[Giulia] Giulia Sportwagon...?

Status
Ten wątek został zamknięty.
a mnie sie bardzo podoba - lubię wielkie i ciężkie optycznie samochody, a Stelvio takie jest :) A fanem suwów nie jestem...

Tez chciałbym wersje SW. Do 2020 spokojnie uzbieram :) ale konkurencja też nie śpi i na pewno będzie ciekawiej.

Będzie kombi jak dynamika sprzedaży Gulii spadnie. Klient ma kupić teraz sedana, a za 3 lata kombi.

To raczej 2 różne grupy docelowe - sedan to grupa bez dzieci, kombi z dziećmi.

Enviado do meu iPhone usando o Tapatalk

To raczej 2 różne grupy docelowe - sedan to grupa bez dzieci, kombi z dziećmi.

to nie jest takie gupie. W 3 lata można przejść z jednej grupy do drugiej [emoji14]

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Po oglądanieciu kilku testów w tv czy na YT wydaje mi się, że gdyby powstało kombi to byłby to raczej wybór sercem niż rozumem.

dynamika sprzedaży bardzo mocno poniżej oczekiwań jeśli chodzi o giulie

Taaa, nie było ich na rynku USA a teraz są. Tam błąd statystyczny jest większy niż cała sprzedaż w PL;)

dynamika sprzedaży bardzo mocno poniżej oczekiwań jeśli chodzi o giulie
ciekawe, bo Ty wiesz jaka ma byc dynamika. mamy dane za zeszły rok, nie bylo wtedy benzyny 2.0 i q4 i najmocniejszego diesla , nie byli jeszcze w usa, a na razie nie ma ich jeszcze w azji. sprzedaz w europie i tak o 50% wieksza niz w przypadku 159 mimo brakow oferty silnikow/wyposażenia w zeszlym roku. umow sie na piwo z Andersonem to sobie bedziecie mogli wieszczyc kleske i ponarzekac

Po pierwsze nie wieszam kleski, po drugie trzeba patrzeć na cyfry i wyciągać wnioski, które sa jakie sa. Poza tym zabawne ze napisanie czegoś beee na AR jest jak plucie na religie. Troche luzu i realizmu Panowie. Ze sprzedaza giulii fca jest poniżej zakładanych planów, jeśli stelvio zaliczy falstart to ciężko będzie dokładać do interesu, bo po średnio udanym zakupie jeepa, tipo firmy nie pociagnie. Lancia pada, fiat ma w zasadzie tylko rodzine 500tek i wspomniane tipo, jeep ratuje sie renegadem, to trochę za mało.

wcale tak nie jest że pisanie beee na AR jest totalnie potępiane. sam im zarzucam parę rzeczy, choćby poślizgi we wprowadzaniu Giuli a potem wersji silnikowych/wyposażenia, opóźnienia w aktualizowaniu katalogów, notoryczne błędy w konfiguratorze i cenniku, brak wprowadzenia nadwozia SW, trochę marne plastiki w dolnej części deski i drzwi, brak Android Auto i jeszcze parę innych rzeczy by się znalazło.
natomiast krytykuję Twoją "analizę" i konkluzje. żeby robić analizę trzeba mieć dane. jakie Ty masz? sprzedaż z zeszłego roku? trochę mało, bo nie było jeszcze benzyn, aut na jazdy testowe, Q4, Veloce, wyposażenia wnętrz i wielu innych rzeczy. poza tym sprzedaż a zamówienie to jakieś 2-4 miesiące różnicy, więc ciężko brać pod uwagę dane za 2016 skoro pierwsze egzemplarze pokazowe do salonów zjeżdżały w lipcu. A i tak pisałem że sprzedali ponad 10.5tys szt, podczas gdy w 2005r sprzedano ok 6.5 tys 159-tek, mimo że było więcej wersji do wyboru, a alfa była bardziej rozpoznawalną marką (więcej modeli dla Kowalskiego (nie liczę 4C i 4C spider), większa sprzedaż łączna 130tys aut rocznie, podczas gdy w 2016 było 66tys).
nie wiem do czego zmierzasz ze Stelvio, akurat wprowadzanie jego wydaje mi się że idzie dużo lepiej niż Giuli, choć tu jesteśmy dopiero na totalnym początku - w salonach pierwsze sztuki pojawić się mają dopiero w marcu.

jaka niby miałaby być satysfakcjonujaca dynamika sprzedaży wg Ciebie? akurat skromny zakres danych jakie mamy sugeruje że może być dość dobrze, to jednak jak będzie czas pokaże - trzeba poczekać przynajmniej na wyniki sprzedaży z półrocza (będą gdzieś we wrześniu zapewne), wtedy będziemy widzieli ile się Giuli sprzedaje co miesiąc, jakie są trendy itp, i wtedy dopiero będzie można robić jakieś analizy.

