[Giulia] Giulia - wymiana klocków hamulcowych

Witam, ja mam trochę inne nietypowe pytanie aczkolwiek związane z wątkiem.
Od początku, a mam już 18 tys -podczas hamowania słyszę pisk.
To się dzieje jak delikatnie nacisnę pedał później już nie ( jak docisne )
Stosowałem zmywacz ale nic to nie dało _ jakieś sugestie ?
Tak, zmień klocki [emoji1787]

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Tak, zmień klocki [emoji1787]

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Klocki maja wymagana grubość-żadna kontrolka się nie swieci

Wymieniacze w ASO napewno by to ogarneli aczkolwiek auto na gwarancji wiec jak nie ma potrzeby to pewnie nie wymienią

Domowe sposoby a nie wymiany „geniuszu”

Jak piszczą to zazwyczaj przegrzane więc albo musisz się pogodzić z popiskiwaniem albo wymienic.

Te tzw. "piszczenia przy hamowaniu" powodują drgania klocka, można próbować je wyeliminować. Jest kilka sposobów, można je wyguglać i próbować. W TVN Turbo w 101 sposobów pokazywał co można w takim przypadku zrobić np. delikatnie sfazować rant okładziny.

Te tzw. "piszczenia przy hamowaniu" powodują drgania klocka, można próbować je wyeliminować. Jest kilka sposobów, można je wyguglać i próbować. W TVN Turbo w 101 sposobów pokazywał co można w takim przypadku zrobić np. delikatnie sfazować rant okładziny.

U mnie problem piszczenia zaczął się od wymiany na klocki Febi.
Próbowałem wszystkich opisanych sposobów i klocki po dłuższej chwili znowu piszczały.
Pomogła dopiero wymiana na klocki ferodo, które w odróżnieniu od Febi mają identyczny kształt powierzchni ciernej.
Przy montażu trzeba zwrócić uwagę, że klocki są kierunkowe (mają podcięcie z jednej strony).

Tutaj zdjęcia klocków do porównania (od lewej, Ferodo, Febi, orginał):
Ferodo.pngFebi.pngklocki org..jpg
Febi ma całkiem inny kształt powierzchni roboczej.

Ostatnia edycja:
Witajcie,
Czy ktoś miał problem ze po osiowaniu proxy w MES zapaliła się kontrolka zużycia klocków? Przed osiowaniem się nie paliła, a i klocki wymieniałem niedawno więc powinny być Ok.
Któraś opcja w MES odpowiada za czujnik zużycia klocków?
Z góry dzięki za pomoc

- - - Updated - - -

Panowie, czy ktos z was wymieniał klocki z przodu ? Czy trzeba przez MESA cos odbezpieczać zeby pusciły zaciski, tak jak to jest w grupie VAG w niektorych modelach ?

TUTORIAL Wymiana klocków hamulcowych przód, może komuś się przyda :)
Czas pracy ok. 30-40 minut.

1. Odkręcamy dwie imbusowe śruby, aby mieć możliwość manewrowania zaciskiem na sztywnym przewodzie hamulcowym. Wyciągamy dwa przewody na elastycznych zatrzaskach - górny i dolny, zostaje sam przewód hamulcowy.
2. Wybijamy bolce zabezpieczające klocki.
3. Odkręcamy dwie śruby mocujące zacisk hamulcowy BIT T60.
4. Przygotowujemy sobie element umożliwiający podtrzymanie zacisku, tak aby wyciągnąć klocki i wcisnąć tłoczki, ja użyłem drewnianego pieńka :))
5. Wciskamy tłoczki, zakładamy nowe klocki.
6. Pozostałe czynności w odwrotnej kolejności.

Pokaż załącznik 261227Pokaż załącznik 261228Pokaż załącznik 261229Pokaż załącznik 261230Pokaż załącznik 261231Pokaż załącznik 261232

Należy pamiętać żeby nie cofać tłoczków, a raczej płynu hamulcowego w kierunku układu. Należy odkręcić odpowietrzniki i dopiero cofnąć tłoczki. Płyn wewnątrz zacisku jest znacznie bardziej zawilgocony i zanieczyszczony. Wciskanie takiego brudu do wnętrza układu może spowodować usterki w zaworach ABS ESP.

Należy również zwrócić uwagę na kierunek oraz stronę montażu. Np Klocki firmy ATE mają dokładny opis na klocku.

