• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

FELGI - zestawienie modeli

Pytanie do kolegi Kołpak ile kosztują czujniki do Giulia

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

To jeszcze pytanko, czy czujniki w giulii po przekładce na inną felgę wymagają wymiany jakichś podkładek, czy takowe nie występują?

ja mam czujniki schroedera i nie zmieniałem niczego przy przekładce, zmieniałem jednak zaledwie po 1.5 mcu bo tymczasowo miałem felgi ze 159 i dopiero szukałem czegoś na zimę. wszystko tylko wyczyściłem i 2 sezony przejeździłem bez problemu. a zgodnie ze sztuką coś tam się zmienia, nie pamiętam, uszczelka jakaś?

To jeszcze pytanko, czy czujniki w giulii po przekładce na inną felgę wymagają wymiany jakichś podkładek, czy takowe nie występują?

Najważniejsze jest uszczelnienie - gumka od wewnętrznej strony.
Jeśli ona jest OK, to nie trzeba zmieniać.
Ale w OE jest bardzo niska, więc trzeba na prawdę dobrze obejrzeć.

- - - Updated - - -

Pytanie do kolegi Kołpak ile kosztują czujniki do Giulia

To zależy co chcesz kupić... Ja mam teraz NOWE OE, które kupiłem na dobrym rabacie w ASO i sprzedaję po 600 zł/brutto/kpl. i w tym wypadku są nawet tańsze od uniwersalnych.
Natomiast zawsze możesz poszukiwać tańszych na allegro, aliexpres itd... pytanie co kupisz i ile zaoszczędzisz? Używane, demontowane, podrabiane? Niestety po chińczyku nie poznasz :)

Z całej historii kolegi klag3 wyjdzie happy end, jak założy nowe opony o normalnych właściwościach jezdnych do diesla (a nie Corsy z Q używane) do tego wymieni czujniki TPMS i felgi okażą się proste i nieprostowane. Wyjdzie go to tyle co jakby kupił nowe felgi w ASO 8"x19 (na firmę/fakturę dają na komplet ok 15% i koszt brutto ok 5500), reszte i tak musi kupić (normalne opony/czujniki). Pewnie u kolegi Kołpak kupiłby felgi taniej nowe ale nie ori AR (choć markowe).

No i teraz felga jest jeszcze 8.5", czy ma załadować 225/40R19 czy może 235/40R19, no bo chyba na 245/35R19 nie zostanie (przód - bez sensu)

Takie to okazje od handlarzy, więc nie napalajcie się tylko pytajcie wcześniej na forum czy znajomych (Janek, czemuś nie zadzwonił przed zakupem)

Felgi proste bez żadnej rysy nowe
Opony według słów wulkanizatora idealne
Auto prowadzi się bardzo dobrze lepiej niż na run flat które mam 18”
Czujniki Sprzedawca kół ma inne dzisiaj mi wyśle

Czy ten czujnik będzie działał
206.jpg

No właśnie mam Q4. Zewnętrznie nie powinno być dużej różnicy bo mam założone 1,5cm dystanse. Hmm 295/30/19? Nie myślałem o takim kapciu, to jeszcze szerzej niż w Q, no ale jak tak wychodzi z obwodu...

295 to chyba lekka przesada :) Q ma 200nm wiecej i ma 285 na tyle... zamulisz to auto strasznie taka oponą...

Felgi proste bez żadnej rysy nowe
chociaż tyle
Opony według słów wulkanizatora idealne
co z tego jak mają 2 wady IMHO , pierwsza to szerokość 245 - wjedź w koleiny, wzrośnie Ci spalanie a zmaleje dynamika trochę. druga to Corsa to opona już taka trochę sportowa, prawie semi slick, mieszanka którą chyba ciut trzeba najpierw rozgrzać żeby się kleiła. nie wiem jak Ci się to będzie sprawować np w wiekszym deszczu czy jak będzie zimniej, z drugiej storny ile wytrzyma?

Czujniki Sprzedawca kół ma inne dzisiaj mi wyśle
i założysz (zapłacisz za montaż wyważenie) i dalej będzie to samo? jest takie ryzyko. ja nie znam numerów ori ani nie wiem który symbol to data produkcji na czujnikach (tam widzę różne numey jeden może sugerować 2015, inny 2018 a jeszcze inny 2016).

mi chodziło o to, że jeśli okaże się ze nie będziesz zadowolony z opon w pewnych warunkach i je wymienisz, i biorąc pod uwagę już przejścia z czujnikami (koszty), deala żadnego szczególnego nie zrobiłeś bo wtedy musisz liczyć że kupiłeś tak naprawdę same felgi za te 4.3k +koszty związane z wymianami czujników/wyażaniem itp i czas stracony na rozwiązywanie problemów teraz -to ta cena nie jest zbyt atrakcyjna. Po prostu można kupić z FVAT takie felgi za ok 5500 w ASO, odliczyłbyś sobie w firmie i byłoby taniej. Albo kolega Kołpak złożyłby CI zestaw jaki chcesz czy to na ori czy jakimś dobrym zamienniku, z normalnymi oponami i działającymi czujnikami.

