[Giulia] Giulia - wymiana klocków hamulcowych

Wykrył zapowietrzenie lub wyciek coś się zrobiles. Odcięło zapewnie niektóre kola od wspomagania. Z Mes nic nie zrobisz (a zapewne z niego działasz skoro piszesz o 3 kalibracjach). Pewnie texa, na pewno alfaobd, ja wyłączyłem po takim problemie jednemu forumowiczowi brake by wire, włączyłem i leciałem z kalibracjami(w alfaobd bo MESem się nic nie dało zrobić). W alfaobd tych procedur w abs jest że 30 plus pidprocedury, tutaj Mes kuleje mocno.

Ostatnia edycja:
najlepiej pompowac hamulcem przy odlaczonym aku

jakikolwiek tool który ma więcej procedur. MES jest świetny ogólnie jak za tą kasą, umożwia proxi customowe itp, większość innych programów nawet proxi nie przejdzie w alfie, ale jednak słabo ma jeśli chodzi o ilość procedur a ABS. AlfaObd przynajmniej jest tania, parę modułów tylko obsługuje, u mnie proxi na alfaobd nie przejdzie nigdy, za to ma inne zalety (ABS, duża lista ustawień proxi (ale bez opisu) i wyciąga kod BCM do programowania kluczyka.
Nie ma idealnych tooli, Texa droga a proxi podobno też w Giuliach nie przechodzi.

Alfaobd w rfhub ale chyba nowsze polifty juz nie zadziała

Znaczy jest zakładka:
1. Wybierz centralkę RFHUB
2. Uzyskaj 5 cyfrowy "electronic code"?

IMHO odkryłeś świetego graala :):congrats:
BTW, u mnie osiowanie proxy przechodzi na alfaobd

Tak to. W moim aucie alfaobd nie przechodzi proxi na sterowniku poduszek, stad jak mieszalem z gotowych ustawien w alfaobd, potem musialem puscic proxi w mes żeby skonczyc proxi

Miałeś rację, wystarczyło wyłączyć Break by Wire skasować błędy i włączyć i zadziałało, a tych procedur w Alfaobd jest na prawdę sporo, w mesie odpowietrzania nie widziałem np. Co do Texy to taka ciekawostka, że też nią nic nie dało się zrobić, nie chciał się wyłączyć ten system. Tylko jedno co mnie w Alfaobd denerwuje to to, że nie wykrywa naszego modułu ABS tylko trzeba kliknąć żeby kontynuować bo nie zna kodu ISO części.

Z kodami iso to norma, mes skarży sie tez o wiele modulow

Czy mogę prosić o podanie numeru OEM klocków hamulcowych przód i tył oraz średnic tarcz dla ZAREAEGU0H7542913

Niestety po wymianie klocków i wciśnięciu hamulca kilka razy przed uruchomieniem pojawiły mi się błędy ABS. Łączę się do modułu normalnie, kasuje błędy po czym zostaje mi błąd Czujnika podciśnienia, przechodzi pierwsze dwie regulacje:
Kalibracja czujnika przyspieszenia wzdłużnego i bocznego i Zerowanie kąta skrętu, a nie przechodzi Kalibracji czujnika ciśnienia, wyskakuje "Złe warunki do przeprowadzenia kalibracji". W czym może być problem? Czy to jednak trzeba zrobić oprogramowaniem serwisowym...
Wprowadziłes ABS w tryb serwisowy przed wymianą ???

Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka

Dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedz. Czy jest jakiś działający ePer, abym mógł sam rozwiązywać takowe dylematy?

Witam
Jeżeli ktoś potrzebuje nowe i oryginalne z ASO klocki tył do Giulii (wszystkie silniki oprócz oczywiście QV) to mam kilka kompletów do odsprzedania
Numery klocków to: 77367718 lub 77368283 lub 77368716
Proszę pisać na priv jak coś

Czeka mnie wymiana tarcz i klocków tył. Czy dawać oryginały, produkowane zresztą w PL, czy może w podobnej kwocie wrzucić jakieś nawiercane rotingery czy inne zimmermanny? Nie spodziewam się po zamiennikach większej wydajności, byle by nie była gorsza.

Ze względu na to ze dużo jeżdżę po mieście i klocki często wymieniam, osobiście używam ATE dokładnie ATE 13.0460-7333.2 Jak dla mnie są ok wytrzymują średnio 35-40k, nie piszczą a to najważniejsze. Tarcze Brembo.

Witam, ktoś ostatnio wymieniał klocki przód -ceny trochę zwariowały oryginalne w ASO kosztują 1100 zł
Może mi ktoś polecić zamienniki 77369149?

Amortyzatory
Powrót