[Giulia] Giulia- felgi, opony

Bardzo fajnie to wszystko się razem łączy i tworzy spójną całość

[emoji16] Akurat, przecież to nieuleczalna choroba, za kilka tygodni wymyślisz kolejne gadżety do auta

Wysłane z mojego Nokia 7 plus przy użyciu Tapatalka

Dzięki :)

Tak się kończy jak wraca się wcześniej samemu z urlopu z żoną :p

Więc, nie wykluczam, że jak wyjedzie na pare dni na Mazury, to nie natchnie mnie na coś nowego :)

Z ciekawości zważyłem dziś całoroczne Pirelli RunFlat, ponad 11kg ... dużo.
45.jpg

Wysłane z mojego Nokia 7 plus przy użyciu Tapatalka

Coś nie halo miałeś z autem. U mnie już ps4s 30 k wykręciły i do końca im daleko. Jest to najtrwalsza opona HP na rynku.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

20190509_180838.jpg
tu opony po 20 tkm - co ma być nie tak? jak to jest najtrwalsza opona to ja sobie nie wyobrażam najsłabszych- moje zdanie to nie tylko moja opinia -wystarczy poczytać- opony przejechały około 90% na autostradzie w szalonej 120 konnej Julce

Pokaż załącznik 270191
tu opony po 20 tkm - co ma być nie tak? jak to jest najtrwalsza opona to ja sobie nie wyobrażam najsłabszych- moje zdanie to nie tylko moja opinia -wystarczy poczytać- opony przejechały około 90% na autostradzie w szalonej 120 konnej Julce

Porównujecie w sumie dwie różne opony - Pilot Sport 4 vs Pilot Sport 4S, więc może rzeczywiście PS4 nie były aż tak trwałe jak ich następca PS4S. Jeżdzę od marca tego roku na PS4S i jak narazie to najlepsze opony jakie miałem na samochodzie. Na suchym i mokrym zawsze czuć pewność na drodze. Nie bez powodu też wsadzili tą oponę do wersji GTA i GTAm. Co do trwałości PS4S, to mogę dać znać dopiero w przyszłym roku po sezonie letnim :D

Michelin Pilot sport 4 a pilot sport 4S to 2 różne opony - PS4S to nie jest ich następca.

Ps4s to następca pilot super sport. Tak jak napisaliście zupełnie inna opona. Tak czy inaczej ja po prawie 4tys km w ps4 nie widzę zużycia. Czas pokaże. Przejada 2 sezony letnie i się zobaczy. Jak faktycznie tylko tyle przejada, to pójdę w coś innego. Przy tej cenie spodziewałem się ze zrobią więcej :/

Sent from my iPhone using Tapatalk

No nie tak całkiem inna opona. Różnią się sztywnością ściany bocznej. 4s ma twardszy bok od 4 i dłużej znosi ostre pałowanie. Zakładając jedno kółko na torze, to w pierwszym okrążeniu różnica na korzyść 4s jest minimalna ale wraz przybywaniem okrążeń, 4 będzie odpadać od 4s. Generalnie 4 jest bardziej „cywilną” wersją 4s, bardziej nastawioną na komfort, ale wciąż bardzo dobrą oponą.

No nie tak całkiem inna opona. Różnią się sztywnością ściany bocznej. 4s ma twardszy bok od 4 i dłużej znosi ostre pałowanie. Zakładając jedno kółko na torze, to w pierwszym okrążeniu różnica na korzyść 4s jest minimalna ale wraz przybywaniem okrążeń, 4 będzie odpadać od 4s. Generalnie 4 jest bardziej „cywilną” wersją 4s, bardziej nastawioną na komfort, ale wciąż bardzo dobrą oponą.

Czyli patrząc na to inaczej - taka sama ale inna
Ja powiem tak- pojęcie dobrej opony jest pojęciem bardzo subiektywnym bo każdy ma z nas inne wymagania i preferencje. Dla mnie opona cywilna powinna wytrzymać około 40 tkm normalnej jazdy do ok 3 mm bieżnika - dla mnie PS4 ma taka trwałość jak sławetna Potenza RE 050A - tj trwałość gumki do mazania. Jeżeli ta opona nie potrafi wytrzymać 20 tkm jazdy 120 konnego samochodu w warunkach autostradowych to co z niej zostanie przy mocniejszym upalaniu już nie mówiąc o mocniejszym silniku- dla mnie drogi przereklamowany produkt.
Kupić np P7 cinturato Blue- niemal identyczne parametry a nie znika w oczach.

