[Giulietta] Felgi do Giulietty

• Autor wątku Autor wątku Marcin_1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Pytanie jak starannie było to zrobione. Ja naprzykład teraz włożyłem nowe felgi z Cromy a ta ma te same śruby co 159, czyli M14. I siedzi spoko, myślę, że jak jest wystarczająco gwintu i masz dobry rozmiar dziury środkowej to z większymi dziurami śrub nie powinno być problemu.

Mam do Was małe pytanko :)
Szukam większych felg do mojej Giulietty i trafiłem na ogłoszenie oryginalnych felg z Giulietty które jeździły na 159 - co za tym idzie oficjalnie jest zaznaczone, że były rozwiercone pod śruby M14 - pytanie moje do Was brzmi ... czy zakładanie tego teraz do julki jest bezpieczne czy lepiej poszukać kompletu który nie był "rzeźbiony" ?

niektóre felgi ori giulietty są na M14 (to bodajże dotyczy akcesoryjnych felg jak i felg nieoryginalnych). moim zdaniem nie ma problemu, bo z tego co porównywałem ori śruby to sam stożek łba i jego wymiary są takie same. do Giulietty żony założyłem felgi ze 159 podkowy 18" na wiosnę zeszłego roku i jest tip top. nie pamiętam już dokładnie, ale średnica stożka w najszerszym punkcie to było dobrze ponad 20mm (23? czy coś takiego), więc po rozwierceniu M12 np wiertłem 15mm żeby weszła śruba M14 nie może być problemów. Na wszelki wypadek zmierz średnicę na jaką rozwiercili.

Przy kupnie używanych felg to bardziej obawiałbym się ich historii np prostowania (szczególnie jeśli byłoby powypadkowe).

z drugiej strony, akcesoryjne felgi nowe w ASO idzie kupić za przyzwoite pieniądze - po jakimś rabacie (a często dają na komplet) akcesoryjne 18" parabolki do Giulietty to było bodajże 2400zł za komplet w zeszłym roku.

Gdyby ktoś szukał tańszej aternatywy dla ori 18-tek w takim wzorze , ze 2 mieś temu zakupiłem w sklepie internetowym kpl. nowych 17" i jestem bardzo zadowolony , julka duzo lepiej wyglada i moim zdaniem ten wzór wyjatkowo pasuje do tego modelu. Jesli chodzi o wywazenie to bez najmniejszych problemów -były sprawdzone na wyważarce jeszcze przy kurierze. Zaliczyły już sporo nawet solidnych dziur i (mimo obaw) nic sie z nimi nie dzieje ,nie mam zastrzeżen co do jakości wykonania i solidności , wszystko proste - nic nie bije . Cena za kpl 1900 PLN
Pokaż załącznik 260755 Pokaż załącznik 260756

Ostatnia edycja:
Walczyłem z felgami ostatni tydzień. I efekt jest taki że , ujmując to w słowach wieszcza "niech się dzieje wola nieba" założyłem Anzio Turn Racing-Black 17" , felgi mają ET35
Capture Anzio.JPG
Bez dystansów które powodowały drgania kierownicy
I pomimo odległości nie więcej jak 2mm odzacisku ( dodam że mam Brembo 330 mm z przodu ) felga pracuje normalnie tzn nie ociera i zarówno przy ostrej jeździe w zakrętach jak i ostrym długim hamowaniu nic się nie dzieje.
Plan jest taki aby te zostawić na zimę a jeszcze teraz w sezonie kupić 18. Jeżeli byłby ktoś chętny na prawie nowe Dębica Presto UHP2 223/45/17 to zapraszam.

