• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Fiatdiag, TS Diag, Alfadiag

Edit

Przeniosłem do tematu JTD - mój błąd

Załączniki

• max i .jpg
    max i .jpg
    92.4 KB · Wyświetleń: 342
  • max i przeplyw.jpg
    max i przeplyw.jpg
    92.1 KB · Wyświetleń: 422
  • na postoju.jpg
    na postoju.jpg
    81.7 KB · Wyświetleń: 272
  • turbo.jpg
    turbo.jpg
    89.7 KB · Wyświetleń: 174
  • wolne i przeplyw.jpg
    wolne i przeplyw.jpg
    88.2 KB · Wyświetleń: 276
  • wolne i V.jpg
    wolne i V.jpg
    94.9 KB · Wyświetleń: 282
  • logi.zip
    logi.zip
    33.5 KB · Wyświetleń: 36
Ostatnia edycja:
Jaki program diagnostyczny do 146 1.4 ts? Mam ELM 327.... Z unidiaga ponoć piszecie że nie da rady skorzystać (nie potrafię się połączyć)...multiecuscan tak samo... no i mogłem skorzystać z niego tylko 20min...

Ostatnia edycja:
Witam ,mam taki problem że jak chcę się połączyć za pomocą FES z systemem ABS to pod czas łączenia pojawia się komunikat "Fehler ABS" (na wyświetlaczu) a w programie ze nieprawidłowy kod ISO? Wiecie o co chodzi? Z silnikiem i Airbag łącze się bez problemu. Dany sterownik ABS odczytany poprawnie i z nim się łącze.

Mogę prosić o ocenę tych parametrów? AR 156 2.4 150KM JTD 2002rok

Dodatkowo powiem, że w ECU były zapisane takie błędy P0380 i P0335

P0380

Failed Component Code: Ecu Preheat Feedback
Fault Symptom: Plausibility One
Warning Lamp Status: Warning Lamp not Illuminated
Fault Test State: Test not complete for this Error.
Fault Code Storage State: Error Not Present at time of request
Event Count: 64 count
Environmental Condition One: Engine Speed: 861,064 rpm
Environmental Condition Two: Engine Temperature: 12,9069 °C
Environmental Condition Three: Fuel Quantity: 14,8928 mm3/str
Environmental Condition Four: System Status: Power On/Engine Running
Environmental Condition Four: System Status: Cruise Control Regulation InActive
Environmental Condition Four: System Status: Power Latch Inactive
Environmental Condition Four: System Status: Microprocessor Control Test Active
Environmental Condition Four: System Status: E.R.G Active
Environmental Condition Four: System Status: Turbo Charger Inactive
Environmental Condition Five: Fuel Rail Pressure: 368,604 bar
Environmental Condition Six: Memorised Km @ event: 0 km

P0335
Failed Component Code: Engine Speed Sensor
Fault Symptom: Plausibility
Warning Lamp Status: Warning Lamp Illuminated
Fault Test State: Test complete for this Error or not applicable.
Fault Code Storage State: Error Not Present at time of request
Event Count: 30 count
Environmental Condition One: Engine Speed: 1163,6 rpm
Environmental Condition Two: Engine Temperature: 86,91061 °C
Environmental Condition Three: Fuel Quantity: 0 mm3/str
Environmental Condition Four: System Status: Power On/Engine Running
Environmental Condition Four: System Status: Cruise Control Regulation InActive
Environmental Condition Four: System Status: Power Latch Inactive
Environmental Condition Four: System Status: Microprocessor Control Test Inactive
Environmental Condition Four: System Status: E.R.G Active
Environmental Condition Four: System Status: Turbo Charger Inactive
Environmental Condition Five: Fuel Rail Pressure: 682,6 bar
Environmental Condition Six: Memorised Km @ event: 0 km

Panowie... Nie mogę się połączyć z moją alfą... ELM 327 bez problemu łączy się z citroenem c5. Nawet gdy mam odpalony fiatecuscan 3.3 i podłączam go do c5 to program go widzi i mam komunikat, że elm taki i taki i nie powinno być żadnych problemów z dalszą komunikacją...
Następnie odłączam elm i przechodzę do mojej alfy... podłączam pin 4,7,15,16 i dupa... żaden program go nie widzi...
Zaraz po podłączeniu do cytryny zapalają mi się więcej diod w elemie, a w alfie nic... totalnie... mam podłączony K,L, GND, i + z aku...
O co chodzi....

