[Giulia] Giulia- felgi, opony

No, czyli jak uwzględnia a założysz miększe koła to już wogóle powinien być chyba wieczny :⁠-⁠).

Właśnie zamawiam opony i zdziwiłem się ze 225/40 19 są o 100 zł droższe/szt od 255/35 r 19

Witam. Jestem trochę laikiem jeśli idzie o kwestie doboru felg do samochodu, stąd moje pytanie.
Posiadam Alfę Giulię Sport Q4 i oryginalnie jest ona na felgach 17 i oponach 225/50/17, ET 33.
Muszę dobrać coś do zimowych opon. Jaki jest zakres szerokości felg do tego modelu, zeby nic nie wystawało poza obrys auta?
Jaki zakres ET?

Dzieki i pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Witam. Jestem trochę laikiem jeśli idzie o kwestie doboru felg do samochodu, stąd moje pytanie.
Posiadam Alfę Giulię Sport Q4 i oryginalnie jest ona na felgach 17 i oponach 225/50/17, ET 33.
Muszę dobrać coś do zimowych opon. Jaki jest zakres szerokości felg do tego modelu, zeby nic nie wystawało poza obrys auta?
Jaki zakres ET?

Dzieki i pozdrawiam
Nwm czy interesuje Cię coś więcej poza fabrycznymi rozmiarami, pewnie widziałeś instrukcje obsługi ale podsyłam:
https://www.forum.alfaholicy.org/showthread.php?t=153005&p=1980714&viewfull=1#post1980714

Jaki zakres ET?

Dzieki i pozdrawiam

Napisz to dobiorę i zaoferuję :) alfa-autopon@wp.pl
Możesz też wcześniej zajrzeć tutaj: https://www.forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio/170193-felgi_zestawienie_modeli.html?highlight=

Mam pytanie czy są felgi pod Q, 8.5 i 10 x 19 ale nie produkcji AR?
Jedyne które znalazłem mają inne ET,
nie wiem czy takie felgi nie będą obcierały o zacisk.

Cześć.
Giulia Tributo Italiano Q4 280kM.
Planuje zakupić nowe felgi i opony na zimę. Aktualnie auto na fabrycznych felgach przód 8JX 19 ET33, tył 9J X 19 ET34
https://allegro.pl/oferta/komplet-felg-aluminiowych-19-alfa-romeo-giulia-12629930990
Planowałem kupno takich samych felg 19" ale w instrukcji jest napisane że cyt "Silniki 2.0 T4 MAir i 2.2 JTD: opony zimowe dostępne są w rozmiarach, 225/50 R17 94H, 225/45 R18 91H (na obręczy 18x8J) i 225/40 R18 95H (na obręczy 18x9J)"
Jak rozumiem powinienem rozglądać się za kołami 18" i nie da się zastosować kół zimowych na takich samych felgach co mam aktualnie czyli 19"?
Jeśli tak to jakie wzory felg do AR były rekomendowane przez producenta dla tego modelu auta dla opon zimowych?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam
TomekNa

Na tą zimą w Veloce na sprężynach RWD będę miał 19x8 + 19x9, na lato wskoczyły felgi z Q kute 19x8.5 + 19x10.

PS, jakby ktoś szukał felg 18, to mam komplet 4szt 18x8 ET33 PSW Dubai antracite z którymi mogę się rozstać za 1300zł przy odbiorze osobistym - stan proste ale mają trochę obtarć na rancie + przy otworach/dekielkach już są utlenienia alu (niestety, wada felg z maszynowo obrabianym frontem w zimie po latach) - nie wygląda źle ale też nie pięknie - ewentualnie do odmalowania jak ktoś ma tanio dojście.
Jakby co mam też dystanse Eibach 15mm które stosowałem na tyle żeby fajnie wyglądało, oraz odpowiednio dłuższe śruby - możemy się dogadać jakoś.

IMG_3466.jpg
IMG_3467.jpg
20201224_131143.jpg

Doczytaj czy to nie jest jedynie kwestia łańcuchów na koła.

Co prawda jest też info nt. łańcuchów ale w tym przypadku nie o to chyba chodziło. Najpewniej źle zinterpretowałem zapis bowiem zdanie wcześniej które zacytowałem jest napisane że cyt

"UWAGA Alfa Romeo, we współpracy z firmą Pirelli, opracowała specjalnie dla modelu Alfa Romeo Giulia gamę opon zimowych, które można odróżnić dzięki oznaczeniu „AR”. Opony z oznaczeniem „AR” zapewniają lepsze osiągi i bezpieczeństwo samochodu. Alfa Romeo nie może zapewnić zgodności opon niezatwierdzonych, które mogą prowadzić do nieprawidłowego funkcjonowania samochodu."

Zatem najpewniej chodzi tu tylko o wspomnianego producenta Pirelli, więc może być tak że inni producenci produkują opony zimowe w wymiarze 19" które można zastosować. Być może samo Pirelli ma już dedykowane opony zimowe w tym rozmiarze. sprawdzę to.

Ostatnia edycja:
Podsumowując, jeśli ostatecznie można mieć opony zimowe na takich samych oryginalnych 19" felgach, to według rekomendacji mogę kupić opony tego samego producenta czyli Pirelli. Z tego co przeglądam byłyby to takie opony:

1. przód Winter Sottozero 3 225/40 R19 93H RF XL cena 873
  2. tył Pirelli Winter Sottozero 3 255/35 R19 96H RF XL cena 1444zł

- - - Updated - - -

Na tą zimą w Veloce na sprężynach RWD będę miał 19x8 + 19x9, na lato wskoczyły felgi z Q kute 19x8.5 + 19x10.

Jeśli można zapytać a jakie zakładasz nabyć felgi i jakie myślisz kupić opony?
i tak trochę OT w jaki sposób wrzucasz zdjęcia? Pytam bo próbowałem już nie raz i za każdym razem wyskakuje jakiś błąd i nie mogę nic wrzucić jedynie zdjęcie z linkiem do strony na którym go można zobaczyć.

Podsumowując, jeśli ostatecznie można mieć opony zimowe na takich samych oryginalnych 19" felgach, to według rekomendacji mogę kupić opony tego samego producenta czyli Pirelli. Z tego co przeglądam byłyby to takie opony:

1. przód Winter Sottozero 3 225/40 R19 93H RF XL cena 873
  2. tył Pirelli Winter Sottozero 3 255/35 R19 96H RF XL cena 1444zł

- - - Updated - - -

i tak trochę OT w jaki sposób wrzucasz zdjęcia? Pytam bo próbowałem już nie raz i za każdym razem wyskakuje jakiś błąd i nie mogę nic wrzucić jedynie zdjęcie z linkiem do strony na którym go można zobaczyć.

Jeśli chcesz, to napisz w kwestii kół - wyjaśnię, dobiorę, dam ofertę. alfa-autopon@wp.pl

Felgi już mam, takie same jak ori miałem, tylko kupiłem nówki (srebrne "koniczyny").
Opon jeszcze nie szukałem, jest na to czas. Raczej kupię bez runflata, spodziewam się że z opon premium lub wyższej średniej będzie jakiś wybór.

CO do wrzucania zdjęć - ileś miesięcy mi nie działało to, zgłaszałem ja i wielu, ale teraz się udało - nawet się zdziwiłem bo lecę z jakiegoś kampingowego otwartego WiFI któe ogólnie muli, ale się udało

Dlatego że nie lubię, letnie setupy (19" 8/9" mix a teraz 8.5/10" mix) już mam 3 parę opon bez runflata, zimowe miałem dotychczas w Giulii bez (na 18)

Tak na szybko looknąłem, na zimówki może wezmę Vredestein-y albo Hankooki - obie wysoko oceniane i nie rujnują porfela, a w tym sezonie mam jeszcze do kupienia komplet opon lato 21" do Ghibli (+felgi jakieś lżejsze) i komplet zimówek 20", do tego Giulia 19 zimowe (a już kupiłem do Giulii 2 komplety felg i letnie opony) tak wiec choć częściowo trzeba jakieś drobne oszczędności włączyć :)

Amortyzatory
Powrót