• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Fiatdiag, TS Diag, Alfadiag

Panowie nabyłem kabel taki: http://allegro.pl/kabel-diagnostyczny-elm-327-alfa-romeo-166-gt-gtv-i2745767099.html.

Zainstalowałem jakiś sterownik (foto plików w załączniku). asas.jpg
Teraz kabel mam jako "USB Interface" w "Kontrolerach uniwersalnej magistrali szeregowej".
Czy on już jest traktowany jako COM? Bo nigdzie nie mogę zmieniać żadnych parametrów o których czytałem w instrukcjach.

Próbowałem podpiąć auto ale efekt był taki jak na zdjęciu.
błąd.jpg

Jestem zielony, wiem tyle co poczytałem w tym temacie i innych w internecie. Czy mógłby mi ktoś pomóc?

w menadżerze urządzeń poszukaj portów COM
pod którymś będzie Twój kabelek z numerem portu
ten sam port ustaw w programie

Problem w tym, że nigdzie nie ma tych portów - ja przynajmniej nie mogę znaleźć gdzie to jest w 7ce.

Screen menadżera urządzeń: Bez tytułu.jpg

A ja mam problem z FESem pełną wersją w AR 166. Chcę sie połączyć z deską rozdzielczą i w sumie łączę się ale dosłownie na dwie sekundy. po chwili wywala mnie z programu, że nawet nie zdążę skasować błędów. Mogą to być problemy z opóźnieniami?? Co mam sprawdzić lub które parametry na kompie zmienic żeby program działał stabilnie??
Z silnikiem, ABSem itd w 156, 166 i kilku innych Fiatach łączy sie bez problemu ale tutaj nie mogę sie połączyć na dłużej.

Pisałem też o tym w innym temacie.

@boney... sterowniki są poprawne, należy je tylko zainstalować dwa razy pod rząd.... interfejs ma dwa urządzenia FTDI, dlatego sterowniki instalujemu 2 razy....

Załączniki

• interfaces7.jpg
    interfaces7.jpg
    64.2 KB · Wyświetleń: 265
  • interfaces9.jpg
    interfaces9.jpg
    44.8 KB · Wyświetleń: 190
  • interfaces10.jpg
    interfaces10.jpg
    61.5 KB · Wyświetleń: 234
Ostatnia edycja:
Witam czy mógłby mi ktoś doradzić jaki najlepszy będzie kabel diagnostyczny do Alfy Romeo CROSSWAGON? (2005) Czytając rożne strony fora itp są różne i różniaste te kable a nie wiem jaki bedzie najlepszy. Dzieki za pomoc :)

Przeczytaj ten temat i wszystko będzie jasne :)
w skrócie VAG KKL od Viakena lub ELM327

Dzisiaj odwiedziłem stronę www.multiecuscan.net i sprawdziłem zakładkę History

15/12/2012 - MULTIECUSCAN 1.2
- Added support for WiFi interfaces (ELM327, OBD, OBDKey)
- Added possibility to select a parameter for the X axis of a 2D graph
- Added 16x16 map generation based on the data recorded from vehicle. Please note that this function uses interpolated data and may not be accurate!
- Added Cruise control activation function for the newer Grande Punto (>2008) in CAN Setup/PROXI Alignment
......
Czyżby można było samodzielnie modyfikować mapy?

- domena alfaDIAG.NET na sprzedaż, czyżby koniec programu ????

Załączniki

• alfadiag.jpg
    alfadiag.jpg
    35.4 KB · Wyświetleń: 172
witam , wiem że gdzieś napewno jest. opisane co i jak , ale jakby ktoś mógł to uporządkować.
Posiadam Kabel viaken KKL taki-----> http://img13.allegroimg.pl/photos/oryginal/30/92/49/62/3092496238 oraz Kabel ELM taki ---> http://img06.allegroimg.pl/photos/oryginal/30/27/94/84/3027948435

I teraz tak . Kabel ELM 327 w ogóle nie chce się łączyć z autem . Viaken kkl połączył się tylko z poduszką i udało mi się skasować błąd . Pozatym ani z silnikiem ani z ABS nie mogę się połączyć .Łącze się programem FiatECUScan.. Słyszałem że podobno trzeba przerabiać jakoś kabel też. Dziękuje serdecznie z góry za pomoc.

Ten KKL masz już przerobiony, a świadczy o tym ten przełącznik na wtyczce OBD. W jednej pozycji łączysz się z AIR BAG, w drugiej z ABS, a w trzeciej z ECU - niekoniecznie w tej kolejności. Jeżeli nie przełączałeś to masz powód dlaczego nie mogłeś się połączyć. W FES musisz też "trafić" w wersję ABS oraz ECU przy wyborze metody łączności. Pozdrawiam

kolego , dzieki za odpowiedz ale akurat przelaczalem tym przelacznikiem.jakimi programami mozna sie jeszcze polaczyc

JAk masz taki kabel to nie musisz nic przerabiać.
czasem trzeba popróbować kilka razy zanim się uda połączyć. Spróbuj na MultiScanie się poąłczyć. sciagnij z netu

ELM obsługuje też CAN.VAG KKL nie obsługuje tego protokołu.ELM jest szybszy

Witam. Panowie, może Wy mi pomożecie. Mam problem z kablem kll (niebieski viaken). Wcześniej wszystko było dobrze jednak ostatnio zupełnie nie mogłem się połączyć z samochodem. Odinstalowałem kabel i zainstalowałem wszystko od nowa. COM ustawiony mimo to nie mogę się połączyć. Może coś z laptomem? Jak myślicie?

mam problem z instalacją sterowników do kkl od vikaena. na PC za pierwszym razem dobrze się kabel zainstalował, niestety na laptopie instaluje się automatycznie a gdy chcę wgrać sterowniki wyświetla się komunikat że kreator nie znalazł bardziej odpowiednich sterowników niż te obecnie zainstalowane.

co zrobić?

- jeśli system to XP, to zrób tak:

- idż do katalogu Windows, potem do katalogu INF, przeszukaj od końca pliki oemxx.inf.
- jak w treści maja informację o porcie COM, skasuj je.
- skasuj także odpowiadający plik oemxx.PNF.
- teraz możesz zrobić aktualizację sterownika.
- jak ten krok nie pomoże i Windows zainstaluje swoje sterowniki to w pliku który powstanie oemxx.inf zobacz jakie stosuje sterowniki i je skasuj z katalogu windows\system32\drivers.
- teraz ponownie zrobić aktualizacje sterownika, wskazując poprawny katalog ze sterownikami.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót