) ale w momencie kiedy samochod podczas tej regeneracji schodzi z obrotów to program wyświetla komunikat z pytaniem mniej wiecej takiej tresci - proces ukończony jesli chcesz kontynuować naciśnij "T" niestety mi tu się wiesza program poprostu wtedy jest już zero reakcji na jakikolwiek klawisz komputera, żeby cokolwiek zrobic muszę na nowo uruchomic fiatecuscan i połaczyć się z alfą.
Moje pytanie to czy fiatecuscan po zejściu z obrotów jeszcze dalej coś robi z samochodem (tzn. czy coś zaobserwowaliście) czy ten komunikat konczacy na którym moj program sie wiesza jest ostatni w procesie regeneracji dpf

Coprawda FES-em wypalałem DPF tylko raz, bo potem usunąłem ten cud ekologii, ale żadnych problemów nie miałem, tzn. FES nie zawiesił się.
Tak, to jest koniec procedury wypalania.

pomoc

Z podłączeniem/instalacją problem żaden - manuale są napisane w sposób jasny i czytelny.
A co do samej obsługi FES to już byłbym bardziej ostrożny - przy pewnej dozie beztroski w obsłudze pewnie można wyrządzić nim więcej szkód niż pożytku.
czy może ktos by mi pomógł jak bym podłaczał chodzi mi o pomoc telefoniczną kogoś kumatego

Po wypaleniu FESem zapchanie DPFa pozostaje na poziomie 70% i tak ma być wypalenie w trakcie jazdy to poziom ok 20-25% zapchania DPFa

Świeczka/i lub modul.FES to zdiagnozuje przy skanowaniu błędów silnika.

Dzisiaj się podłączyłem FES'em w wersji free i były jakieś stare 3 błędy.. jednak nie związane ze świeczkami.. zaraz sobie wykupię licencję, bo nawet DPF'a nie dało się wypalic.. :) Ogólnie żadnych problemów z komunikacją przez ELM 327 v1,4a :)

...a świeczki u mnie już na zdychu, dzisiaj po 2 dniach nieodpalania Alfa rano odpaliła ..choc z trudem ..i oczywiście błędem świec ..po przejechaniu kilometra zgasiłem auto i już nie odpaliłem :( ..jutro odbieram nowe świeczki Beru i ufam, że to załatfi problemy z odpalaniem, bo od jakiegoś czasu się nasilają :(

Ostatnia edycja:
sprawdze przebieg rzeczywisty poprzez FES?

czy jest mozliwosc sprawdzenia przebiegu rzeczywistego poprzez fiatecuscan?

czy jest mozliwosc sprawdzenia przebiegu rzeczywistego poprzez fiatecuscan?

U mnie pokazuje o około 2% mniejszy niż ten na zagerach. Ale gdy kupowałem Alfe i sprawdzalem inne auta to w dwóch przypadkach fes pokazał zerowy przebieg dla aut które miały po około 90 000 km, a raz pokazał 480km dla auta które miało 110 000 km.

Witam, wczoraj sie podpiąłem kabelkiem wszystko działa oprócz ABSu nie da się połączyć, czy do tego trzeba jakiś inny kabel lub coś prze konfigurować?

Witam, wczoraj sie podpiąłem kabelkiem wszystko działa oprócz ABSu nie da się połączyć, czy do tego trzeba jakiś inny kabel lub coś prze konfigurować?

Czy kupowałeś kabel od Viakena i zaznaczaleś że ma współpracować z FES-em?Z którym ze sterowników się łączysz: TRW LUCAS ABS (ESP) czy 1wszy?.Mam kabel od Viakena i niczego nie musiałem nigdy zwierać.Łączy się bez problemu z każdym sterownikiem w mojej 159tce.Spróbuj w programie ustawić język na angielski przed połączeniem.To powinno pomóc.

Ostatnia edycja:
Tak od Viakena, próbowałem z oboma z żadnym się nie łączy. Spróbuje z tym językiem :)
Pozdrawiam

Niestety zmiana języka nic nie pomogła i nadal nie mogę się podłączyć do interfejsu ABS.
Jakieś pomysły?

Napisałem do Viaken'a zobaczymy co odpisze może zapomniał. (pisałem że potrzebuje kabla do FiatECUscan)
Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam

Do 159 najlepiej nada sie czarny (przynajmniej ja taki mam) ELM od Viakena (zaznaczyłem przy zakupie, że chcę używac go z FESem). Dostęp jest do ECU, Airbagów i CANa. ABS potrzebują przepinania PINów. Jeśli wydawać kasiorę, to raz a dobrze i po problemie.

witam,
kilka pytan odnosnie FES. Mam wersje 2.6.1 z witaminką. Cały interfejs jest od Viakena
1. dlaczego kiedy probuje zrobic test np. EGR (czy jakikolwiek inny dostepny na liscie) program wyswietla mi informacje, ze warunki do przeprowadzenia test sa niewłaściwe (niedogodne) ? Probowalem zrobic to zarowno na pracujacym silniku, jak rowniez tylko przy wlaczonym zaplonie

2. dlaczego przy pomocy FES nie jestem w stanie "wyzerowac" parametru - degradacja oleju ? Podczas gdy informacje o zblizajacym sie serwisie (wyzerowanie parametrow wymiany oleju) udaje sie zrobic ?

Alfa 159 1.9 JTDm 16V

dzieki,
pozdr
seba

---------- Post added at 07:27 ---------- Previous post was at 07:27 ----------

witam,
kilka pytan odnosnie FES. Mam wersje 2.6.1 z witaminką. Cały interfejs jest od Viakena
1. dlaczego kiedy probuje zrobic test np. EGR (czy jakikolwiek inny dostepny na liscie) program wyswietla mi informacje, ze warunki do przeprowadzenia test sa niewłaściwe (niedogodne) ? Probowalem zrobic to zarowno na pracujacym silniku, jak rowniez tylko przy wlaczonym zaplonie

2. dlaczego przy pomocy FES nie jestem w stanie "wyzerowac" parametru - degradacja oleju ? Podczas gdy informacje o zblizajacym sie serwisie (wyzerowanie parametrow wymiany oleju) udaje sie zrobic ?

Alfa 159 1.9 JTDm 16V

Amortyzatory
Powrót