Ostatnia edycja:
Mam trochę nietypowe pytanie, jak odróżnić oryginalną felgę od zamiennika? Znalazłem ofertę z półksiężycami i wydaje mi się że koleś chce naciągnąć kogoś, ale wole się upewnić

Spójrz na wewnętrzną stronę felgi... U mnie w turbinach ori jest wytłoczone made in Poland ;) podjebki to chyba wszystko chińskie... Nie wiem jak to na innych felgach, niech ktoś inny się wypowie.:)

ma być nabity nr katalogowy, napis Alfa Romeo i kraj produkcji

Są na aledrogo 18', właśnie to mnie trochę zmyliło że Made In Poland jest . . takie cuda od nas :D

ATS APOLLO 18' 8.5J ET 33
13.jpg
14.jpg
15.jpg

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

No to i ja się pochwalę , jak umyte

20190805_102355.jpg20190805_102405.jpg

Ostatnia edycja:
54 strona , post 535 :)
Powinny pasować bez problemów :)

dla pamięci - moja propozycja na zimę

18" z Giuli 4x9" ET34 z oponami 225/40/18

6295c79c160e5ee1.jpg

P.S.
Kto z Was ma u siebie PSW Dubai 18" ? Mierzył to ktoś na Brembo do Giulietty ? Bo się przymierzam do zakupu a nie chcę żeby się okazało, że są potrzebne dystanse.

Doczytałem, że epsonix zakładał je do Giulii ... a mierzył ktokolwiek go Gulietty z Brembo ?

Temat przerobiłem od deski do deski i ten post mnie właśnie natchnął :)

Acz wolałem się upewnić, żeby kuku nie było w kulminacyjnym momencie :P

Okazuje się, że Polska jest potentatem w produkcji felg. Cyt: " ...Ronal zatrudnia obecnie prawie 1800 osób, które tworzą ponad 30% felg całego koncernu. Trafiają one jako pierwsze wyposażenie aut takich marek jak: Mercedes, Volkswagen, Skoda, Seat, Audi, Toyota, Ford, Fiat. Te tworzone w ATT trafiają na rynek wtórny do polskich kierowców. - Śmiało można powiedzieć, że Polska jest potentatem w produkcji felg. Pomijając już produkcję obręczy na rynek wtórny, to felgi na pierwszy montaż do fabryk samochodowych stanowią zdecydowaną większość naszej produkcji..."

Artykuł sprzed 5 lat, ale chyba nadal aktualne. Nie mogę dodać linka, ale jeśli wpiszecie w google "Polska potentatem produkcji felg w Europie " znajdziecie całość.
Ciekawe czy do Alf (skoro dla Fiata tak) też produkują w Polsce?

Chciałem zapytać jak dokładnie trzymacie się "offsetu" (ET) przy doborze felg. Dla Giulietty Veloce to 41 i nie jest to najpopularniejszy wymiar...

Chciałem zapytać jak dokładnie trzymacie się "offsetu" (ET) przy doborze felg. Dla Giulietty Veloce to 41 i nie jest to najpopularniejszy wymiar...

Sam offset to mało ....
Musisz pilnować offsetu dla tej samej szerokości felgi seria to 7.5" szerokości i ET41 ...
Jak felga 8" szerokości to już ET musi być mniejsze od 35
Polecam kalkulatory (jeszcze nie mogę dodać linku) w google wklej 1010tires.com/Tools/Wheel-Offset-Calculator

W Julce jest jeszcze problem z kształtem ramion felgi wewnątrz ... więc im niższe ET tym lepiej ...

Sam offset to mało ....
Musisz pilnować offsetu dla tej samej szerokości felgi seria to 7.5" szerokości i ET41 ...
Jak felga 8" szerokości to już ET musi być mniejsze od 35
Polecam kalkulatory (jeszcze nie mogę dodać linku) w google wklej 1010tires.com/Tools/Wheel-Offset-Calculator

W Julce jest jeszcze problem z kształtem ramion felgi wewnątrz ... więc im niższe ET tym lepiej ...

Dzięki! Będę kupował na zimę felgi i opony o tych samych parametrach, ale nie wiedziałem, że mimo tego moze pojawić się problem od wewnętrznej strony. Dzięki za radę ;-)

Ponieważ nadarzyła się okazja zakupu OEM po renowacji

Zdecydowanie OEM'owe wyglądają najlepiej ;-).
Jakie są hamulce oryginalnie w naszych QV/Veloce? Pytam, bo trafiłem w kilku konfiguratorach felg na wybór: 1,75 i 1,75 Brembo Brakes?
To są 4 tłoczkowe?

Amortyzatory
Powrót