• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Giulietta - Jaki olej?

i drugie pytanie - silnik 2011 ma jeździć na 5W40 Selenia Star PE czy w końcu 0W30 Selenia Digitek? eksperymentowałem już z Valvoline i na 5W40 Star PE kultura pracy jednak o niebo lepsza więc do niej wróciłem

Kilka postów wyżej masz oficjalnie stanowisko FAP.

Silniki MA:
Euro5 - 5W40 Star PE, Acea C3
Euro6 - 0W30 DigiTek, Acea C2

Możesz zrobić przed wymiana plukanke a po wymianie komp i kalibracja (!)

Było już w wątku pisane, że żaden serwis nie robi kalibracji przy wymianie oleju. Co więcej pojawiła się informacja z angielskiego forum, że kalibracji wręcz nie powinno się robić.
Kalibracja miały miejsce jedynie w modułach Uniair stosowanych w pierwszych modelach Mito.

Mhm, no skoro to potwierdzone info... Podeślesz mi źródło albo info jak to sam odnajde? [emoji6]

Było walkowane w wątku o MA.

Nie mam MA, ale z tego co wiem to się nie robi żadnej kalibracji. Taka kalibracja była jakiś starszych układach, przed MultiAir, chyba sie nazywały UniAir czy TwinAir, a może oba, i stąd ludziom coś świta i generują błędne informacje odnośnie MA.

Więcej informacji w powyższym wątku.

co się w Julce robi przy zmianie oleju? oprócz zmiany filtra oleju (standard) i czyszczeniu jakiegoś filterka MultiAir (które to mój mechanik szacuje na godzinę roboty dodatkowej - prawda to?) ktoś pisał "zmien tez srube z filterkiem przed turbina" - można prosić o jakiś numer części do julki MA 170? czy są jeszcze jakieś inne detale do wymiany lub czyszczenia?

i drugie pytanie - silnik 2011 ma jeździć na 5W40 Selenia Star PE czy w końcu 0W30 Selenia Digitek? eksperymentowałem już z Valvoline i na 5W40 Star PE kultura pracy jednak o niebo lepsza więc do niej wróciłem

Zalej Millersem EE 5w40 i poczujesz różnicę.
Gdyby nie Selenia i syf, który po sobie zostawia, to nie było by problemów z MA.

Gdyby nie Selenia i syf, który po sobie zostawia, to nie było by problemów z MA.
Wyjątkowo ciekawe wnioski.

Na Millersach i innych jak rozumiem jeździcie po 30tkm między wymianami, a MA nie miało wad konstrukcyjnych, tylko olej szkodził?

Wyjątkowo ciekawe wnioski.

Na Millersach i innych jak rozumiem jeździcie po 30tkm między wymianami, a MA nie miało wad konstrukcyjnych, tylko olej szkodził?

To nie wnioski, tylko obserwacje.
Nikt przy zdrowych zmysłach nie jeździ na oleju po 30 kkm, i normalny serwis również to skraca o połowę.
W innym przypadku jest to świadome postarzanie produktu ;)
Oleje, które ja stosuję i polecam nie zostawiają osadów w silniku.

- - - Updated - - -

To nie wnioski, tylko obserwacje.
Nikt przy zdrowych zmysłach nie jeździ na oleju po 30 kkm, i normalny serwis również to skraca o połowę.
W innym przypadku jest to świadome postarzanie produktu ;)

Zatem obserwacje są bliższe rzeczywistości. :)
To interwał wymiany oleju co 30tkm, był głównym winowajcą czarnych skwarek, a nie olej sam w sobie.
Zresztą producent wycofał się z wymian co 30 na rzecz 15 tys.

Moja(krajowa) ma 123tkm nalatane, nigdy nie widziała innego oleju niż Selenia i problemu z czarnymi osadami nie ma. Tylko że olej był wymieniany zawsze co rok lub max 15km i zazwyczaj było to co rok.
Nie stosuję żadnych płukanek i co więcej nie zamierzam.

Pare osób kupiło auta zza Odry, które latały po autostradach 30tkm między wymianami i pochwaliło się widokiem spod pokrywy. Zapewne większość olejów zostawiłoby taki obraz po przebiegu w takich warunkach.

Jakieś konkretne dane co do wymiany oleju i interwału? Czy tylko teorie? I nie wiem dlaczego interwał wskazany przez PRODUCENTA miałby być interwałem nieprawidłowym, a wskazany przez Serwis prawidłowym. Ktoś coś rozjaśni?

Zobacz jak wygląda olej po 30k więcej wyjaśniać nie trzeba. U mnie jak kupiłem (wymieniany co 30) wyglądał jak w moim dieslu po 10k. A mając MA trzeba dbać o olej.

Wysłane z mojego Mi A2 Lite przy użyciu Tapatalka

Jakieś konkretne dane co do wymiany oleju i interwału? Czy tylko teorie? I nie wiem dlaczego interwał wskazany przez PRODUCENTA miałby być interwałem nieprawidłowym, a wskazany przez Serwis prawidłowym. Ktoś coś rozjaśni?

Nie istnieje na świecie olej, który utrzyma swoje parametry w takim silniku przez tak długi okres .

Dzięki za odpowiedzi i ja się zgadzam z tym, że olej nie trzyma parametrów i, że co 30kkm to "trochę dużo", ale pytanie jest następujące:
1) Jak będę zmieniał olej co 10kkm, to po jakim czasie w sensie średnim silnik ulegnie poważnej awarii?
2) Jak będę zmieniał olej co 30kkm, to po jakim czasie w sensie średnim silnik ulegnie poważnej awarii?

Jeżeli ktoś poda konkretne dane, to świetnie, bo wnosi to konkretne informacje do dyskusji.

Ostatnia edycja:
Dzięki za odpowiedzi i ja się zgadzam z tym, że olej nie trzyma parametrów i, że co 30kkm to "trochę dużo", ale pytanie jest następujące:
1) Jak będę zmieniał olej co 10kkm, to po jakim czasie w sensie średnim silnik ulegnie poważnej awarii?
2) Jak będę zmieniał olej co 30kkm, to po jakim czasie w sensie średnim silnik ulegnie poważnej awarii?

Jeżeli ktoś poda konkretne dane, to świetnie, bo wnosi to konkretne informacje do dyskusji.

Przy wymianach oleju co 30 kkm robiłem już remont silnika po 132 kkm. Co prawda był to JTDm, ale masz już jakiś obraz sytuacji jak to wygląda w praktyce.

Rozumiem - jako praktyczne przykłady przytoczę 3:
w Rodzinie mamy Pandę (wymiana co jakieś 40kkm, a tak to dolewki) - jakieś 220kkm bez awarii.
Mój Lancer - wymiana co 20kkm - przebieg w LPG 170kkm.
Moja Alfa Giulietta co 20/30kkm - przebieg 202kkm (ostatnie 50kkm) w LPG.
Wszystkie bez żadnej awarii.

Poza tym tak możemy pewnie dyskutować bez końca.
Myślę, że naprawdę pomocne byłyby jakieś dane statystyczne, lub dane.. z konkretnych badań. Może mi się wydaje, ale reszta to niestety (bo też chciałbym znać prostą odpowiedź - co ile wymieniać olej), to mgliste teorie bez poparcia w praktyce.

to mgliste teorie bez poparcia w praktyce.

Dla mnie możesz sobie żyć w swoim mglistym świecie, tylko jeśli jesteś tak pewny swego, to podaj mi kontakt do siebie, a ja będę dawał go klientom, którzy mają problemy z silnikami przez kiepski olej, i będziesz im to tłumaczył.
W necie każdy może być mocny w teoretyzowaniu, tylko niestety rzeczywistość weryfikuje takie mądrości.
Nie masz awarii, brawo, ciesz się tym, tylko przestań już tłumaczyć innym, żeby awariom nie starali się zapobiegać.

Witam,

temat rzeka z tym olejem :-)

wymieniłem Brere 2.4 disel na Guliette QV 2015-chce zabrać się za oleje i filtry i czy ktoś z użytkowników silnika 1,75 z qv-ki używa takiej kombinacji jak Motul 5w40 x clean +dodatek ARCHOIL AR 9100? Czy w jakiś sposób zaważacie dodatek tego Archoila? Czy jakieś inne propozycje co do oleju?

do Brery wlewałem millersoil.

pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót