[Giulia] Giulia - wymiana klocków hamulcowych

Witam, ktoś ostatnio wymieniał klocki przód -ceny trochę zwariowały oryginalne w ASO kosztują 1100 zł
Może mi ktoś polecić zamienniki 77369149?

Witaj
Wysłałem ci info na priv, to się odezwij.

Pozdr

Panowie,
mam Giulie od 3 dni i ponieważ stała dość długo w komisie chcę wymienić klocki i tarcze (bardzo skorodowane i wyrzeźbione), ale przyznam, że pomimo przeczytania wszystkich postów z 19 stron oraz przeglądnięcia Epera jestem skołowany. Mam wersję Base 2.0 Q4 280KM z USA.

nr katalogowe klocków
przód 77368695 - co to za cudo ???? i jakim numerem zastąpić ? bo w sklepach to jakieś egzotyki (dziś w ASO u Zasady 1200 zł i 4 dni czekania)
tył 77368716 - (raczej dość popularne)

nr tarcz
przód 50556528 - jaka średnica czy tak jak pisaliście Panowie, że jak z USA to będzie 330 mm ?
tył 50571045 - 320 mm ???

Najbardziej chodzi mi o te przednie klocki, sklepy pokazują różne ale nie wiem które mam kupić, jazda w 90 % po mieście i zdecydowanie spokojna.
Na pewno już któryś z Państwa przerabiał ten temat, uprzejmie proszę o pomoc.

przednie klocki poznasz łatwo róznice przy "uszach"
tarcze zmierz sobie średnicę czy obwód, co wolisz i będziesz wszystko wiedział co masz wiedzieć i ominiesz wszelkie błędy katalogów zamienników czy tego co sprzedawca napisze - wystarczy wtedy real foto albo pomiar jako upewnienie się po jakimś katalogu.

tarcze zmierz sobie średnicę czy obwód, co wolisz i będziesz wszystko wiedział co masz wiedzieć i ominiesz wszelkie błędy katalogów zamienników

Na USA szły tylko duże hamulce, czyli tarcze przód 330x28, tarcze tył 320x22. Z rozsądnych cenowo tarcz mogę polecić zamienniki ATE - pokryte na całej powierzchni i produkowane w Niemczech. Klocki najłatwiej szukać do Stelvio, w którym były tylko duże hamulce.

Panowie,
mam Giulie od 3 dni i ponieważ stała dość długo w komisie chcę wymienić klocki i tarcze (bardzo skorodowane i wyrzeźbione), ale przyznam, że pomimo przeczytania wszystkich postów z 19 stron oraz przeglądnięcia Epera jestem skołowany. Mam wersję Base 2.0 Q4 280KM z USA.

nr katalogowe klocków
przód 77368695 - co to za cudo ???? i jakim numerem zastąpić ? bo w sklepach to jakieś egzotyki (dziś w ASO u Zasady 1200 zł i 4 dni czekania)

nr tarcz
przód 50556528 - jaka średnica czy tak jak pisaliście Panowie, że jak z USA to będzie 330 mm ?

Najbardziej chodzi mi o te przednie klocki, sklepy pokazują różne ale nie wiem które mam kupić, jazda w 90 % po mieście i zdecydowanie spokojna.

Witaj
Wysłałem ci info na priv to się odezwij.

Pozr

Na USA szły tylko duże hamulce, czyli tarcze przód 330x28, tarcze tył 320x22. Z rozsądnych cenowo tarcz mogę polecić zamienniki ATE - pokryte na całej powierzchni i produkowane w Niemczech. Klocki najłatwiej szukać do Stelvio, w którym były tylko duże hamulce.
ATE też polecam jak ma być w przyzwoitej cenie i w miarę dobre: w Giulietcie żony założone 2 tyg temu przód tył klocki/tarcze, a w 159 lata temu też jeździłem i nie miałem powodów narzekać.

OEM dla Giulii (przynajmniej te duże) robił JURID, też nie narzekałem, ale po wizycie na torze (i ilościach dymu jakie generowały po każdym przejeździe) zmieniłem na EBC Yellowstuff - no ale to już taki kompromis - oferują wyższe temperatury i jeszcze homologację, do tego w miarę hamują nawet zimne ale ciut piszczą niestety. Gdybym po torze nie jeździł to pewnie Jurid bym brał (ewentualnie w wersji Mopar/OEM - kiedyś je kupiłem za mniej niż 500zł u dealera - przednie) - naprawdę byłem zadowolony z pierwszego fabrycznego (30k wytrzymał dynamicznej jazdy miejskiej) jak i drugiego kompletu.

Szanowni Panowie, bardzo dziękuję za odzew i informacje, jesteście niesamowici. :)

Potwierdzam ATE klocki i tarcze założone ponad rok temu do Giulietty. Zero problemów

Panowie,

nr katalogowe klocków

nr tarcz

AKTUALIZACJA
faktycznie tarcze 330mm i 320mm

aby ułatwić komuś szukanie zamiennika:
dla klocków przednich o nr katalogowym 77368695 - zamontowałem Brembo P23185
dla klocków tylnych o nr katalogowym 77368716 - zamontowałem Brembo P23180
zgodnie z wcześniejszymi informacjami są to klocki kierunkowe

Informacja dla "wymieniaczy"(bez obrazy, też sam wymieniam) klocków - procedura serwisowa 3310A60 -odłączyć instalację elektryczną samochodu.

Panowie, mam dylemat z wyborem tarcz hamulcowych, no i klocków do mojej Q4, 280KM. Auto prawie nie hamuje a to zły znak, zwłaszcza przy tej mocy.
Znalazłem brembo wentylowane PVT, czyli o 40% lepiej od normalnych. Czy ktoś może ma doświadczenie z tymi tarczami?
https://www.bremboparts.com/europe/...ulia-952-2-0-q4-952aca45-952aca25/000123388-1
a klocki:
https://www.bremboparts.com/europe/...ulia-952-2-0-q4-952aca45-952aca25/000123388-1

Patrzyłem też na stare dobre TRW, klocki i tarcze mają swoją renomę. Czy zatem kupić wszystko z brembo czy tradycyjnie, nie wydziwiać i kupić TRW?
Dzięki za rady

edit:
Po lekturze tych 19 stron nie wiem czy nadal chcę pozostać przy brembo...
Ale na 99 procent wiem, że mam 330 mm z przodu i 320 z tyłu
Ferodo, ATE, Brembo, TRW?

Czasem dostaje auto w palnik, na autostradzie, poza tym jazda miejska.

Ostatnia edycja:
Poprzedni właściciel założył w giulii komplet tarcz zimmerman coat z i do tego klocki ebc red stuff i hamuje to o wiele lepiej niż fabryka w stelvio. Jestem przed wymianą w stelvio i myślę założyc ten sam zestaw.

[MENTION=90522]giuliawest[/MENTION]. Byly 2 rodzaje zaciskow przednich, i chyba po 2 wielkosci tarcz, ale nie interedowalem sie co opricz zacisku trzeva zmienic- niektirzy robili retrofit tez wiec doczytaj szczegóły. Imho ori zestaw jest dobry, przynajmniej ten 330/320mm

Mam ori zestaw, ten mniejszy 300 mm. i uważam, że spokojnie daje radę, aż nadto.
Jeżdżę głównie trasy, mam 50 tys. i niewielkie oznaki zużycia. Przednie pylą i brudzą felgi ale nie piszczą.
Zdarzało mi się wielokrotnie ostro hamować awaryjnie z prędkości znacznie ponad 100 km/h i ich skuteczność oceniam bardzo wysoko.
Zdarzało się też auto hamowanie i wtedy się wisi (dosłownie) na pasach.
Miałem przez chwilę parcie na wymianę, na ten zestaw większy ale poczytałem trochę fora zachodnie, gdzie ludziska piszą, że większy zestaw nie oznacza większej skuteczności hamowania w normalnych warunkach drogowych.
Powierzchnia cierna klocka w zestawie mniejszym i większym jest zbliżona.
Większa tarcza, to po prostu lepsze odprowadzanie ciepła przy bardziej agresywnej jeździe ale też większa masa nieresorowana, co się z kolei przekłada "in minus" na dynamikę jazdy i zużycie zawieszenia. Przynajmniej w teorii.

Klocki tył

Mam ori zestaw, ten mniejszy 300 mm. i uważam, że spokojnie daje radę, aż nadto.
Jeżdżę głównie trasy, mam 50 tys. i niewielkie oznaki zużycia. Przednie pylą i brudzą felgi ale nie piszczą.
Zdarzało mi się wielokrotnie ostro hamować awaryjnie z prędkości znacznie ponad 100 km/h i ich skuteczność oceniam bardzo wysoko.
Zdarzało się też auto hamowanie i wtedy się wisi (dosłownie) na pasach.
Miałem przez chwilę parcie na wymianę, na ten zestaw większy ale poczytałem trochę fora zachodnie, gdzie ludziska piszą, że większy zestaw nie oznacza większej skuteczności hamowania w normalnych warunkach drogowych.
Powierzchnia cierna klocka w zestawie mniejszym i większym jest zbliżona.
Większa tarcza, to po prostu lepsze odprowadzanie ciepła przy bardziej agresywnej jeździe ale też większa masa nieresorowana, co się z kolei przekłada "in minus" na dynamikę jazdy i zużycie zawieszenia. Przynajmniej w teorii.

Witam, orientuje się ktoś gdzie korzystnie kupię klocki tył zależy mi na oryginalnych Giulia 2.0 200
Jestem z nich zadowolony jazda raczej spokojna więc wystarczą

Witam, orientuje się ktoś gdzie korzystnie kupię klocki tył zależy mi na oryginalnych Giulia 2.0 200
Jestem z nich zadowolony jazda raczej spokojna więc wystarczą

Witaj
Wysłałem ci info na priv
Jak coś, to się odezwij.

Pozdr

1144zł na przód i 669zł tył w giulii to teraz normalna cena w ASO? I wymiana 725zł?

Ostatnia edycja:
Przy wymianie tarcz 330mm i klocków z przodu trzeba też wymienić te blaszki i bolczyki co trzymają klocki? Oczywiście nie ma tego w zestawie z klockami.

Przy klockach ATE ceramic miałem w zestawie bolczyki i blaszki więc je wymieniłem ale na dobrą sprawę nie było konieczności, wystarczy dobrze oczyścić i nasmarować stare i będzie ok.

Po odłączeniu klemy i wymianie hamulców trzeba podpiąć klemę i przed włączeniem zapłonu podpompować "pedał" żeby nie zablokowało pompy ?

Amortyzatory
Powrót