Ps4s ma tez inny skład mieszanki i inna osnowę. Jak popatrzysz od środka opony to widać różnice gołym okiem. Rzeźba bieżnika jest wizualnie taka sama, ale to inna opona.
Ja poczekam i przekonam się na własnej skórze. Po prawie 4tys km ciężko mi powiedzieć. Jak narazie zużycia większego niż w innych oponach jakie miałem nie widzę. Tyle, ze to początek. Na racing forum i forach zagranicznych bardzo polecają ta oponę. W mojej opinii również jest świetna. Jak będzie z trwałością tak jak mówisz, kupi się coś innego.
Jak nie przejada dwóch letnich sezonów (40tys km bez szaleństw) za taka kase to lipa.

Ostatnia edycja:
Ps4s ma tez inny skład mieszanki i inna osnowę. Jak popatrzysz od środka opony to widać różnice gołym okiem. Rzeźba bieżnika jest wizualnie taka sama, ale to inna opona.
Ja poczekam i przekonam się na własnej skórze. Po prawie 4tys km ciężko mi powiedzieć. Jak narazie zużycia większego niż w innych oponach jakie miałem nie widzę. Tyle, ze to początek. Na racing forum i forach zagranicznych bardzo polecają ta oponę. W mojej opinii również jest świetna. Jak będzie z trwałością tak jak mówisz, kupi się coś innego.
Jak nie przejada dwóch letnich sezonów (40tys km bez szaleństw) za taka kase to lipa.

W veloce 2.0t mam 4s po 30 tkm i daleko im do końca. Dla mnie najlepsza opona HP na jakiej do tej pory jeździłem. Myślę, że z 4s będziesz happy z przebiegiem. Może faktycznie 4 jest słabsza jakościowo.

Hehe, spoko :)
Dałem link, bo pokazuje, że opony różnią się między sobą, więc i trwałością zapewne też.
Do końca odcinka nie wytrwałem :)

Panowie - jak coś to mam do sprzedania komplet 18'' (felgi, opony, czujniki, dekielki) do Giulii. Stan jak na fotkach, jedna felga konkretniej przytarta ale tragedii nie ma. Na jednej oponie latka po lekkim przytarciu kraweznika. Cena 2000 za wszystko, przeprowadzam sie i nie chce ich targac za soba a na zime chce juz inne...

https://drive.google.com/drive/folders/1FBkUfdLiU8ITaQtSVvb_WNM2Paf0AgY-?usp=sharing

Sprzedałem dokładnie taki sam roczny używany komplet - felgi + czujniki + opony za 3400 także promocyjnie tutaj

Jaki mniej więcej jest koszt dobrych (np. Goodyear) opon zimowych do 19"? Może lepiej jest kupić felgi 17" i opony do tego rozmiaru? Robiłem tak w moim Bravo tyle, że tam miałem felgę 18" i taniej było kupić felgi ATT 16" razem z oponami niż samą oponę do 18". Pytam bo nie wiem czy warto myśleć o dorzuceniu "opon" do wynajmu czy lepiej kombinować samemu.

Zakładam, że mówimy o Giulii/Stelvio.

Nowe, dobrej jakości opony to koszt około 3500 zł. Wiele osób na zimę poleca opony o wyższym profilu więc felga 18" może być lepsza niż 19", między innymi ze względu na mniejsze obrażenia na które jest narażona felga. Mniejsza cena opon 16" cali w Twoim przypadku mogła być spowodowana mniejszą popularnością danej opony, tak samo może być tutaj. Z moich obserwacji wynika, że jesteś w stanie znaleźć komplet gotowych oryginalnych używanych kół 18" z czujnikami i dekielkami w cenie poniżej 4k zł natomiast takich ofert jest bardzo mało. Kompletując zestaw osobno zapłacisz więcej, ale jakościowo możesz wyjść lepiej, tylko, że jest to dosyć żmudny proces jeżeli chcesz kupować wszystkie części używane. Za wszystko nowe oryginalne możesz zapłacić w okolicach 10k, jeżeli weźmiesz nieoryginalne felgi to możesz zejść do około 7k.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót