• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Giulia- felgi, opony

Tak, miałem na myśli Giulie i raczej myślałem o nowych oponach. 3,5k zł to opony na koła 19"? Wyglądałoby na to, że lepiej byłoby kupić jednak same opony i odsprzedać później. Wychodzi ok. o połowę taniej niż doliczanie 100 zł do raty.

Dolicz sobie jeszcze koszt wymian tych opon 2x w roku po około 100 zł brutto. Wymiana opon jest trochę bardziej kosztowna niż wymiana całych kół. Nie wiem jak to jest rozwiązane w Twoim wynajmie/leasingu.

Jaki mniej więcej jest koszt dobrych (np. Goodyear) opon zimowych do 19"? Może lepiej jest kupić felgi 17" i opony do tego rozmiaru? Robiłem tak w moim Bravo tyle, że tam miałem felgę 18" i taniej było kupić felgi ATT 16" razem z oponami niż samą oponę do 18". Pytam bo nie wiem czy warto myśleć o dorzuceniu "opon" do wynajmu czy lepiej kombinować samemu.

Żeby odpowiedzieć na Twoje pytanie musisz pierw określić czy masz 1 szerokość czy 2 i czy chcesz założyć zwykłe czy RFT.

W zasadzie chciałbym najprostsza opcje która jest odpowiednia. Czyli to będą dwa rozmiary bo z tego co wiem takie są w Veloce i tyle. Bez run flat. Na zimówkach przy tych zimach i tak jeździ się tylko przez ok 4 miesiące.

W zasadzie chciałbym najprostsza opcje która jest odpowiednia. Czyli to będą dwa rozmiary bo z tego co wiem takie są w Veloce i tyle. Bez run flat. Na zimówkach przy tych zimach i tak jeździ się tylko przez ok 4 miesiące.

To pomijając wyprzedażowe, w okolicy 3k kupisz najnowsze Vredesteiny - bardzo dobre opony.
Całe koła 18" (te same opony + flg + czujniki) ~ 4,5k
Wszystko oczywiście nowe.

W veloce bywa tak i tak. Jeśli chodzi o jazdę w śniegu to chyba nawet lepiej mieć nie za szeroką oponkę.

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

sprostuje bo wczesniej mity jakies sie pojawily. w bazowej, super i innychu tez bywa tak i tak, szerszy tyl to płatna opcja dla 18 i 19" daja wtedy felge 9" szeroka zamiast 8",

Felgi (Koniczynki) od Guli Veloce 19" p 225/40/19, t 255/30/19 do zwykłej Giuli

Witam serdecznie Szanownych Forumowiczów!

Mam dość pilne pytanie - posiadam Alfę Giulię 2.0T 200KM (wersja wyposażenia Giulia).

Czy koła z Veloce 19" (Koniczynki) przód 225/40/19, tył 255/30/19 wejdą bez problemu w nadkola?
Szerokość przednich felg to 8", tył 9".

Czy ktoś z Formowiczów jeździ i czy ma jakieś uwagi w tym temacie?

Wszelkie sugestie miłe widziane!

Pozdrawiam i dziękuję
Jacek

Ostatnia edycja:
zauwazam ze kokega pomylil rozmiar opon na tyl 255/35r19, reszta spoko jesli kupi 8 i 9" szerokie felgi odpowiednio (na rynku sa tez 4x8" , 4x8.5", 2x 8.5 + 2x10" a handlarze to i nawet probuja sprzedac 4x10"

Ja mam podobną wersję auta, 4x19" 8,5" koniczynki, nie ma żadnego problemu.

Czyli 19" Koniczynki wchodzą do zwykłej Giuli bez problemów :cool:

Super! Dziękuję bardzo za potwierdzenie!

Najbardziej obawiam się o szerokość tylnej opony, w sensie, czy wejdą R19 255/35 w tylne nadkola zwykłej Giuli?

Jakie masz opony na swoich 19tkach?

Pozdrawiam!

- - - Updated - - -

zauwazam ze kokega pomylil rozmiar opon na tyl 255/35r19, reszta spoko jesli kupi 8 i 9" szerokie felgi odpowiednio (na rynku sa tez 4x8" , 4x8.5", 2x 8.5 + 2x10" a handlarze to i nawet probuja sprzedac 4x10"

Masz rację! Pomyliłem się. Oczywiście 255/35R19. Myślisz, że wejdą w nadkola zwykłej Giuli bez problemów?

Dziękuję za odpowiedź!
J

tak, przeciez to normalna opcja z katalogu. michal35 ma akurat wszystkie 4 8.5" z oponami 225/40r19. jjak chcesz mieszany setup to kup 2x8" i 2x9"

Ja mam dokładnie taki config np wejdą.
Jeszcze jedna uwaga. Setup 8.5 i 10 cali nie jest dla giulii zwykłej ani veloce tylko do q.
Jest albo 2x8cal albo 8+9 cal dla 18 i 19. Dla 17 jest 2x7.5

4x8.5 tez jest w porzo z 225, ale kolega chyba chce szerszy tyl wtedy 8 i 9"

Ja mam 4x8,5" i mam 245 i jest ok. 0 naciągów itp.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Ja mam dokładnie taki config np wejdą.
Jeszcze jedna uwaga. Setup 8.5 i 10 cali nie jest dla giulii zwykłej ani veloce tylko do q.
Jest albo 2x8cal albo 8+9 cal dla 18 i 19. Dla 17 jest 2x7.5

Czyli, jeśli dobrze zrozumiałem, masz właśnie na tyle R19 255/35 i 9 calową felgę w "zwykłej" Giuli?

Pozdrawiam
J

- - - Updated - - -

Mam jeszcze jedno pytanie, czy wszystkie śruby do oryginalnch felg Alfa/Giulia są takie same? W sensie, czy stożki i długość oryginalnych śrub, zastosowanych w 17" będzie mi pasowała w Koniczynkach?

J

Ostatnia edycja:
Czyli, jeśli dobrze zrozumiałem, masz właśnie na tyle R19 255/35 i 9 calową felgę w "zwykłej" Giuli?

Pozdrawiam
J

- - - Updated - - -

Mam jeszcze jedno pytanie, czy wszystkie śruby do oryginalnch felg Alfa/Giulia są takie same? W sensie, czy stożki i długość oryginalnych śrub, zastosowanych w 17" będzie mi pasowała w Koniczynkach?

J

Tak, mam 8 cal i 225/40 z przodu i 9 cal 255/35 z tyłu. w zwykłej i to z małymi tarczami/zaciskami. Jeszcze aby być dokładnym mam zamienniki koniczynek z veloce firmy wsp italy.

Też przerzuciłem się z 17 i użyłem tych samych śrub.

Tu jest beforeafter
https://www.forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio/170193-felgi_zestawienie_modeli-32.html#post2233663

Tak, mam 8 cal i 225/40 z przodu i 9 cal 255/35 z tyłu. w zwykłej i to z małymi tarczami/zaciskami. Jeszcze aby być dokładnym mam zamienniki koniczynek z veloce firmy wsp italy.

Uprzedzając pytania, na ori jest tak samo. Mam u siebie taką samą kombinację tylko na nich wyjechała już z salonu.

Amortyzatory
Powrót