No i co z tą szerokością 8.5", dasz 225 oponę (żeby nie było oporów/dyskomfortu na koleinach), to zrobi się jakiś tam już naciąg - chcesz czy wolisz taki? jeśli tak to nie ma problemu, podaję jednak wady takich "okazji od handlarza"

Albo napiszę inaczej, oczywiście to tylko moja ocena tego dealy (w końcu o to pytałeś w którymś wątku). Gdyby opony były normalne cywilne a nie Corsy, to bym powiedział mimo sprawy czujników zrobiłeś dobry deal. Jeśli w ogóle czujniky by działały od początku to bym powiedział że naprawdę dobra okazja. Ja jednak interpretuję sprawę że kupiłeś same felgi z niedziałającymi czujnikami i oponami na których w cywilnym aucie się nie jeździ, czyli za same felgi dałeś już 4.5k a to drożej niż w ASO (biorąc pod uwagę że z ASO masz FVAT i sobie odliczysz w firmie, pomiajam gwarancję choć to równie ważne)

Ostatnia edycja:
Ja mam 245 I jakoś spalania nie widzę większego... Podobnie do reszty.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Ja mam 245 I jakoś spalania nie widzę większego... Podobnie do reszty.

a koleiny?

no ale masz chociaż normalne opony czy też Corsy? Poza tym Ty masz jeszcze trochę potrzebę szerszych opon (przynajmniej na tyle) ze względu na te Twoje pewnie 320HP i 480Nm czy ile tam masz obecnie i styl jazdy, a klag3 ma diesla 180HP i raczej nie jeździ jak Ty czy ja więc po co mu wady szerokości 245 (bo z zalet nie korzysta)?

Ostatnia edycja:
Koleiny to były 20 lat temu. Bez przesady

Ja mam zwykle Pirelli jakieś, nie corsy.
Ja chciałem dać przód węższy tył szerszy ale tylko po to aby z tyłu mieć lepsza trakcję a z przodu mniejszy opór [emoji16]

Kolein coraz mniej, ale jeszcze są, na DK1 powiedzmy w okolicy jak najbardziej, lokalne niektóre też. No właśnie masz zwykłe P Zero a nie Corsy, właśnie tu zwracam uwagę że może być problem który kolega klag3 zaobseruje z czasem (zimno, deszcz, kałuże itp).

Janek (@klag3), sorry że tak krytykuję, no ale zapytałeś o opinie w którymś poście/wątku to piszę swoje uwagi/ocenę, dlatego że jako koledze życzę jak najlepiej i zły jestem wręcz na całą tą sytuację - bo jakbym znał szczegóły przed zakupem to bym Ci odradzał, albo od handlarza wziąłbyś same felgi. Mam nadzieję ze sprawę czujników załatwisz w miarę bezkosztowo, a opony najwyżej spróbuj w takich warunkach trudniejszych, może stwierdzisz że są good enough i będziesz na nich się kulał bez problemu.

295 to chyba lekka przesada :) Q ma 200nm wiecej i ma 285 na tyle... zamulisz to auto strasznie taka oponą...

Ma do wyboru założyć 285 z możliwością psucia napędu/problemów z elektroniką, albo 295 z dużo mniejszym ryzykiem wspomnianych wcześniej.
W tym wypadku wybór jest raczej oczywisty.
A nie przypuszczam, żeby odczuł różnicę między 285 a 295..i tak i tak jest szeroko..

- - - Updated - - -

Czy ten czujnik będzie działał
206.jpg

W teorii tak, reszta się okaże w praktyce :)

Zmienione felgi tył na 10tki/19, założona opona 295/30/19. Wpasowanie opony w tym rozmiarze wymagało małej rzeźby. Przesunięcie otworu w osłonie dolnej o ok.1,5cm do montażu nadkola. Przymocowanie fartucha na dodatkow20200424_142958.jpg20200424_161632.jpg20200424_171123.jpg20200424_142953.jpg20200424_170324.jpg wewnętrznej strony w okolicy dolnej osłony, podgięcie na długości ok 10cm osłony. Zabiegi te pozwoliły wygospodarować dodatkowe ok 2cm na ser. nadkola. Opona na pierwszy rzut oka się chowa ale po przyłożeniu poziomicy, minimalnie wystaje za błotnik ale razem z mechanikami stwierdziliśmy, że nie ma dramatu i dowodu nie powinni za to zatrzymać. Przetestowałem już na zwalniaczach i nic nie obciera. Zresztą przy dobiciu opona wchodzi w strefę, gdzie tego miejsca jest więcej. 20200424_155117.jpg20200424_170744.jpg20200424_170835.jpg20200424_170807.jpg

wygląda zacnie

Zmienione felgi tył na 10tki/19, założona opona 295/30/19. Wpasowanie opony w tym rozmiarze wymagało małej rzeźby. Przesunięcie otworu w osłonie dolnej o ok.1,5cm do montażu nadkola. Przymocowanie fartucha na dodatkowPokaż załącznik 268463Pokaż załącznik 268464Pokaż załącznik 268465Pokaż załącznik 268466Pokaż załącznik 268467 wewnętrznej strony w okolicy dolnej osłony, podgięcie na długości ok 10cm osłony. Zabiegi te pozwoliły wygospodarować dodatkowe ok 2cm na ser. nadkola. Opona na pierwszy rzut oka się chowa ale po przyłożeniu poziomicy, minimalnie wystaje za błotnik ale razem z mechanikami stwierdziliśmy, że nie ma dramatu i dowodu nie powinni za to zatrzymać. Przetestowałem już na zwalniaczach i nic nie obciera. Zresztą przy dobiciu opona wchodzi w strefę, gdzie tego miejsca jest więcej. Pokaż załącznik 268459Pokaż załącznik 268460Pokaż załącznik 268461Pokaż załącznik 268462

Nokian zLine?

Ostatnia edycja:
Dzisiaj po tygodniu i 200km przejechanych czujniki ożyły kocham to auto i nienawidzę jednocześnie

Amortyzatory
Powrót