• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Giulietta - Jaki olej?

Po co kolego Pablo tak ostro?
ekspon - temat rzeka, bo nie ma konkretnych danych, a bez nich, to wątek może mieć kolejne 112 stron, bez rezultatu.

Powtórzę pytanie:
1) Jak będę zmieniał olej co 10kkm, to po jakim czasie w sensie średnim silnik ulegnie poważnej awarii?
2) Jak będę zmieniał olej co 30kkm, to po jakim czasie w sensie średnim silnik ulegnie poważnej awarii?
Jakieś konkrety?

PS Część z Nas sugeruje się kolorem oleju czy nawet konsystencją. Należy więc zadać pytanie jaka jest zależność między kolorem, a żywotnością silnika i jaka jest zależność między konsystencją oleju, a żywotnością silnika.

Ostatnia edycja:
No to może inaczej, czemu olej jest ciemny?
Bo zawiera osady...
Czy osad jest substancją smarująca -pozwole sobie w to wątpić. I wiem że nie mam na to cyferek ale fizyka jest po mojej stronie.
A co do badań i cyferek niestety masz rację fajnie byłoby mieć nie mniej jednak ja do nich dostępu nie mam.

Wysłane z mojego Mi A2 Lite przy użyciu Tapatalka

ekspon - temat rzeka, bo nie ma konkretnych danych, a bez nich, to wątek może mieć kolejne 112 stron, bez rezultatu.

Powtórzę pytanie:
1) Jak będę zmieniał olej co 10kkm, to po jakim czasie w sensie średnim silnik ulegnie poważnej awarii?
2) Jak będę zmieniał olej co 30kkm, to po jakim czasie w sensie średnim silnik ulegnie poważnej awarii?
Jakieś konkrety?

PS Część z Nas sugeruje się kolorem oleju czy nawet konsystencją. Należy więc zadać pytanie jaka jest zależność między kolorem, a żywotnością silnika i jaka jest zależność między konsystencją oleju, a żywotnością silnika.

W silnikach TwinSpark 16v , nie zależnie od pojemności , występował problem zacierających się/obracających panewek. Silniki potrafiły wysypać się w okolicy 100 kkm, przy czym dość znacznie brały olej. Głównie te serwisowane co 20 kkm, i na Selenii. W czasie kiedy 156 weszła do produkcji pracowałem w ASO, więc wiem o czym piszę, i mowa tutaj o samochodach znanych od nowości. Przy serwisie co max. 15 kkm i zalewaniu oleju Mobil1 5w50 problem praktycznie nie występował, i sam mam przykłady na przebiegi rzędu 300 - 400 kkm bez zaglądania do silnika.
O dzisiejszych silnikach nie chce mi się nawet pisać.
Dlaczego jeden MA nie bierze od wymiany do wymiany ani grama, a inne biorą, i to po niewielkich przebiegach ???
Dlaczego jedne turbosprężarki wytrzymują 200 kkm, a miałem przypadek 2 regeneracji już przy 83 kkm ???
Interwały serwisowe to podstawa, i nic tego nie zmieni. Po ponad 20 kkm w silniku nie ma już oleju, a tylko pływający syf, który dawno stracił już swoje właściwości, a popioły oddzielają się i zatykają, zalepiają ścianki, przewody, magistrale olejowe.
Wiem, że rzadko szary użytkownik ma okazje to widzieć ,ale ja to widzę na co dzień, i naprawdę wiem o czym piszę.

Ostatnia edycja:
Na temat olejów mogą najlepiej wypowiadać się mechanicy prowadzący warsztaty naprawy silników.
Rozbierają silnik i mogą ocenić na podstawie zużycia i zabrudzenia oraz danych od klienta jaki olej używał oraz jak często wymieniał czy dany olej
spełnia swoje zadanie czy też powoduje przyśpieszone zużycie .
I to na podstawie większej grupy.
Są oczywiście niewiadome czy stosowano olej oryginał a może podróbkę,i trudno zweryfikować styl jazdy nie zawsze delikatne traktowanie służy silnikowi.
Ważną sprawą jest też jakość paliwa na jakiej stacji tankujemy.
Decydującą sprawą jest też cena /jakość ,nie zawsze lejemy najlepszy olej bo jego cena jest nie uzasadniona ekonomicznie.
Jest tak dużo niewiadomych że trudno jednoznacznie się wypowiadać.
Jednak na podstawie wypowiedzi mechaników oraz testerów oleju można przyjąć że wymiana oleju co rok lub 15 tys nie zaszkodzi silnikowi.
Nie zrujnuje też budżetu a przecież stosujemy płukanki oraz dodatki zmniejszające tarcie które zwiększają koszt .
Można dobrać tak olej i dodatki żeby cena była niższa niż wymiana oleju w ASO.
Jest jeszcze sprawa ludzi którzy wymieniają samochody co 3-5 lat i ci w ogóle niemartwą się co leje O.
Samochód na gwarancji i niech martwi się gwarant lub przyszły klient.
Jeśli jednak chcemy dbać o swój samochód to stosujmy się do opinii praktyków i znawców oleju,może wydamy trochę więcej na olej i dodatki
a będziemy mieli w nienagannej czystości silnik mniej podatny na usterki.

Zapomniałem napisać że mam giuliette z 2016 gdzie ASO na pierwszym przeglądzie zalało olej 5W40 chociaż wiedzą że dla tego rocznika producent zaleca 0W30.
Na moje pytanie w tej sprawie stwierdzili że oni tylko taki leją znany serwis z Warszawy, pytanie czy słusznie i co na to centrala w Bielsku.
Między innymi dlatego nie przedłużyłem gwaranci ,przecież nie będę się boksował się z serwiswm.
Zaufałem praktyką oraz własnym obserwacją samochodów które używam ze stajni Fiata.
I wymieniam olej co rok lub 15tys lub mniej.
Jak na razie silnikom to nie zaszkodziło dodam że cena seleni to było 70zł za litr po 20% zniszczę.
W 1,9 JTD Fiat bravo 2 używam Shella 5W40 a fiacie linei 1,4 T-jet Mobil1 ESP 0W40 oraz Giulecie 1,4 MA 150KM obydwa zagazowane.
Wiem oba oleje to nie pełne syntetyki ale silniki są bez osadów z przebiegiem 80-100tys.

Swój nowy nabytek (Giulietta 1.4 T-Jet) zalałem płukanką Liqui Moly, po czym dostała do smarowania Amsoil 5W40 European Car Formula Full Saps (EFM). Poprzednie auto też jeździło na Amsoilu, więc kontynuuję z nim przygodę.

Powtórzę pytanie:
Jakieś konkrety?

Spróbuję Ci chociaż częściowo odpowiedzieć. Mój Seicento przebieg 252 k km, olej wymieniany co 15 k km, silnik bez awarii. Służbowa Skoda Octavia 1.9 TDI żony, przebieg 380 k km, silnik bez awarii, druga służbowa taka sama, przebieg 260 kkm, silnik bez awarii. Interwaly wymiany oleju 15 k km.

- - - Updated - - -

Powtórzę pytanie:
Jakieś konkrety?

Spróbuję Ci chociaż częściowo odpowiedzieć. Mój Seicento przebieg 252 k km, olej wymieniany co 15 k km, silnik bez awarii. Służbowa Skoda Octavia 1.9 TDI żony, przebieg 380 k km, silnik bez awarii, druga służbowa taka sama, przebieg 260 kkm, silnik bez awarii. Interwaly wymiany oleju 15 k km.

1.6jtdm dpf off :)
Do tej pory lany był odpowiedni do dpf - niskopopiołowy - millers5w30
Wczesniej miałem 159 ( dpf off) i lalem shell helix ultra diesel 5w40
Teraz przy wymianie myslalem ze juz mozna lac oleje niekoniecznie z c2.

1.6jtdm dpf off :)
Do tej pory lany był odpowiedni do dpf - niskopopiołowy - millers5w30
Wczesniej miałem 159 ( dpf off) i lalem shell helix ultra diesel 5w40
Teraz przy wymianie myslalem ze juz mozna lac oleje niekoniecznie z c2.

Ja zalał bym jakiś dobry 0w40, ponieważ te oleje najlepiej spisują się w tych silnikach.

Norma C2 jest wymaga ze względu na DPF więc jeśli ktoś go nie ma to go nie obowiązuje :-)
Ja w 156 2.4 20V leję 0W40 Mobila od trzech lat i przy nim zostanę.

Pozdr.

Czy ktoś z Was może coś polecić 0w30(oprócz selenii) co będzie dobrze działało z multiair. Jeziorem teraz na 5w40 specola+archoil ale na zimę chce coś rzadkiego do MA... Czy nie kombinować i lac jak zaleca producent?
Mam przedlifta z 11r.

Czy ktoś z Was może coś polecić 0w30(oprócz selenii) co będzie dobrze działało z multiair. Jeziorem teraz na 5w40 specola+archoil ale na zimę chce coś rzadkiego do MA... Czy nie kombinować i lac jak zaleca producent?
Mam przedlifta z 11r.

Penrite Enviro+ C2 0w30 , sprawdza się doskonale w tych silnikach.

[MENTION=192]Pablo.[/MENTION] cenowo widzę półka millersa. Patrzę ale nie widzę czy ten penrite spełnia normę fiata do naszych silników?
A coś nieco tańszego dobrego czy raczej to dolna dobra półka cenowa?

[MENTION=192]Pablo.[/MENTION] cenowo widzę półka millersa. Patrzę ale nie widzę czy ten penrite spełnia normę fiata do naszych silników?
A coś nieco tańszego dobrego czy raczej to dolna dobra półka cenowa?

Tańszy będzie Shell HELIX ULTRA ECT C2/C3 4L - w cenie 120 pln

PENRITE Normy producentów:
Fiat 9.55535-DS1/GS1
FORD M2C950-A
IVECO 18-1811 CLASSE SC1 LV
PSA B71 2312
Peugeot PSA B71 2290
STJLR.51.5122 (Suitable for Use) STJLR.03.5007
Volvo VVC RBS0-2AE
VW 506.01

Penrite jest tańszy od Millersa, ja mam aktualnie przesyłkę w cenie Penrite.

Dzięki za podpowiedzi a bardziej lać Shella czy selenie digiteka?
Albo może masz opinie dot specol 0w30(nie spełnia normy Fiata ani C3/C2?)
Z 5w40 mam pozytywne wrażenia auto nie pali oleju pracuje normalnie no i lepszy olej nie selenia 5w40[emoji6]

Ostatnia edycja:
Dzięki za podpowiedzi a bardziej lać Shella czy selenie digiteka?
Albo może masz opinie dot specol 0w30(nie spełnia normy Fiata ani C3/C2?)
Z 5w40 mam pozytywne wrażenia auto nie pali oleju pracuje normalnie no i lepszy olej nie selenia 5w40[emoji6]

Zdecydowanie Shell, Specola nie stosuję niestety do takich silników.

Amortyzatory
Powrót