• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Giulia- felgi, opony

@ radosuaf -- Nie dziw się - to są prawidła rynku. We Włoszech mniej popularne są te modele.

Tak sobie jeszcze przypomniałem, może ktoś pamięta lepiej o co chodziło. Kiedyś ktoś opisywał sytuacje że kupił Giulię z felgami 18" o różnej szerokości i w ramach jakiejś akcji zmieniali mu tylne felgi na węższe 8" z niewiadomych mi powodów.
Była akcja, dotyczyła tylko jednego wzoru w 18" i tylko felg tylnych 9". Szczegółów nie znam, coś było napisane chyba o braku homologacji o ile dobrze kojarzę.

Tu gość ma więcej wzorów/rozmiarów, więc z jakimiś akcjami bym tego nie wiązał. Może jakieś wyprzedaże po testach albo serie pilotażowe, albo coś 2 gatunku typu jakieś ryski, drobne wady lakiernicze itp?
Szkoda że już nie ma tych Sport w wersji 8" (nie wiedziałem że była taka oferta), bo za te pieniądze to bym żonie do Giulietty kupił - jeździ na 18" podkowach z mojej byłej 159 które już mają swoje lata i obtarcia a i tu lepsze ET33 by fajną robotę zrobiło.

Może szuka ktoś Pirelli P7 Cinturato do siebie na przód?

Mam na sprzedaż 2 sztuki w rozmiarze 225/45R18 91W Run Flat, homologacja Alfa Romeo.

Produkcja:
1 szt. 1 tydzień 2020 Made in Germany 7,75 mm (600 km przebiegu)
1 szt. 37 tydzień 2020 Made in Germany 8 mm (fabrycznie nowa z naklejkami)

Były 2 takie same DOT 0120, ale z uwagi na wibracje na układzie kierowniczym odesłałem obie po 600 km do fabryki Pirelli celem sprawdzenia przyczyny problemu. 1 szt. została oceniona jako wadliwa i zastąpiona w ramach gwarancji zupełnie nową.

W trakcie reklamacji musiałem jednak na czymś jeździć. Kupiłem kolejne opony a te dwie po powrocie od gwaranta odłożyłem jako zapas. Aktualnie nie są mi potrzebne.

Dla zainteresowanych - dzisiaj dotarła felga:
P_20220727_203118.jpg

Posiada wszystkie "legitne" oznaczenia i wygląda OK:
P_20220727_202951.jpg
P_20220727_203002.jpg

Po wewnętrznej stronie jest kilka drobnych uszkodzeń:
P_20220727_203725.jpg
P_20220727_203741.jpg
P_20220727_203809.jpg

Nie wiem, czy felga taka już była, czy uległa uszkodzeniu w czasie transportu (dół nie był zabezpieczony w żaden sposób, na górze cienka pianka), czy może to było podstawą, że Alfa jest odrzuciła i dlatego można je kupić w takiej cenie. Oczywiście, przy 80 EUR za felgę nie ma co narzekać, mnie nie robi różnicy, przód jak na moje oko jest idealny.

Waga felgi - 11,6 kg. Nic dokładniejszego nie mam - to różnica w moim ciężarze na wadze z felgą w rękach i bez felgi :). Jutro będę miał w rękach tę uszkodzoną (zamawiana w ASO), to porównam.

Ja niestety mam komunikat, że sprzedawca nie realizuje wysyłki do Polski

Trzeba napisać bezpośrednio. Mnie polski eBay w ogóle nie wyszukiwał tej aukcji.

EDIT: felga jest inaczej malowana niż kupiona niedawno w ASO - ta z ASO ma równy kolor na całej szerokości (tam, gdzie jest opona), ta jest malowana na froncie i w tylej części. W dodatku nie jestem pewien, czy na 100% ma ten sam odcień.

Ostatnia edycja:
Mam pytanie, czy homologacja producenta czyli w naszym wypadku AR jest ważna przy kupnie opon? Czy można założyć opony o takim samym rozmiarze, nośności indeksie prędkości ale z inną homologacją np MO czyli mercedesa do alfy? Czy opona z homologacją AR różni się w jakiś szczególny sposób od opony z homologacją MO?

Czy można mieć problem z przeglądem technicznym czy ubezpieczenie,, jeśli na samochodzie są inne opony niż homologowane przez producenta?

Ostatnia edycja:
Nośność opon nie może być mniejsza, tak samo jak index prędkości od opon dedykowanych do danego typu auta.
Jaki możesz mieć problem przy przeglądach technicznych czy ubezpieczeniu jak wymiar pasuje i głębokość bieżnika jest w normie.

Mam pytanie, czy homologacja producenta czyli w naszym wypadku AR jest ważna przy kupnie opon? Czy można założyć opony o takim samym rozmiarze, nośności indeksie prędkości ale z inną homologacją np MO czyli mercedesa do alfy? Czy opona z homologacją AR różni się w jakiś szczególny sposób od opony z homologacją MO?

Czy można mieć problem z przeglądem technicznym czy ubezpieczenie,, jeśli na samochodzie są inne opony niż homologowane przez producenta?

Nie zawracaj sobie tym głowy. Różnice między oponą homologowaną a takim samym modelem bez homologacji (lub z inną) to "apteka".

Zakładaliście jakieś wielosezony na 19? Jeśli tak to jakie i jak wrażenia?

Witam,nosze się z zamiarem zakupu felg na zimę zamienniki 17 cali, obecnie fabryczne rownież mam 17
Prosze o informacje czy osadzenie jest właściwe i ewentualnie jak ktoś z obecnych tu na forum ma takowe o zdjęcia jak to wyglada na live

Średnica: 17 Szerokość: 7.5 Rozstaw: 5x110 Głębokość osadzenia (ET): 32 Wykończenie: GM - gun meta

Nie lepiej zostawić fabryczne 17 na zimę, a na lato kupić 18? Ja tak zrobiłem i samochód nie tylko zdecydowanie lepiej się prezentuje, ale jeździ się nim dużo pewniej. Jak dla mnie przy 17 calach ścianka opony jest po prostu zbyt wysoka i jest gorsze czucie samochodu w zakręcie.

Heja....nie chce kombinować- fabryczne używałem dwa lata w zimę i widzę ze felgi dostają w dupe....wiec z tąd ta decyzja
( m.i.n nowe opony zimowe 17 cali) i sama wymiana coraz droższa........

Witam,nosze się z zamiarem zakupu felg na zimę zamienniki 17 cali, obecnie fabryczne rownież mam 17
Prosze o informacje czy osadzenie jest właściwe i ewentualnie jak ktoś z obecnych tu na forum ma takowe o zdjęcia jak to wyglada na live

Średnica: 17 Szerokość: 7.5 Rozstaw: 5x110 Głębokość osadzenia (ET): 32 Wykończenie: GM - gun meta

Napisz do mnie, to dam Ci ofertę na te felgi i wszystko co będziesz do nich potrzebował - alfa-autopon@outlook.com

Potwierdzam, ofertowo kolega Kolpak jest the best ;).
Raczej jestem oszczędny ale taniej zestawu nie znalazłem i w efekcie:
mam na lato fabryczne 20" a na zimę 18" na drugich felgach - komplet właśnie od wyżej wymienionego!

Fabrycznie to chyba najwięcej 19...

Dobrze, że "chyba" a nie "na pewno" :-).
Stelvio Veloce - 20" na bank!

Ale nie w tym rzecz lecz, że na zimę wyższe profile i drugie felgi to niezły pomysł (pomijając "all season" w niektórych przypadkach").

Potwierdzam, ofertowo kolega Kolpak jest the best ;).
Raczej jestem oszczędny ale taniej zestawu nie znalazłem i w efekcie:
mam na lato fabryczne 20" a na zimę 18" na drugich felgach - komplet właśnie od wyżej wymienionego!

Hmm No mi zaproponował w takiej samej cenie - ewentualnie jakieś” chromy „ ale bez jaj to nie cadilac
Wiec poszukam na rynku
Pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót