Fiatdiag, TS Diag, Alfadiag

tak, odcięcie jest istotne.

spróbuj się FESem poąłczyć czy w ogóle jest kontakt z BODY.
próbowałem się połączyć FESem ale nic z tego, błąd połączenia "sprawdź kabel i port szeregowy" tym samym kablem u kolegi w 159 łączy się bez problemu, gdzie szukać przyczyny,na co zwrócić uwagę?

Majkel tak wygląda ten wykres z kręceniem obrotów aż do odcięcia:

Załączniki

• MAF4.jpg
    MAF4.jpg
    91.7 KB · Wyświetleń: 167
Szczepan
jedyne co mi przychodzi do głowy to źle wybrany sterownik body, jeżeli jest on sprawny. JEżeli ten sam laptop działa w 159 z tym samym kablem to tą częśc można wykluczyć.

Syfon
przepływka do zmiany. powinno pokazywał w granicach 408kg/h na odcince

Szczepan
jedyne co mi przychodzi do głowy to źle wybrany sterownik body, jeżeli jest on sprawny. JEżeli ten sam laptop działa w 159 z tym samym kablem to tą częśc można wykluczyć.

Syfon
przepływka do zmiany. powinno pokazywał w granicach 408kg/h na odcince
O to niedobrze.
To jest pewna informacja czy jeszcze coś sprawdzić.
Bo po wyczyszczeniu przepływki i zaśniedziałej wtyczki, wczoraj przejechałem 60km i zero błędów.
Auto jechało jak na razie idealnie.

Przepływka musiałaby miec przerwę w obwodzie żeby wyrzucić błąd wtrysku.
jedzie idealnie...czyli tak jak zawsze. Przepływomierz pokazuje nieco pionad połowę ilości powietrza która wpada do silnika, więc nie może być idealnie

Przepływka musiałaby miec przerwę w obwodzie żeby wyrzucić błąd wtrysku.
jedzie idealnie...czyli tak jak zawsze. Przepływomierz pokazuje nieco pionad połowę ilości powietrza która wpada do silnika, więc nie może być idealnie
Idealnie w znaczeniu, że zero błędów właśnie. I niskie spalanie. Czy taka przepływka nie powinna skutkować błędami np. złego składu mieszanki?

Dla niej jest wporzadku.
Przepływka pokazuje ile powietrza wpadło do silnika i na tej podstawie "dobierana" jest benzyna.
wpadło 200 kg powietrza, więc wtryski daja pół litra benzyny - to tak z przymróżeniem oka :)
dla silnika, jest wszystko cacy.

Dla niej jest wporzadku.
Przepływka pokazuje ile powietrza wpadło do silnika i na tej podstawie "dobierana" jest benzyna.
wpadło 200 kg powietrza, więc wtryski daja pół litra benzyny - to tak z przymróżeniem oka :)
dla silnika, jest wszystko cacy.
Teoretycznie.
Dla przepływki ja wiem że jest O.K. w takim przypadku.
Ale silnik niby dostaje dwa razy mniej benzyny w danej masie powietrza niż powinien.
No nie ma szans żeby taki silnik poprawnie pracował. I raczej na pewno nie powinno to być O.K. dla sond choćby.
Które czujniki dają odczyt błędów ,, zły skład mieszanki"? Nie powinny w takim przypadku zareagować?
Dziwi mnie po prostu tak zły odczyt parametrów przez przepływkę i niby prawidłowa praca silnika.

Sondy mogą być już upalone i pokazują stałe napięcie 0,45V zalezy gdzie staną.
Póki nie ma przerwy w obwodzie sondy nie wyskoczy na desce "Check".
dlatego wykres sondy pokaże czy sonda pracuje.

Dziwi mnie po prostu tak zły odczyt parametrów przez przepływkę i niby prawidłowa praca silnika.
Przepływka pokazuje prawidłowe parametry...ale juz nie ma pełnego zakresu. ona porusza się w tym zakresie ktory jej pzosotał i w nim działa poprawnie.
reszta zakresu jest niedostępna, więc silnik tez pracuje tylko w tym zakresie. powyżej 3500obr juz pewnie nie jest żwawy(a to dostrzezesz dopiero po wymianie przepływomierza na sprawny)

No sondę jedną dwa-trzy lata temu też miałem wymienianą na oryginał.
Z ciekawości zrobię ten wykres sond. Jakie dać parametry? Już szukam tej przepływki. W temacie o doborze przepływek znalazłem info o zamiennikach MaxGear. Zapytałem tam o taka pasującą u mnie. Koszt niski to kupię i zobaczymy jakie będa zmiany.
Majkel dzięki. Jakbyś tam jeszcze rzucił okiem na mój wybór i potwierdził byłoby super.
A jeszcze jedno. Jednak tymi moimi FES i Multi nie da się zrobić resetu. Wyskakuje jakiś napis że mam darmową wersję i dupa.

Ostatnia edycja:
nie pamiętam dokładnie, ale jakiś parametr sondy lambda z jednostką w Voltach [V] musisz znaleźć.
Generalnie sonda powinna pracowac 0-1V

Panowie nie widze zadnego swiezego postu w tej kwestii, a chcialbym nabyc jakis sprawdzony interface. Co na dzis bedzie najrozsadniejsze. Z góry dzieki

Nic się nie zmieniło. ELM327 do silnika, VAG KKL do poduszek

Dzięki podpowiedzi Majkela dowiedziałem się że moja przepływka kuleje.
Zakupiłem nową podróbę i wyskakuje błąd P0100. ECU w ogóle nie widzi przepływki. Jest całkowicie martwa daje jeden stały odczyt 0.
Od razu zwrócić do sklepu czy jeszcze coś sprawdzić?

Amortyzatory
Powrót