• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Giulietta - Jaki olej?

Wlyszkow leje amsoila 0w30 jak i kilka innych osób i jest lepiej niż dobrze. Jak się boisz 0w30 to ams 0w40 signatures jest tak samo dobry ale trudniej dostępny. Ja bo ściągałem z Bochni bo akurat byłem przejazdem i mieli od ręki :P
Jak chodzi na Amsoil 0W40?

Na razie stanęło na specolu z ar 9100 to i tak lepsze niż selenia :) mam taki syf w silniku po niej aż pomarańczowo-Rudo:(

Jak chodzi na Amsoil 0W40?

ciszej niż na 0w20 i zdecydowanie ciszej na zimnym niż 5w40 full saps. Tyle że to było w starym aucie. W trasie nie testowałem na tej byłej 8 zaworowej pierdziawce więc się nie wypowiem. Julka na razie sobie płucze selenie i teraz będzie albo 5w40c3 od amsa albo od razu 0w40. Muszę jeszcze pomyśleć chwilę :P

ciszej niż na 0w20 i zdecydowanie ciszej na zimnym niż 5w40 full saps. Tyle że to było w starym aucie. W trasie nie testowałem na tej byłej 8 zaworowej pierdziawce więc się nie wypowiem. Julka na razie sobie płucze selenie i teraz będzie albo 5w40c3 od amsa albo od razu 0w40. Muszę jeszcze pomyśleć chwilę :P

Z ciekawości - czemu nie 0W30 tak jak zalecają do obecnej wersji Giulietty ? /abstrahując od marki oleju/

Z ciekawości - czemu nie 0W30 tak jak zalecają do obecnej wersji Giulietty ? /abstrahując od marki oleju/
do 1.4 turbo benzina i 120 kucy zawsze było 5w40 C3 niezależnie od rocznika. W MA było zamieszanie

Witam,
Wlasnie kupilem giulietta 1.4 ma 170 km.
Na budziku ma jakies 90 tysiecy . Wymieniam teraz olej bede plural I chcialem wlac shell helix ultra ect 0w30 plus ceramike
Wiem ze sa tutaj ludzie co
Maja duza wiedze a nie chce zepsuc silnika. Niestety wszyscy mechanicy na wyspach traktuja alfe jak wynalazlek .

jesli ktos bylby na tyle mily czy to dobry wybor :)

Witam, dziś chciałem zapytać dokładnie o ten sam olej co kolega powyżej, w zasadzie już go zamówiłem Shell Helix Ultra ECT C2/C3 0W30 (spełnia normy fiata wymienione w instrukcji odsługi) a produkowany jest w technologi gas to liquid co zapewnie dobrą czystość oleju. Nie ukrywam że cena także jest wyśmienita w porównaniu choćby selenii nie wspominając o millersie czy dedykowanym do multiar liqui moly...

Witam, dziś chciałem zapytać dokładnie o ten sam olej co kolega powyżej, w zasadzie już go zamówiłem Shell Helix Ultra ECT C2/C3 0W30 (spełnia normy fiata wymienione w instrukcji odsługi) a produkowany jest w technologi gas to liquid co zapewnie dobrą czystość oleju. Nie ukrywam że cena także jest wyśmienita w porównaniu choćby selenii nie wspominając o millersie czy dedykowanym do multiar liqui moly...
Choćby dla ceny warto sprawdzić.. [emoji6] chociaż GTL przy 0W średnio wypada na odparowaniu Noack 9,4% a nie mam pewności czy na Polskę na pewno czysty GTL idzie czy szeroka gama mieszanych olejów bazowych... Pakiet dodatków ten sam co w Specolu 5W30 C3 VW. [emoji6]

Dziękuję za szybką odpowiedz kolego :) przetestuję zatem shella. Moje auto ma przejechane 71 tyś. (selenia digitec 0W30) i pytanie kolejne czy warto czymś uszlachetnić tego shella, jeśli tak to jaki dodatek (chwalony amsoil 9100?) czy nie dolewać nic?
Pozdrawiam!

Dziękuję za szybką odpowiedz kolego :) przetestuję zatem shella. Moje auto ma przejechane 71 tyś. (selenia digitec 0W30) i pytanie kolejne czy warto czymś uszlachetnić tego shella, jeśli tak to jaki dodatek (chwalony amsoil 9100?) czy nie dolewać nic?
Pozdrawiam!
Najpierw zalej sam a potem ja bym do tego pakietu na bazie GIII dodał Archoil AR9400. [emoji6] Wcześniej płukanka wskazana np. AR2820. [emoji6]

Ja niestety zmienilem koncepcje wybieram jednak selenia pure energy 5w40
Ze wzgledow ze auto jest z 2010 . Do tego plukanie ar2830 jesli dobrze pamietam ninety,
Pozniej dodatek ar9100 ?????? e uk akurat nie ma duzych roznic cenowych wiec nie bede kombinowal. Ale czekam na wynik I pracy po tym shell ect

Ze wzgledow ze auto jest z 2010 . Do tego plukanie ar2830 jesli dobrze pamietam ninety,
Pozniej dodatek ar9100

Pozniej dodatek ar9100
no to robisz zly wybor oleju, patrz xhocby na ten post http://www.forum.alfaholicy.org/mit...iltru_modulu_ma_-post2072827.html#post2072827

Możesz lać digitek 0w30 c3 jeśli chcesz w aso i lać selenie lub poszukać wśród rekomendacji jakie przewijają się w obu watkach olejowych.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Amortyzatory
Powrót