[HID- ALFA] czyli xenon na każdą kieszeń

• Autor wątku Autor wątku marshall
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Re: temp

b.pawelek napisał:
Ale ile kelvinów wybrąc najlepiej żeby to światło najmniej się "rzucało w oczy"???
Proponuję 4300K, ewentualnie 6000K. Czym mniej K tym światło bardziej żółte. Taka ciekawostka: Moje światła długie, które kiedyś wydawały mi się że świecą super biało teraz przy mijania mają kolor nawet nie żółty tylko pomarańczowy.

kolor

Moze nie pracyzyjnie sie wyraziłem.
Chodzi mi o kolor biały???
To 4300 czy 6000 ???

Pozdrawiam

Witam właśnie wróciłem z garażu, zamontowałem HiD-y działa super
mam 6000k i jest spoko, lecz nie obyło się bez problemów :
-jedna przetwornica była uszkodzona fabrycznie-wywalałą bezpiecznik,
- no i te nieszczęsne odbłyśniki wewnątrz klosza,

ale na razie wygląda super

Odnośnie całego montażu to:
Mam zamontowane HID-y działają fajnie (6000k), problem z odbłyśnikami został rozwiązany(wycięcie), świeci bez większych zmian. Zrobiłem ok 1000km. i jeszcze nikt nie migał mi światłami...że oślepiam (a często jeżdżę wieczorami)

pozdrawiam.

Sebastoss napisał:
Witam właśnie wróciłem z garażu, zamontowałem HiD-y działa super
mam 6000k i jest spoko, lecz nie obyło się bez problemów :
-jedna przetwornica była uszkodzona fabrycznie-wywalałą bezpiecznik,
- no i te nieszczęsne odbłyśniki wewnątrz klosza,

ale na razie wygląda super
No to lux!
Możesz zapodać linka do zestawu, który kupiłeś? Napisz jeszcze na jakie to problemy natrafiłeś przy montażu.

Witam
Mysle ze dostaniesz gwarancje przynajmniej na rok aczkolwiek nie powinno to miec miejsca co do trwałosci to ze względu na mniejszą moc - 35W w stosunku do żarówki halogenowej - 55W reflektor trwałość żarnika obliczona jest na ok 3000 godzin podczas gdy standardowa żarówka halogenowa traci swoją skuteczność lub całkowicie ulega przepaleniu już po ok 350 godzinach dodatkowo mniej się nagrzewa nie niszcząc przy tym z powodu ciepła reflektora, ma również mniejszy pobór prądu, a w najgorszym razie mozesz wymienic sam zarnik :arrow: http://allegro.pl/item283893580_zarowki_zarniki_nowe_h7_8000k_xenon_zarowka.html

pozdrawiam

Z mojego doświadczenia polecam barwę 6000K wyżej to już fantazja do kolorowych plastikowozow.

Aby było jasne pisałem swoje zdanie i wiem że niektórzy lubią nawet 12000K
Dla każdego coś innego :D

12000K to już przesada ale ja wole mieć baaardzo niebiesko ale nie oślepiać też innych :)

w koncu udalo sie komuś rozwiazać problem z dl lamp ???
Te 44 i 47 mm rzeczywiście moze odgrywac taka róznice?? ja czekam juz w zasadzie tylko na to info, lampy mam odświeźonei wykonam drugie podejście do hidów. wybrałem kolor 5000

w każdym razie zaryzykuje. mam nadzieje że z długością nie bedzie lipy. Nie mam teraz jak zweryfikować jakiej długości były te ktróre wsadziłem poprzednio

Witam szanownych Kolegów :) Możecie mi powiedzieć jak jest z trwałością takich żarówek? Często się przepalają? Bo jak by nie było to teraz trzeba jeździć na światłach przez cały Boży rok :) Rocznie robię jakieś 40 000km i większość po mieście, a wiadomo jak to w mieście. Co chwilę gaszenie, przeparkowanie, itp. A światła: włącz/wyłącz/włącz/itp. A ponoć dla żarówki nie dobre jest takie co chwile zapalanie i gaszenie (tak słyszałem) Także? Rok przynajmniej pojeźdzę na takich xenonach?
Aha... ma ktoś już to założone w 166?
Dzięki ;)

niektórzy daja nawet 2 lata gwarancji.
ja sam wykonam drugie podejscie do takiego zakupu.
usłyszałem że nie powinienem zwracać uwagi na te oznaczenia D2R D2S, które wysępują na Hidach. Czy może któryś z kolegów się do tego ustosunkuje?

b.pawelek napisał:
niektórzy daja nawet 2 lata gwarancji.
ja sam wykonam drugie podejscie do takiego zakupu.
usłyszałem że nie powinienem zwracać uwagi na te oznaczenia D2R D2S, które wysępują na Hidach. Czy może któryś z kolegów się do tego ustosunkuje?
Kolejny specjalista, który wprowadził Cię w błąd!
D2S/D2S to podstawowe różnice w budowie żarników ksenonowych.
D2S - żarniki do reflektorów soczewkowych (projektorowych),
D2R - żarniki do tradycyjnych reflektorów odbłyśnikowych.
Różnica polega na tym, że te drugie wyposażone są w specjalną przesłonę, która jest po to by nie oślepiać!
Niestety wielcy znawcy z alledrogo nie mają pojęcia co sprzedają. Rodzajów żarników jest już chyba tyle ilu producentów i pseudoproducentów, a co za tym idzie mnożą się symbole...
I stąd takie zamieszanie w tym temacie.

Dzięki za pomoc. To by mnie łobuz zrobił w wała. Ale zadam może głupie pytanie, ale i tak mnie ta kwsetia nurtuje, po co mi przysłona w ksenonie skoro w lampie jest juź jedna wbudowana??
Pozdrawiam

b.pawelek napisał:
Dzięki za pomoc. To by mnie łobuz zrobił w wała. Ale zadam może głupie pytanie, ale i tak mnie ta kwsetia nurtuje, po co mi przysłona w ksenonie skoro w lampie jest juź jedna wbudowana??
Pozdrawiam
Jak zobaczysz żarnik D2R i miejsce gdzie się ta przesłona znajduje, to zrozumiesz. Poza tym Twój reflektor ma przesłonę wewnątrz, ale pamiętajmy, że nie jest to reflektor w którym fabrycznie montuje się żarniki ksenonowe... Jak natomiast wygląda reflektor robiony pod HID fabrycznie, nie mam pojęcia, być może nie ma przesłony...

z drugiej strony nie wiem czy w ogole istniej cos takiego jak H7 pod soczewke ???
Chyba każdy powinien mieć przesłone???

pozdrawiam
mam już ksenony. Montowałem z kolega i na regulacje nie starczyło mi juz czasu więc świece gdzie popadnie. Ale w przeciwieństwie do wczesniejszego zestawu długość jest dobrana idealnie (mam na mysli te lampy wyładowcze). Jak wyjde z pracy to pochwale sie co ijak. poki co jedna stroan przestała świecić. Nie wiem czemu. i stad pytanie, który bezpiecznik jest za to odpowiedzialny??
Pozdrawiam

szukaj w instrukcji obslugi:)

przednie swiało mijania lewe (bezpiecznik 8. 10A rys. 53)

przednie swiatło mijania prawe (bezpiecznik 4. 10A rys.53)

Amortyzatory
Powrót