Koledzy, jakie wnioski można wyciągnąć z tego błędu? :)

ODCZYT KODÓW BŁĘDÓW:
1: 07 - Przeplywomierz
Anomaly on the inlet air mass signal. Check the following:
- Sensor power supply (12 Volt from the main relay) between pin 1 (+) and 3 (-) of the sensor connector
- Signal emitted by the sensor, proportional to the air flow to the engine, between pin 4 (signal) and 2 (signal ground) by means of multimeter or oscilloscope
- Continuity and insulation between pins 2 and 4 of the sensor connector respectively, to the ECU wires bundle connector to pins 26 and 7
Powodem tego błedu jest Nieznany / Brak zasilania
Obecny status błędu to Wyst. uderzenie / Obecny
Wartość licznika błędu to 31

No panowie doradźcie bo tracę siły. Nie potrafię normalnie nie potrafię:P...
Z citroenem c5 łączy się bez problemu, diody mrugają, a w alfie nic, dupa blada. Świeci tylko czerwona i 0 komunikacji.

Czy GND w kostce obd (środkowy z trzech wejść) jest masą samochodu czy masą sygnałową?

Próbowałem podłączyć 5 kabli czyli pin 4,5,7,15,16.
4 klema --- aku, 5 masa sygnałowa ( środek wtyczki), 7 i 15 do wtyczki i 16 + do aku
I TEŻ nic... interfejs nie daje znaku życia, a programy też go nie widzą tak jak widzą go przy podłączeniu do C5.

Witam mam kabel elm 327 lącze się bezproblemowo przez alfeobd i fiatecu scan z komputerem silnika jednak potrzebuje poloczyć się z body, jednak alfa obd tylko powoduje restetowanie sie zestawu zegarów jak bym kluczyk do pozycji mar przełączał, a fes pokazuje sprawdz kabel itd... cos nie tak z tym kablem czy problem moze z systemem windows 7

potrzebuje się połączyć z body aby zrobić proxi mam nowy zestaw zegarów

- brak połączenia z body komputerem dla AR 147 może świadczyć o tym, że interfejs nie jest przerobiony.
- dla body komputera jest włączany szybszy protokół transmisji dlatego interfejs nie łączy z body.
- nie znam metody jak można inaczej sprawdzic poprawność interfejsu, oprócz podłączenia do innego auta z rodziny AR.

Witam serdecznie! Mam prośbę, czy ktoś może sprawdzić mi logi z AlfaOBD (załącznik). Silnik minimalnie nierówno pracuje na jałowym :-). I szczerze to nie mam pojęcia co jest grane. Aaa jeszcze w załączniku błąd jaki czasami się pojawia. Po wykasowaniu spokój. Silnik 2.0 T.S. ME 7.3.1 ver z 2001 roku.

no to powiem Tobie, że ostro przepłaciłeś.przeczytaj ten wątek i będziesz widziałe wszytsko. w skrócie powiem. FES, AlfaOBD

Witam serdecznie! Mam prośbę, czy ktoś może sprawdzić mi logi z AlfaOBD (załącznik). Silnik minimalnie nierówno pracuje na jałowym :-). I szczerze to nie mam pojęcia co jest grane. Aaa jeszcze w załączniku błąd jaki czasami się pojawia. Po wykasowaniu spokój. Silnik 2.0 T.S. ME 7.3.1 ver z 2001 roku.
Pomoże mi ktoś?

Amortyzatory
Powrót