• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Giulia- felgi, opony

Jak pamiętam, chyba kosztował mnie zimowy zestaw około 4tysi za Vredesteiny na felgach od Alfy, razem z czujnikami. I na tamten moment nie mogłem znaleźć ciekawiej (końcówka zimy też to była to ciężej było już z ofertami).
Dokładną cenę mogę podać po urlopie, ale to chyba bez znaczenia.

Koledzy gdyby ktoś był chętny to mam na sprzedaż trzy komplety felg do Giulii. Felgi oryginalne Alfa Romeo
Nowe 19" 4x8", cena: 3800zl
Nowe 18" 4x9" cena: 2500zl
Używane 18" 2x9" i 2x8" cena: 2500zl.
Możliwa wysyłka.
IMG_20220910_171549947_HDR.jpg
image;s=472x1024;r=90(1).jpg
Zapraszam na prv.
Pozdrawiam.
Rafał

Czy ktoś się orientuje czy te 17" pomieszczą duże brembo z Veloce?
s-l1600.jpg

[MENTION=248]alces1[/MENTION] - napisałem wiadomośc odnośnie tych felg:
Nowe 18" 4x9" cena: 2500zl
Używane 18" 2x9" i 2x8" cena: 2500zl.

Ostatnia edycja:
zima idzie ;)

jakie zimóweczki do Stelvio 280 KM w rozmiarze 255/45/20 polecacie w tym sezonie ? :cool:

zima idzie ;)

jakie zimóweczki do Stelvio 280 KM w rozmiarze 255/45/20 polecacie w tym sezonie ? :cool:

Jeśli chodzi o opony w rozmiarze 255/45/20 to pod uwagę brałem kilka modeli zimówek (niezłych wg testów, jeśli chodzi o właściwości jezdne - dla mnie to główne kryterium). I pewnie wybrałbym Goodyear UltraGrip Performance+.
Jednakże, biorąc pod uwagę strach o piękne telefony (czy nie zostaną porysowane przy wymianie, itp.) w mojej Alfie pomyślałem sobie, że kupię drugi komplet kół, o mniejszym rozmiarze.
Ostatecznie cenowo wyszło podobnie (niewiele drożej), felgi używane 18" z czujnikami + opony 235/60 R18 (tym razem wybór padł na Bridgestone Blizzak LM005, ale tylko dlatego, że w tym rozmiarze z zalecanym indeksem prędkości GoodYearów nie było/nie mogłem znaleźć).

Póki co jestem zadowolony, choć na razie zrobiłem na nich ledwie kilkaset kilometrów... więcej będę mógł powiedzieć pewnie po sezonie, ale wtedy to już pewnie swój komplet opon miał będziesz ;)

Załączę nawet zdjęcie (a, co pochwalę się swoją Alfunią) - nie wygląda tragicznie, ale jednak nie tak dobrze, jak na 20" telefonach - już za niecałe pół roku znowu zobaczę moje auto na ładniejszym komplecie felg :D

Załączniki

• Alfa.jpg
    Alfa.jpg
    67.9 KB · Wyświetleń: 36
[MENTION=80009]Kolpak[/MENTION] pytanie do Ciebie, ale również do innych, którzy podchodzili do tematu:

Czy średnica otworu centralnego w felgach PSW Dubai jest taka sama jak w felgach OEM i czy dekielki OEM będą pasować do otworów w felgach PSW?
Mam PSW od kilku sezonów i w końcu dokupiłem do nich dekielki OEM. Numer części 50541227, z tego co pamiętam to średnica wewnętrzna 58mm, a zewnętrzna 60mm.
Jestem jeszcze przed wymianą, więc wolę zapytać nim będzie za późno, a pytam, bo pamiętam, że przy pierwszej próbie wchodziły one bardzo ciężko... ale może to kwestia wyrobienia.

Przekładałem w weekend koła na zimówki i przy okazji zważyłem sobie całe koła. Już w rękach było czuć, że letnie koła są lżejsze i faktycznie były lżejsze o 2 kg (ważone na wadze łazienkowej).
Moje zestawy to lato 19 JR SL01 + Falken FK 510
Zima oryginalne telefony 19 + Nokian WR Snowproof P
Zakładam że główna różnica to waga felg.

Ostatnia edycja:
To załączanie zdjęć działa tak średnio - w podglądzie posta jest OK a po publikacji się rozwala
Nie jest tak że się rozwala jak się wylogujesz a jak zalogowany to wszystko ok? U mnie tak jest i rozwałka dotyczy tylko pierwszego załącznika.

Jakie to jest "właściwe" miejsce? Kombinowałem różnie i nic z tego, zawsze pierwszy mam skopany.

Jakie to jest "właściwe" miejsce?

Właściwe - to np. obok drugiego załącznika.
Wejdź do opcji <Zaawansowana edycja>) - tam na końcu jest lista załączników, a pierwszy z nich zazwyczaj, inicjalnie, pojawia się w środku tekstu. Jak przeniesiesz (drag&drop albo copy/paste) np. na koniec - to wszystko będzie OK. w ten sposób możesz też zmienić kolejność załączników jeżeli masz taką porzebę.
Ja tak robię i działa.

Ok, jeszcze się pobawie w zaawansowanej jak będę coś wrzucał z załącznikami.
Ale jak już dodaje załączniki to raczej zawsze na końcu i lipa z pierwszym. Nawet ostatnio dodawałem jakieś puste linie za tekstem itp. I w efekcie co bym nie zrobił to jak jestem zalogowany to wszystko super, a jak wylogowany to pierwszy jest tylko miniaturką zdjęcia z dodanym kawałkiem kodu strony obok.
Dzięki za info/pomoc ale już nie śmiećmy tu w wątku.

Koledzy,
Koła zimowe: czy do Giulii Veloce Q4 mogę założyć 4 takie same koła 225/45 na obręczach 18x8J? Czy to jakoś nie wpłynie na stabilność? Czy dobrze wyczytałem na forum, że były takie konfiguracje fabryczne? Fabryczne letnie mam 225/40 R19 z przodu i 255/35 R19 z tyłu..
Zapytałem w ASO o cenę felg i zaczęli mi wałkować, że zimówki do silnika 280km z tyłu muszą być 255/40 R18 nic innego...
A zapisy z instrukcji nie są dla mnie jednoznaczne...

Jeśli Ci tak powiedzieli, to kłamią :D Ja teraz mam zimówki 4x 225 i według mnie auto prowadzi się nawet pewniej.

EDIT: Napisz do Rafała z Autopon w Częstochowie, zrobi Ci dużo lepszą ofertę niż ASO, różnicę wydasz na fajne prezenty pod choinkę.

Amortyzatory
Powrót