• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Giulietta - Jaki olej?

No to zagadka - Giulietta TB 120 2017 rok - 80% czasu to autostrady - przebieg 40 tkm - lane Selenia Star PE 5W40- wymiany po 7 tkm 15 tkm 29 tkm i 40 tkm - co wlać po 45 tkm? Auto na gwarancji.

Bez różnicy (każdy olej z co najmniej tej półki cenowej) byle nie PE Star ;) Motul, penrite, Millers, liqui moly, czy choćby specol+archoli ;)

najlepiej płukankę i olej który nie zasyfiać Ci będzie silnika:)
ta wymiana będzie też jeszcze podczas gwarancji czy już kończysz? pytam pod kątem płukanki - żeby oni tego nie robili bo nie wiesz czy zrobią jak należy, czy zleją zaraz. jak masz czas to moze wlać tą długodystansową z Archoila(nie pamiętam numeru), tylko w zimie to ona średnio zadziała, zawsze jednak coś.
Olej potem może Motul, jak chcesz poszaleć to Penrite Enviro+, a wystarczy Specol Premium (ja go teraz wleję u siebie, wcześniej był Motul od drugiej zmiany przy 12tyś). Wszystkie 5W40 C3 oczywiście. Ja zawsze dolewam Archoil A9100/9200, teraz wejdzie 9200v2 samo.

no to teraz kolejna rzecz- konkret co zalać- wymiany co 15 tkm - cena oleum nie ma znaczenia ma być coś takiego aby w razie czego nie czepiło sie ASO- auto ma jeszcze ponad 20 miesiecy gwarancji.

Ja zapytam o tzw płukankę. Ponieważ jestem laikiem proszę wybaczyć pytanie. Silnik w mojej Julce to JTDm2 170 KM. Przebieg ok 170 tyś. Pierwsze trzy wymiany zgodnie z interwałem książkowym co 30 tyś. Ja wymieniam co 15 tyś olej Motul X-clean 5w-30 C2/C3.
Zbliża się kolejna wymiana i czy warto zastosować jakiś dodatkowy środek płuczący, jeśli już to jaki i czy ASO zajmuje się takimi sprawami?
Pozdrawiam

Z tego co ludzie pisali na forum to ASO nie popiera i nie bawi się w takie rzeczy ale własnego doświadczenia nie posiadam. Ja mam co prawda benzynę i płucze więc sądzę że w dieslu tym bardziej może to być na plus niż na minus (ale niech wypowiedzą się może ludzie bardziej doświadczeni) ;)

Zawsze warto stosować plukanki. Ja polecam Archoil AR2820 bo chyba jako jedyna na rynku wykazuje TBN...

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

A może ktoś by opisał procedurę przeprowadzenia takiej płukanki, jeśli to ma znaczenie to dla benzyny i diesla. Bo owszem są jakieś instrukcje, ale jeśli tylko grzeją olej przez godzinę inni jeżdżą na takim środku ok 1 tyś i wtedy dopiero wymieniają. Jak to zrobić poprawnie i skutecznie.
Pozdrawiam

Jak już jesteśmy przy temacie płukanek, czy ktoś z Was miał styczność z BG109? Jakieś opinie na jej temat? Ciężko cokolwiek w sieci znaleźć.

Taka nowość wśród plukanek. W 2018 byla modyfikacja formuły produktu i zawiera teraz dodatkowo bezpopiolowy TBN booster także antykorozyjny co odróżnia go od innych.
TBN powinien być na poziomie 7-8.

Jak już jesteśmy przy temacie płukanek, czy ktoś z Was miał styczność z BG109? Jakieś opinie na jej temat? Ciężko cokolwiek w sieci znaleźć.
Kiedyś to była jedna z mocniejszych płukanek na rynku. Dobry produkt ale zawiera szkodliwe rozpuszczalniki i alkohol niestety.

A może ktoś by opisał procedurę przeprowadzenia takiej płukanki, jeśli to ma znaczenie to dla benzyny i diesla. Bo owszem są jakieś instrukcje, ale jeśli tylko grzeją olej przez godzinę inni jeżdżą na takim środku ok 1 tyś i wtedy dopiero wymieniają. Jak to zrobić poprawnie i skutecznie.
Pozdrawiam
AR2300 to jedyna estrowa, na której można jeździć dłużej czyli 500-20 tys km max rok.
Wszystkie pozostałe na ogół dodajemy do rozgrzanego oleju na 10-60min na wolnych obrotach a potem natychmiast spuszczamy olej. Czasami można podwyższyć obroty do 1200-1500 na pół minuty kilka razy dla lepszego płukania. Nie ma różnicy benzyna czy diesel.

Czyli podsumowując kolega poleca
Archoil AR2820 przy którym procedura płukania to ok godzinna praca silnika lub AR 2300 na którym to można jeździć nawet rok płukając silnik. Tak już na koniec, przy przebiegu 170 tyś i motorze 2.0 JTDm2 jeśli można by się pokusić o jakieś wskazania, to co wybrać?
Dziękuję i pozdrawiam.

Ta godzina to max. Jeśli nie ma potrzeby mycia wielkiego brudu to na ogół 10-15min wystarcza na dobre spuszczenie starego oleju.

Jeśli brud jest wielki to najlepiej użyć obu, najpierw 2820 do 60min na gorąco a potem nowy olej z 2300 aż do kolejnej wymiany lub krócej jeśli można sobie pozwolić na dodatkową wymianę oleju i filtra. Jeśli brakuje budżetu na dodatkową wymianę oleju to przynajmniej filtr oleju bym wymienił w połowie cyklu.

a skąd pomysł na 5W50? Jeśli już to niektórzy zmieniają na 0W30 (szczególnie na zimę) czyli taki na jaki AR zmieniła rekomendację w bardzo przecież podobnym silniku 1.4MA (praktycznie oprócz turbo i braku MA to to samo co TB).

Motul 5W40C3 z zapasem wystarcza na wymagania podkręconej 1.4TB, sam na takim jeżdżę w Giulietcie od kilku lat w podkręconej 1.4TB.

a skąd pomysł na 5W50? Jeśli już to niektórzy zmieniają na 0W30 (szczególnie na zimę) czyli taki na jaki AR zmieniła rekomendację w bardzo przecież podobnym silniku 1.4MA (praktycznie oprócz turbo i braku MA to to samo co TB).

Motul 5W40C3 z zapasem wystarcza na wymagania podkręconej 1.4TB, sam na takim jeżdżę w Giulietcie od kilku lat w podkręconej 1.4TB.
Epsonix z ciekawości na ile podkręciłeś swoją bo ja planuję za pół roku po gwarancji coś dołożyć i myślałem o 145-150KM. Nie masz problemu z osprzętem od tego czasu, turbo, sprzęgło?

Wysłane z mojego SM-T813 przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót