Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Jak chcesz zobaczyć jak wygląda silnik po 100tys na selenii to wejdź w zrób to sam w mój wpis o wymianie multiair tam masz zdjęcia[emoji6]
Czasami odnosze wrazenie jak czytam posty ze ludzie mowiac " przetestuje ten olej "... nie maja pojecia o czym mowia... Bo chcąc sprawdzic. Czy jeden olej jest lepszy od drugiego powinni miec co najmniej dwie idebtyczne jednostki... Podobny styl jazdy... I mysle ze ze 200 -300 tys.km przejechane... Nastepnie rozebrac obie jednostki na czesci pierwsze i porownac gdzie nastapilo wieksze zużycie...
A tak wlewajmy olej jaki producent zaleca... Ewentualnie o zalecanej specyfikacji... I dbajmy o jego wymiane...
Pozdro wszystkich
nie tylko twoj, dla kolegi kupowalem fiata bravo 1.4 i kilka ogladnalem - auta z przebiegami ok 120-170tys wszystkie jezdzily na seleni star 5w40 i syf straszny bylo widac pod korkiem. bardzo krytycznie o tym oleju wypowiadal sie tez Cinek z Cinsofu (syf w silniku) a analizy tego okeju pokazuja ze ma marne bazy i przestarzale dodatki bez zadnych premium, a cena jakby to byl jakis premium olejOk moja wypowiedź była sugestywna ale napisałem tylko że mój tak wygląda po selenii [emoji12]
Witam,
Wlasnie kupilem giulietta 1.4 ma 170 km.
Na budziku ma jakies 90 tysiecy . Wymieniam teraz olej bede plural I chcialem wlac shell helix ultra ect 0w30 plus ceramike
Wiem ze sa tutaj ludzie co
Maja duza wiedze a nie chce zepsuc silnika. Niestety wszyscy mechanicy na wyspach traktuja alfe jak wynalazlek .
jesli ktos bylby na tyle mily czy to dobry wybor![]()
Hej, jak się ma ten 9400 do 9100 ? Nie jestem już na bieżąco ?Najpierw zalej sam a potem ja bym do tego pakietu na bazie GIII dodał Archoil AR9400. [emoji6] Wcześniej płukanka wskazana np. AR2820. [emoji6]
ja bym robil plukanke i wymienial olej albo na 0w30 (moze byc ta selenia digitek) albo jakis dobry 5w40.
przy kolejnych wymianach oleju dalej plukanki bo twoj silnik trzeba oczyscic. moze zastosiwalbym wtedy ta dlugodystansowa (nie pamietam symbolu archoila z ktorym jezdzi sie ze 3 tyskm przed wymiana oleju)
po plukaniu zmien tez srube z filterkiem przed turbina (pewnie jest zasyfiona a nie wiem czy jednorazowa płukanka ja da rade oczyscic)