[Giulietta] Giulietta - Jaki olej?

Ile już jest na ten temat napisanych elaboratow ktoś zajmował się badaniem olejów może trzeba założyć post z wynikami i tam się odnosić zamiast klepac wszystko co tydzień od nowa (rozumiem że ciężko tu coś odnaleźć w 1100postach)

/.../ ktoś zajmował się badaniem olejów może trzeba założyć post z wynikami i tam się odnosić zamiast klepac wszystko co tydzień od nowa /.../

Żaden temat nie może rywalizować z tematem "jaki olej?" :) Po sobie wiem, że trochę to przechodzi z wiekiem...
Testów olejowych w necie nie uświadczy. Nie wiedzieć czemu ale producenci nie chcą się porównywać.
Pamiętam, że widziałem z 10 lat temu na necie test "dwóch kulek" w którym zwyciężyły bezapelacyjnie oleje z USA (Top1, Royal Purple , Red Line) a z europejskich najlepszy okazał się Fuchs i był lepszy od Motula. Nie wiem jednak jakie lepkości porównywano.
Tyle, że to jedna z możliwych kategorii. W kategorii np. czystości silnika kolejność mogłaby być już inna.
W Niemczech na przykład to Liqui Moly zbiera laury a nie Fuchs i pewnie też z czegoś to wynika.
Odkąd Petronas przejął FL nie mam zaufania do Selenii. Stosowałem z ciekawości Petronasa kiedy wchodził do nas na rynek a ich 10W60 Racing kosztował 20zł/litr. Moja V-ka żadnego innego oleju nie pochłaniała w takich ilościach jak tego Petronasa, dodatkowo zostawiał biały szlam pod korkiem oleju.
Teraz FL korzysta z baz Petronasa. Po powrocie na Shell Helix 10W60 te problemy ustąpiły.
Tak samo nie mam najlepszego zdania o Total 10W50 - Za dużo go ubywa.
Jeśli włoski olej to Agip (teraz ENI), który był olejem Alfa Romeo zanim Fiat jej nie przejął.
Gdybym lał oleje 5W30/40 lub 0W30/40 rozważył bym też Petrocanadę, kiedyś zalałem (przyznaję - nie do alfy) i byłem zdziwiony jak wyciszył się silnik i nabrał ogłady.
No ale olej to temat rzeka... :)

Pozdr.

Ja właśnie zastanawiam się czy przy wymianie nie przejść na Shell Helix 5W40.
Jeździłem na nim w Stilo i moim zdanie było ok lepiej niż np. na elfie.

Ja jeszcze na najtańszym 5w40 specolu z archoilem I mam wrażenie że jest ok :)

Też mam pozytywny odbiór tego oleju, spełnia normy FCA, nawet z archoilem jest tańszy niż np motul którym tu się wszyscy zachwycają więc wybór jest prosty

Też mam pozytywny odbiór tego oleju, spełnia normy FCA, nawet z archoilem jest tańszy niż np motul którym tu się wszyscy zachwycają więc wybór jest prosty
specol ale ten z linii premium - po wielu rek9mendacjach do tbi wlalem wlasnie taki 5w40c3 i do tego archoil ar9200v2.

Dzięki, napisalem do Fiata. Nie daje mi to spokoju, że jeden serwis leje Digteka a inny P. E.
Zdraznilo mnie to, bo od wymiany mam codziennie rano na zimnym silniku delirke i P1063, jak się rozgrzeje do 90 po kolejnym odpaleniu jest git.
P1063 pojawił mi się już parę razy, MA nie wymieniany od nowości, ale wiecie jak to jest, zazwyczaj ma się nadzieję, że trzeba będzie zrobić, ale poźniej. :)

Dokładnie to przerabialem w styczniu tego roku... Ale nie zapeszam :)
Dzięki, napisalem do Fiata. Nie daje mi to spokoju, że jeden serwis leje Digteka a inny P. E.
Zdraznilo mnie to, bo od wymiany mam codziennie rano na zimnym silniku delirke i P1063, jak się rozgrzeje do 90 po kolejnym odpaleniu jest git.
P1063 pojawił mi się już parę razy, MA nie wymieniany od nowości, ale wiecie jak to jest, zazwyczaj ma się nadzieję, że trzeba będzie zrobić, ale poźniej. :)

Jak będziesz miał wyrzucić swój stary daj znać albo zaraz się odezwę w pryw.

w ramach testowania to zapodałem teraz amsoila 5w40 mid saps c3 do tego dorzucę archoila 9100. Dlaczego taki a nie inny. Ponieważ tego jeszcze nigdy nie zalewałem :cool:za rok kolejna wymiana to pomyślę co zalać :P

Oficjalne stanowisko od AR customer care. Silniki 1.4 MA Euro5 5W40 Pure Energy, od 2013 Euro6 0W30 Digitek.

Poniżej tabela.
228.jpg

no a czego się spodziewałeś - tak było oficjalnie przyjęte to tak dalej rekomendują. zarówno 0W30 jak i 5W40 są OK dla tego silnika. chcesz to lej 5W40 byle nie Selenię Star PE

Koledzy przypomnijcie, bo mi uleciało, kto z forumowiczów sprzedaje oleje do Julek? Będę niedługo zmieniał w swojej.

tomek_evo i pablo

co się w Julce robi przy zmianie oleju? oprócz zmiany filtra oleju (standard) i czyszczeniu jakiegoś filterka MultiAir (które to mój mechanik szacuje na godzinę roboty dodatkowej - prawda to?) ktoś pisał "zmien tez srube z filterkiem przed turbina" - można prosić o jakiś numer części do julki MA 170? czy są jeszcze jakieś inne detale do wymiany lub czyszczenia?

i drugie pytanie - silnik 2011 ma jeździć na 5W40 Selenia Star PE czy w końcu 0W30 Selenia Digitek? eksperymentowałem już z Valvoline i na 5W40 Star PE kultura pracy jednak o niebo lepsza więc do niej wróciłem

Ta sruba to może 5 minut jeśli nie jest zapieczona na telefonie nie ma jak ale kudos nawet wystawiał schemat z eper.

Ja selenii nie wlewa do siebie więc tu Ci nie pomogę też mam z 11 roku MA TB i leje 5w40 specola z archolem.

Możesz zrobić przed wymiana plukanke a po wymianie komp i kalibracja (!)

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót