• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Giulietta - Jaki olej?

w mojej 159tbi mechanik sie mocno nagimnastykowal i nakombinowal z doborem odpowiednich kluczy ale jakos wymienil ten waz bez zrzucania turbiny (wymienialem na w pelni izolowany taki jak w giuliettach qv po lifcie dawali). powiedzial mi jednak ze to zaprojektowali tak ze fajnie sie montuje w fabryce, ale wymienic to juz klopot. po tym co piszecie to pewnie w 1.4 sprawa wyglada na podobnie upierdliwa ale do zrobienia.

czy w 1.4. (szczegolnie z pierwszych rocznikow) ten waz jest w pelni izolowany czy czesciowo, i czy byly jakies poprawione wersje jak dla 1.75tbi?

Aj, niejasno napisałem. Mówiłem tylko o śrubie z sitkiem.

Sam nie wiem jaki mam wąż. Takie gumowo-metalowy z tego co pamiętam...

srube z sitkiem mialem wymieniana profilaktycznie przy drugiej wymianie oleju (po seleniach z ASO), mechanik nic sie nie skarzyl, wiec chyba latwo poszlo. tyle ze to silnik 1.4TB, nie wiem czy w 1.4MA cos jest inaczej z dostepem.

Z tego co wiem to i w ma i w Tb jest tak samo :) śrubę sir łatwo wyjmuje a rurkę... Nie wiem jaka więc pewnie o niej mowa i ja wyjąć ciężko :)

Ojj śrubę z sitkiem się wymienia w 3 minuty .Dostęp od góry jest super a wymiana bajecznie prosta. Chodziło o wymianę węża . Nie pamiętam w czym dokładnie był problem ale było coś ciężko z dostępem (chyba bardziej chodziło o dolna śrubę) i w aso mech mówił że trzeba turbo zrzucać . Jak mówicie że się da to może przy okazji wrócę do tematu wymiany tego przewodu jak będzie auto na podnośniku

czesciowo sam odpowiem sobie na pytanie odnosnie weza zasilania turbiny olejem do 1.4TB i 1.4MA. looknalem do ePera, obie wersje maja inne weze nie bylo zmian w latach 2010 do 2016. jakby komus sie uszkodzil to podaje numer czesci 55215001 za 65EUR dla 1.4TB a 55215972 dla 1.4MA 170koni i ten jest drozszy kosztuje 126EUR wg ePera. oba nie zawieraja w zestawie sruby-filterka.
Po drugim lifcie (2016+) jest juz inny waz, ale pewnie niekompatybilny.
W 1.4 turbiny raczej nie padaja, a ze tez nie bylo zmian to chyba nie ma problemu, niezaleznie czy waz jest izolowany czy nie, nie to co w TBi gdzie turbiny padaja i nieizolowany waz lecacy nad kolektorem wydechowym (ktory po paru mocnych przyspieszeniach jest rozgrzany do czerwonosci) nie pomaga utrzymywac oleju w dobrej kondycji.

W 1.4 turbiny raczej nie padaja, a ze tez nie bylo zmian to chyba nie ma problemu, niezaleznie czy waz jest izolowany czy nie, nie to co w TBi gdzie turbiny padaja i nieizolowany waz lecacy nad kolektorem wydechowym (ktory po paru mocnych przyspieszeniach jest rozgrzany do czerwonosci) nie pomaga utrzymywac oleju w dobrej kondycji.

Mogę prosić o numer katalogowy tego węża po zmianach ? Będzie pasował p&p do QV z 2012 ?

widzialem qv z 2010r i miala zalozony pozmianowy waz.sprawdz u siebie najpierw bo czasem uzytkownicy wymieniali moze im aso sugerowaly?
tu masz pist z informacjami i linkami do innego watku na ao z fotkami:
http://www.forum.alfaholicy.org/159...czy_palwo_oleju_-post2036063.html#post2036063

Ok, dzięki poczytam. Moje jest bezpośrednio z ASO (deale był właścicielem) nie sądzę, aby byli na tyle nadgorliwi i sami wymienili...zobaczę do auta i poczytam wskazany temat.

A wymiana tej śruby w silniku bez turbo też jest tak prosta?
generalnie jej się nie wymienia tylko czyści. Choć nie wiem jak z trwałością siatki która swojego czasu została zastąpiona nylonową. Początkowo siatka była metalowa
i jeśli ktoś taką posiada to nie wymieniać tylko czyścić i nie pozbywać się bo już takiej nie kupicie. Dostęp w alfie jest dobry , wystarczy osłonę rozrządu zrzucić

nie wiedzialem o istnieniu kokejnej sruby z filtrem. masz fotke ktora to?

ale to jest filtr modułu MA :). Zdjęcia są w temacie dot. czyszczenia MA w przyklejonych

aha, mnie to nie dotyczy w 1.4tb

Jak to w końcu jest z rekomendowanym olejem do MA? Rocznik 2011.
Od kilku lat miałem zalewaną Selelnie Digitek 0W30, na ostatnim przeglądzie przy 120kkm wymieniono na P.E. 5W40. Gdy zapytałem dlaczego inny olej niż był do tej pory? Odpowiedziano mi, że taka jest rekomendacja producenta dla auta o takim roczniku i przebiegu. W nowych instrukcjach od chyba 2014 roku jest jasno i wyraźnie napisane, że do MA jest Selenia Digitek 0W30.
Pracownik serwisu faktycznie pokazywał mi na ekranie komputera w jakimś programie serwisowym, że na liście czynności serwisowych dla mojego VIN jest właśnie PE 5W40.

Czy mogę zwrócić się jakimś oficjalnym kanałem do producenta o potwierdzenie tego faktu?

No to szkoda, bo zalali Ci gorszym olejem, więcej syfu z niego zostaje i ma gorsze dodatki.

Formalnie tak - mniej więcej od liftu na MY14 jest 0W30, przedtem obowiązuje Selenia P. E. 5W40. Możesz pisać do FCA Polska, ale raczej Ci potwierdzą, że "obowiązuje instrukcja", czyli u Ciebie 5W40. Ale na przyszłość każ tym łepkom w ASO zmieniać na 0W30 i będzie git. :)

tak digitek albo jak koniecznie chcesz 5w40 c3 to kup swoj dobry olej np penrire enviro+ 5w40c3 albo chociaz motul xclean 8100 5w40 c3. star pe to szmelc ktory w silniku zostawia syf

Amortyzatory
Powrót