Co dwa lata warto wymienić płyn, najlepiej metodą dynamiczną. https://www.cito.info.pl/uslugi/centrum-hamulcowe/ ;)

Jak piszczą to zazwyczaj przegrzane więc albo musisz się pogodzić z popiskiwaniem albo wymienic.

Klocki nie piszczą! Taka jest odwieczna prawda. Hałas podczas hamowania to efekt wibracji klocka w zacisku. Za piszczenie hamulca odpowiada ( nowe klocki) brudny montaż, brak przekładek itd.
Niektórzy producenci stosują klocki z przeciwwagą Giulietta klocek przód Bez tytułu.jpg

Ostatnia edycja:
przebieg 27 tys. i klocki z przodu sie skonczyly, juz podczas wymiany kol jakies 1k temu widac bylo ze malo im zostalo zycia, a dzisiaj juz samochod sam sie grzecznie upomnial ;) zamowione EBC Yellow Stuff (pod tarcze 305), wiem ze ktos pisal ze mu piszczaly ale zobaczymy .. jazda 90% miasto i czesto dynamicznie wiec powinny byc odpowiednie

przebieg 27 tys. i klocki z przodu sie skonczyly, juz podczas wymiany kol jakies 1k temu widac bylo ze malo im zostalo zycia, a dzisiaj juz samochod sam sie grzecznie upomnial ;) zamowione EBC Yellow Stuff (pod tarcze 305), wiem ze ktos pisal ze mu piszczaly ale zobaczymy .. jazda 90% miasto i czesto dynamicznie wiec powinny byc odpowiednie

Bardzo ciekawe.
U mnie w Giulii 200KM około 33k km poczułem, że coś gorzej auto hamuje, a niedługo później zaczął się też pojawiać komunikat o skontrolowaniu wkładek. Oddałem dziś auto do serwisu, bo myślałem, że skończy się wymianą samych klocków. Niestety, serwisant zadzwonił i powiedział, że przód jest w porządku, ale z tyłu zarówno klocki i tarcze do wymiany.

Dziwi mnie więc tak nierównomierne zużycie, że z tyłu już zajechany komplet, a z przodu nawet jeszcze nie były robione klocki. Szczególnie, że u większości przedmówców w Giulii raczej zaczynało się od przodu, nie od tyłu.

U mnie też był najpierw tył. W serwisie też obserwujemy, że często tak się zdarza w nowych autach. To chyba wpływ działania różnych systemów, które rozdzielają siłę hamowania inaczej niż kiedyś w układach bez ABS i tylko z jakimś korektorem.

Miałem wymienianie po 11 tys/km tarcze i klocki tył.
Klocki maja feler w materiale ściernym ryły tarcze.
Wszystko na gwarancji i to nie pierwszy raz to robili.
Teraz mam ok 17 tys/km i tarcza przednia jak i tylna wyglądają tak samo.
Gwarancja na układ hamulcowy jest do pierwszych 20 tys/km.
Wiec kto ma zryte tylnie tarcze i mniej nalotu niż 20 tys proponuje wrzucić wymianę jeszcze w gwarancje.

- - - Updated - - -

U mnie też był najpierw tył. W serwisie też obserwujemy, że często tak się zdarza w nowych autach. To chyba wpływ działania różnych systemów, które rozdzielają siłę hamowania inaczej niż kiedyś w układach bez ABS i tylko z jakimś korektorem.

ACC do tego sie przyczynia :(

Tak a czy by nie miało się udać. Skoro tarcze były zryte. W całej UE to wymieniają.

Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka

Potwierdzam, również wymieniałem na gwarancji tylne hamulce (tarcze i klocki) - przy około 6 tys. przebiegu były duże "bruzdy" po obwodzie.
Aktualnie, po wymiennie kompletu, zużycie jest równomierne a tracze gładkie.

A macie Panowie jakieś zdjęcia tego?
Będę śledził - jak to nowy samochód, człowiek doszukuje się wszystkiego :)

A macie Panowie jakieś zdjęcia tego?
Będę śledził - jak to nowy samochód, człowiek doszukuje się wszystkiego :)
Proszę.
Czego się doszukuje ??
Jak producent dal guw.. zamiast klocków
42.jpg
43.jpg
44.jpg

Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót