Cześć,
przeciąłem oponę w Giulii Veloce, przejechałem nią wcześniej 2000km, zużycie bieżnika wynosi 0.2mm.
Mam dwa pytania w związku z tym:
1) Opony otrzymane od dealera to Pirelli P7 Cinturato 91W r18 225/45, rocznik 2019 z akronimem AR. Czy możecie mi polecić sklep, w którym dostanę dokładnie te opony? Czy 'AR' różnią się czymś od 'zwykłych' Pirelli P7?
2) Czy przy takim zużyciu bezpieczne będzie wymienienie jednej opony, czy lepiej będzie wymienić już obie?
Hej,
Poza tym, że jeżdżę Giulią, to od ponad 20 lat współpracuję z Pirelli, a jeszcze dłużej z oponami i "coś tam" o tym wiem
Więc z grubsza...
1. Przy takiej różnicy w wysokości, możesz spokojnie wymienić 1 szt.
2. Opona z homologacją może się różnić wieloma rzeczami:
a) konstrukcją (nawet "stopki", najlepszym tego przykładem jest nowe PZero);
b) mieszanką (co ma oczywisty wpływ na zachowanie samochodu, zużycie..);
c) wysokością bieżnika;
d) wyglądem bieżnika (tak tak, mimo tej samej nazwy niekiedy to ZUPEŁNIE różne opony);
e) rozmiarem (skrajny przykład- 255 Mercedesa bywa szersza od 285 BMW);
itd...dużo by opowiadać...
Ale generalnie chodzi o to, że opona taka jest tworzona razem z samochodem, więc najlepiej dopasowana, także zakładanie na oś opony bez/z inną homologacją nie wchodzi w grę chyba, że "na dojazd".
3. W aktualnej ofercie takich opon (P7 Cin., 91, W) jest 5 typów, więc łatwo o pomyłkę... jeśli chcesz, to doślę Ci tą odpowiednią - w tym momencie w Pirelli PL jest właśnie 1 szt., a cena jak zwykłej
- - - Updated - - -
Zrobiłem Wam fotkę różnic