Ostatnia edycja:
jaka niby miałaby być satysfakcjonujaca dynamika sprzedaży wg Ciebie?

epsonix nie warto, to zawsze wygląda tak samo, my podajemy dane, dostrzegamy zagrożenia itd., pomimo czego trzymamy kciuki, bo wydaje się, że nie idealnie, ale wszystko idzie jednak w dobrym kierunku - np. dotychczasowy poziom sprzedaży Giulii czy bliski debiut rynkowy Stelvio - a po drugiej stronie ogólniki oparte na planach FCA sprzed kilku lat.

Dlatego powtórzę, nie warto. Szkoda czasu, kompetencji. Dane sprzedażowe będą najlepiej weryfikować ten i podobne wpisy.

Macie racje Wy mam i troche ja, sprzedaż to jedno a awaryjność to drugie, marka sie obroni jak auta beda ok, ale jak sie zaczną sypac /boje sie o MA/ to i 20tys sprzedanych egzemplarzy nie pomoże.

odnosiłeś się do sprzedaży, stąd komentujemy sprzedaż. co do awaryjności, ktoś pisał że blok już sprawdzony w jakimś Jeepie bodajże, MA mam nadzieję że się trochę nauczyli robić przez lata od kiedy wprowadzili (bo szczególnie w pierwszych giuliettach były z tym duże problemy), skrzynie przynajmniej automaty mają chyba najlepsze jakie mogli wybrać - sprawdzone w BMW ZFy. Większe obawy mam o duperlki wykonanie/dopracowanie detali, już na filmiku w USA było o tym że spryskiwacz xenonów przy jednym z pierwszych użyć w Quadrifoglio wystrzelił, w UK ktoś narzeka na problemy z klamkami, inny ma check-enginy. Oby to były jednostkowe przypadki i oby dopracowali samochód jak najszybciej. Na pewno odważni Ci co kupują auto z pierwszego roku produkcji (chyba że nie dbają o to bo biorą auto w leasing czy wynajem długoterminowy i oddają po 3 latach i biorą następne, a cały czas mają gwarancję, pakiet ubezpieczeń z autem zastępczym itp).

Panowie i co z tym kombi, powstanie końcem roku czy zostaje tylko jedna nie praktyczna wersja??? Konkurencja ma sedana, kombi, hachback, liftback itd !!!

Nie będzie kombi, to już oficjalnie potwierdzone. Jak chcesz praktyczną AR to kupuj Stelvio, bagażnik ma jak w kombi- z roletą i 525 litrów.

Nie będzie kombi, to już oficjalnie potwierdzone. Jak chcesz praktyczną AR to kupuj Stelvio, bagażnik ma jak w kombi- z roletą i 525 litrów.
Ooo, to tak jak mój Focus mkI, a niektórzy tu Alfę do Mazdy porównują a to trzeba do Forda.

Ja osobiście za suv-ami nie przepadam. Używam auta głównie w dłuższych szybszych trasach, do tego potrzebuje praktycznego dużego bagażnika. 159 SW w pełni zadowala moje potrzeby, ale z chęcią przesiadłbym się na Giulię kombi...Widocznie Giulia nie sprzedaje się tak jak zakładano, zresztą wcale się nie dziwię! Bardzo wysoka cena, mała ilość dostępnych silników oraz jedna wersja nadwoziowa. Przy konkurencji np. BMW wygląda blado. Szkoda bo wygląda na to że auto jest udane i spokojnie powinno zgarnąć klientów Niemieckiej konkurencji...

Ja osobiście za suv-ami nie przepadam. Używam auta głównie w dłuższych szybszych trasach, do tego potrzebuje praktycznego dużego bagażnika. 159 SW w pełni zadowala moje potrzeby, ale z chęcią przesiadłbym się na Giulię kombi...Widocznie Giulia nie sprzedaje się tak jak zakładano, zresztą wcale się nie dziwię! Bardzo wysoka cena, mała ilość dostępnych silników oraz jedna wersja nadwoziowa. Przy konkurencji np. BMW wygląda blado. Szkoda bo wygląda na to że auto jest udane i spokojnie powinno zgarnąć klientów Niemieckiej konkurencji...
Cena nie moglabyc na poziomie fiata, ani na poziomie maseratti. Masz swietne auto w polowie drogi.. kupowac nie musisz, mozesz zmienic marke.
Koncern chce sie rozrastac a nie znow zatrzymac sie na 1 modelu na 2-3 lata bo kilku polakow chce miec SW..
w przyszym roku ma byc kolejny SUV.
To ratuje marke przed bankructwem..

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Status
Ten wątek został zamknięty.
Amortyzatory
Powrót