pozwolę sobie wrócić do tematu opon na zimę. Będę szedł w 18"(dokupię felgi lub pożyczę od żony jej letnie podkowy) i tu pytania:
1.opony koniecznie RunFlat czy olać na zimę?
2.225/45R18 czy 235/45R18 żeby trochę podwyższyć profil (dla pierwszych mam porządne łańcuchy Pewag-a które zostały my z 17" ze 159, więc odpadłby koszt zakupu kolejnych łańcuchów(a stosuje i mimo Q4 będę musiał kupić na 100%))
3.Jeśli nie RF to montować czujniki TPMS? Jak się objawia w Giulii ich brak, coś wiecznie pika czy tylko komunikat? W razie gdyby komunikaty były upierdliwe to wystarczy że ominę Security Gateway na OBD i pewnie będę mógł to ustrojstwo wyłączyć w razie czego na zimę z MESa.
4.Które opony z dostępnych polecacie albo nie polecacie: Goodyear UG Performance G1 bez RF czy Pirelli Sottozero 3 z RF czy Dunlop SP Winter Sport 5 bez RF czy Michelin Pilot Alpin PA4 bez RF. Zastosowanie w podgórskim i górzystym terenie tylko, autostrady raczej nie, w zimie jazda lokalnie, choć nie lubię jak opony wprowadzają jakieś drgania czy są głośnie (a takie są np Continental TS850 które mam w GIulietcie i też kupiłem kiedyś do 159 TBi)