• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Giulia- felgi, opony

Cześć. Czy ktoś przerabiał przejście w Stelvio na koła/opony w rozmiarze 19" z seryjnych 20" i chciałby podzielić się wrażeniami /?/
Jaka jest różnica w oprowadzeniu? czy faktycznie zauważalna? To co mnie urzekło w Stelvio to sposób prowadzenia w zakrętach - auto się nie przechyla (w porównaniu np. do Subaru Forestera XT to przepaść).
Myślę o zimówkach 19" ale nie chciałbym stracić dużo z tej precyzji na kołach 20".

co do opon: czy rozmiar 235/55 r19 zastosować na wszystkie koła? czy na tylnej osi szerzej?
wstępnie przejrzałem ofertę i wybrałem: Dunlop winter sport 4d, Nokian wr suv 4, Goodyear UG Perormance SUV G1...
Coś innego polecacie?

Jak pisałem w innym wątku, zastanawiam się na zimę nad oponami Vredestein Wintrac PRO - czy ktoś z forumowiczów na nich jeździ?

Taki temat.
Jak jest z geometrią przy zmianie felg. Zakładam że kluczowe jest et?
Teraz mam 19x9 i chciałem swoje 17x7.5 zimowe założyć na dystansie aby felga nie była schowana bardziej niż teraz. Z tyłu różnica et wynosi teraz 33 vs 34 ale aby to wyrównać musiałbym zwiększyć ją (dustans 15) do ok 18 vs 34. Wydaje się że to sporo.
Z przodu (19x8 vs 17x8 w obu et 33) to byłoby ćwierć cala zamiast dziś identycznego e.t.

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Mam Wintraca Pro zimowego w w giulii - jest ok 225/45 r18 na obu osiach i jest cichy,,, niemniej jednak następne opony wrzuce w asymetryku na zimę- zobacz co będzie na rynku. powód - kierunki mniej precyzyjnie się prowadzą - zauważone na kilku rodzajach opon zimowych w róznych autach

Przepraszam za prywatę, ale jeśli ktoś szuka zimówek 19 do Juli, to mam chyba b.korzystną opcję.
Mam do sprzedania fabrycznie nowe, z naklejkami etc, Pirelli SottoZero 3:

2 x 225/40/19 89H RUN FLAT (AR) na przód oraz
2x 255/35/19 96H (J) na tył (podkreślam, że tył nie jest runflat).

Cena 1200 zł za parę lub 2400 zł za komplet.

Dostałem takie opony razem z autem od dealera (wtedy nie zauważyłem, że tył nie był runflat, ale dla mnie to akurat nie był problem).
Jak je założyłem na zimę, to trochę wibrowały, więc je zareklamowałem u Pirelli, które uznało reklamacje i dostarczyło mi nowe identyczne, które tu sprzedaję.
A sprzedaję, ponieważ dostarczenie tych opon zajęło Pirelli 2 miesiące, więc ja w międzyczasie musiałem kupić sobie inne nowe zimówki i mam teraz 2 komplety.
Gdyby ktoś z Szanownych był zainteresowany, to zapraszam na priv.

https://jr-wheels.pl/kategoria/sl01.79

https://jr-wheels.pl/kategoria/jr25

https://jr-wheels.pl/kategoria/jr11\

Czy zna ktoś z Was te felgi? Niektóre wzory mi się podobają, ale niewiele wiem o producencie...

Trochę ich sprzedaję, są OK, nigdy nie było problemu :)

- - - Updated - - -

Przepraszam za prywatę, ale jeśli ktoś szuka zimówek 19 do Juli, to mam chyba b.korzystną opcję.
Mam do sprzedania fabrycznie nowe, z naklejkami etc, Pirelli SottoZero 3:

2 x 225/40/19 89H RUN FLAT (AR) na przód oraz
2x 255/35/19 96H (J) na tył (podkreślam, że tył nie jest runflat).

Cena 1200 zł za parę lub 2400 zł za komplet.

Dostałem takie opony razem z autem od dealera (wtedy nie zauważyłem, że tył nie był runflat, ale dla mnie to akurat nie był problem).
Jak je założyłem na zimę, to trochę wibrowały, więc je zareklamowałem u Pirelli, które uznało reklamacje i dostarczyło mi nowe identyczne, które tu sprzedaję.
A sprzedaję, ponieważ dostarczenie tych opon zajęło Pirelli 2 miesiące, więc ja w międzyczasie musiałem kupić sobie inne nowe zimówki i mam teraz 2 komplety.
Gdyby ktoś z Szanownych był zainteresowany, to zapraszam na priv.
[MENTION=54621]Harvaster[/MENTION] jak widać, nie tylko Ty dostałeś taki dziwny zestaw z salonu, choć nieco dziwniejszy, bo u Ciebie tył jest SZ2, a nie 3...
Cóż...niewiedza albo oszczędności ASO

[MENTION=54621]Harvaster[/MENTION] jak widać, nie tylko Ty dostałeś taki dziwny zestaw z salonu, choć nieco dziwniejszy, bo u Ciebie tył jest SZ2, a nie 3...
Cóż...niewiedza albo oszczędności ASO
Pewnie założyli co mieli na stanie ;)

Ja swoją odbierałem na letnich, a te zimówki dostałem od dealera "gratis" osobno w workach. Dopiero jak je zareklamowałem zimą z powodu wibracji, to gość z Pirelli zwrócił uwagę, że tył nie był runflat i wymienił mi na takie same nowe, bo na inne ponoć nie mógł.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Po wizycie w Kielcach niestety, moje tylne opony powiedziały do widzenia :)
Aktualnie mam standardowe pirello p zero 255 35 19 run flat
Co wybrać? Pirelli a może Michelin pilot sport 4s? Cena podobna. Michelin, to chyba najlepsza opona drogowa, ale jak na mokrym, trzeba ją rozgrzać żeby działała?
Brać run flat, czy zwykłe, jakie macie doświadczenia?

Wysłane z mojego Nokia 7.2 przy użyciu Tapatalka

brałbym run-flata co do marki - MIchelin 4s nie ma w runflacie...
Jeśli Pirelli w Run-flacie to mozesz wypróbować Pzero LS z homologacją Bmw.. albo Pzero z homologacją BMW
Jesli bez runflata - to dopiero masz wybór
np w Pirelli PZero, Pzero z hom Astona MArtina, Jaguara, Lambo, Mercedesa... :)
jeśli Michelin bez runlata to tak cirka 100zł/szt drożej w zależności do której Pireli porównasz. W tej chwili mam 255/35 R19 Pzero z ho Mercedesa za 718. pzero Ls zhom Audi 725zł, Pzero runflat - LS - 860zł - michelin 4s 96y - 905zł więc róznica w cenie moze być spora...

Hej. Przechodząc na przyszłe lato z fabrycznych 17" (i przeznaczając je na zimę) na jakieś dokupione 19" - czy muszę przy 19" mieć inną szerokośc/profil tyłu w stosunku do przodu?!?!

nie musisz, mozesz miec 225/40/R19 na obu osiach lub 225/40/R19 na przod i 255/35/R19 na tyl

możesz ale nie musisz, jeśli wybierzesz szersze felgi na tył to wtedy kupujesz odpowiednie opony na tył. ori szerokości to 8 i 9" a profile dla 19" 225/40 i 255/35

Ja jezdze na 4x 245/35/19 i jakoś nic się nie dzieje.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

nie musisz, mozesz miec 225/40/R19 na obu osiach lub 225/40/R19 na przod i 255/35/R19 na tyl
pod warunkiem że stosuje odpowiednie felgi. widziałem już w ASO do sprzedaży demówkę w 2018r gdzie na felgi 8" założyli na tył 255/35R19 - mega źle to wyglądało

Ja jezdze na 4x 245/35/19 i jakoś nic się nie dzieje.
nikt nie pisze że coś się ma dziać (choć jest poza ori rozmiarami homologowanymi - zwracam uwagę bo niektórzy tak nie chcą), jednak tez żeby to wyglądało jakoś to trzeba pamiętać o szerokości felg - u Ciebie akurat o ile pamiętam wszystkie 4 są 8.8" (4 przody z Q), natomiast jakby ktoś miał 8" to 245 już fajnie nie wygląda.

pod warunkiem że stosuje odpowiednie felgi. widziałem już w ASO do sprzedaży demówkę w 2018r gdzie na felgi 8" założyli na tył 255/35R19 - mega źle to wyglądało

nikt nie pisze że coś się ma dziać (choć jest poza ori rozmiarami homologowanymi - zwracam uwagę bo niektórzy tak nie chcą), jednak tez żeby to wyglądało jakoś to trzeba pamiętać o szerokości felg - u Ciebie akurat o ile pamiętam wszystkie 4 są 8.8" (4 przody z Q), natomiast jakby ktoś miał 8" to 245 już fajnie nie wygląda.
No wiadomo że trzeba dopasować szerokość opony do szerokości felgi.

No wiadomo że trzeba dopasować szerokość opony do szerokości felgi.

TY to wiesz, ja wiem, większość wie, nie każdy jednak wszystko wie skoro podstawowe pytania są tu jednak zadawane dlatego wolę dopisać. ASO z przykładu który podałem widać nie wiedziało...

Amortyzatory
Powrót