Zdecydowanie Shell, Specola nie stosuję niestety do takich silników.
Czyli Shell z specyfikacją C3/C2 5W30 lub 0W30.
Shell 5W40 nie ma C3 to raczej już nie.
Ostatnia edycja:
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Hej Alfaholicy!
Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.
Zachęcamy do:
Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.
Zdecydowanie Shell, Specola nie stosuję niestety do takich silników.
Też mnie interesuje czy żaden specol i zmieniła się wiedza na ich temat czy po prostu nie 0w30?
Czyli Shell z specyfikacją C3/C2 5W30 lub 0W30.
Shell 5W40 nie ma C3 to raczej już nie.
Shell, który podałem spełnia normy FIATa, a takie było pytanie.
Aktualnie mam Julkę z zasyfionym tak silnikiem, że padła turbosprężarka, oczywiście serwisowana w ASO.
ostatnie pytanie Shella 0w30 dokarmić jakimś jakimś ar9xxx? Czy dać mu spokój i tylko płukanka przed?
To i ja spytam:
1.6jtdm giulietta bez ekologii Shell Helix Ultra 0w40 bedzie dobrym wyborem?
- - - Updated - - -
To i ja spytam:
1.6jtdm giulietta bez ekologii Shell Helix Ultra 0w40 bedzie dobrym wyborem?
no a co ma ubywać? silnik 1.4TB jest raczej pancerny pojedzie na czymkolwiek co reprezentuje jakiśtam poziom minimum. Nie wiem czy jest sens płacić za oleje drogie, bo to nie jest wrażliwy silnik, do tego przy drogich ryzykujemy podróbki.Ja do 1.4 TB wlałem Amsoil European Car Formula 5W40 Full Saps. Zrobiłem od wymiany 5tyś.km - nie ubywa, jeździ![]()
Ja od dwóch wymian leję taki zestaw:
Pokaż załącznik 253309Pokaż załącznik 253310
co druga wymiana płukanka przed spuszczeniem oleju. Oleju nie ubywa a silnik pracuje poprawnie oraz
jest czysty wewnątrz:
Pokaż załącznik 253311Pokaż załącznik 253312Pokaż załącznik 253313
Najważniejsza zasada, moim zdaniem to terminowa wymiana co roku lub 10-15 tys. km. i będzie hulać![]()
Baardzo dobry zestaw, wręcz wzorcowy.
Ja do nowszych, jak również o znanym mi stanie silnika zalewam Penrite Enviro+ C2 0w30, i jest jeszcze lepiej.
Pablo,
Zastanawiałem się nad Ravenolem 5w40 ale kontynuuję Enviro.
BTW co sądzisz o Ravenolu do skrzyni biegów? 75w90?
W poprzedniej 159 wymianialem w automacie na olej tej firmy, oczywiście do automatu,
i było bardzo OK.